Jak wy drodzy użytkownicy loganów stoicie z łozyskami kół w waszych autkach, bo mnie moje zaczynają do szału doprowadzać. Do przebiegu 100tyś km nie wiedziałem co to znaczą kłopoty z wymianą łożysk, potem się zaczęło. Dzisiaj mam na blacie przejechane 125.000, i wymieniłem już dwa razy łożysko z przodu z prawej strony i dwa razy z tyłu z lewej strony. Łozyska za każdym razem pożądne ( ale czas pokazuje że jednak nie), fag, skf, febi. Nie wiem poprostu co się dzieje, przez 25tyś wymieniłem juz cztery łożyska. A nie da sie poprostu jeździć na takich padających, bo chuczenie w samochodzie jest nie do zniesienia. Wczoraj wymieniłem przednie, i teraz jest spokój, ale pytanie na jak długo.
Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 188 Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2012-10-27, 12:19
Stawiam na błędy montażowe przy zakładaniu łożysk -prawdopodobnie Przykręcasz je ze zbyt dużą siłą,i dlatego tak szybko padają.Bo wątpię aby na dwóch osiach były wady stożków.
Jak wy drodzy użytkownicy loganów stoicie z łozyskami kół w waszych autkach, bo mnie moje zaczynają do szału doprowadzać. Do przebiegu 100tyś km nie wiedziałem co to znaczą kłopoty z wymianą łożysk, potem się zaczęło. Dzisiaj mam na blacie przejechane 125.000, i wymieniłem już dwa razy łożysko z przodu z prawej strony i dwa razy z tyłu z lewej strony. Łozyska za każdym razem pożądne ( ale czas pokazuje że jednak nie), fag, skf, febi. Nie wiem poprostu co się dzieje, przez 25tyś wymieniłem juz cztery łożyska. A nie da sie poprostu jeździć na takich padających, bo chuczenie w samochodzie jest nie do zniesienia. Wczoraj wymieniłem przednie, i teraz jest spokój, ale pytanie na jak długo.
coś źle montujesz a zwłaszcza stosujesz zły docisk jesli nie masz dobrego klucza dynamometrycznego i dokręcisz na właściwy moment ( ale też na dwa razy) to przynajmniej po dokręceniu ręcznym do skasowania luzu delikatnie uderz kilka razy młotkiem przez aluminium po obwodzie( ostatecznie młotkiem gumowym ) pokręć kołem powtórz całość 2-3 x i dokręć tylko do skasowania luzu.
Lepiej jak będzie minimalny luz niż zbyt duże dokręcenie.
Smar tylko minimum.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-10-27, 13:48
żadnego kasowania luzu! Na "zimno" łożysko powinno mieć minimalny luz, który kasuje się podczas pracy po rozgrzaniu wskutek rozszerzenia materiału. A smar tylko do łożysk gorących
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-10-27, 13:50, w całości zmieniany 2 razy
Łozyska, były za kazdym razem montowane w serwisach i to w kilku roznych i efekt zawsze ten sam. Dokręcana śruba piasty, była zawsze z odpowiednią siłą zgodnie z zaleceniami producenta, nawet za pierwszym razem pytałem o to tutaj na forum.
Jeżeli montowałeś e serwisach to niech wymieniają na gwarancji a jeżeli wina producenta to zareklamują wadliwy towar.
Towar sprzedawany w Polsce ma dwa lata gwarancji lub rękojmię.
A tak na marginesie to może w twoim przypadku lepiej wymienić komplety (łożysko z piastą) i po sprawie
Nie wiem na pewno czy do daciek są takowe dostępne oryginały lub zamienniki.
Ale u znajomego w Audi A4 wymienialiśmy takie komplety i w zamienniku były nie wiele droższe od samych markowych łożysk a wymiana dużo łatwiejsza. Po wymianie już hula ze dwa lata (60 tyś) i nic nie słychać ;)
Więc rozważ taka opcje.
Ostatnio zmieniony przez lukka16 2012-10-28, 09:29, w całości zmieniany 1 raz
Problem w tym, że w Loganie tak z przodu jak i z tyłu w kołach są łożyska kulkowe i nie ma żadnego kasowania luzu. Temat łożysk z przodu był już wałkowany.
Tak się własnie zastanawiam, gdzyby znowu padło łożysko to chyba faktycznie wymienię komplet z piastą, może własnie z piastą już jest coś nie tak, że padają te łożyska
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum