Witam serdecznie! Wprawdzie posiadam auto innej marki, ale od dłuższego czasu śledzę Forum i wertuję archiwum- a to wszystko z racji planowanych inwestycji. Sympatyczna atmosfera forum zachęciła mnie do rejestracji. Pozdrowienia dla wszystkich!
można;) przełom roku, ew. wiosną chciałbym wziąć auto w leasing na firmę, a że lubię przygotować się i podejmować świadomie takie decyzje,to przeglądam już teraz warunki leasingowe różnych firm, oferty dealerów różnych marek, czytam opinie itp, itd.
Szczerze mówiąc nie myślałem wcześniej o Dacii, jakoś nie kojarzyła mi się dobrze... zainteresowałem się nią jak zobaczyłem Dustera...poczytałem, poszedłem obejrzeć i ...zmieniłem zdanie;). Cóż, uprzedzenia często wynikają z nieświadomości i braku wiedzy;)
W każdym razie jestem po dwóch jazdach testowych- Loganem MCV 1,6 MPI+LPG oraz 1,5dci 90 ps. Pierwszy mnie rozczarował, drugi bardzo pozytywnie zaskoczył- wydaje się to być optymalny silnik do tego samochodu.
Mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji, wybór marki i modelu. Dzięki Forum moja wiedza stale się poszerza;)
Szkoda jedynie, że w Dacii nie mogę liczyć praktycznie na żadne upusty. Konkurencja na dzień dobry proponuje od 4 do 13 tys, niebezpiecznie zbliżając się do ceny MCV dci...A na przełomie roku może to wyglądać jeszcze mniej korzystnie dla Dacii.
Witaj Decybel :)
Mam Dustera z silnikiem 1.5 dCi 90KM
Auto brałem w leasingu w firmie PeKaO Leasing
Obsługa pierwsza klasa
Koszty leasingu na akceptowalnym poziomie.
Dacia też kojarzyła mi się ze starym 1310
Ale dzisiejsza Dacia to zupełnie inna bajka.
Myślę, że po fiacie będzie to ciekawa dla Ciebie odmiana :)
Auto brałem w leasingu w firmie PeKaO Leasing
Obsługa pierwsza klasa
Koszty leasingu na akceptowalnym poziomie.
witaj, wczytuję się właśnie w OWL róznych firm, czekam też na ofertę z PeKaO. Okazuje się, ze firmowy leasing Renalut jest dość drogi, ma natomiast plus stałego WIBORu. Pozostałych firmach jest taniej, ale WIBOR zmienny. No i w każdym OWL jest dużo "ciekawych"zapisów, z których warto sobie zdawać sprawę przed podpisaniem umowy;)
MPI to 8v - a jest jeszcze benzyniak 1.6 16v, powinno być znacznie lepiej.
Ale czy lepiej od dCi, czy nie, to już kwestia gustu - wiadomo, że diesle kręcą się po prostu inaczej...
Witaj.
Tak, oczywiście wiem, że MPI to 8V- lektura Forum nie poszła na marne przewertowałem chyba wszystkie tematy na ten temat, żeby nie zadawać po raz setny tych samych pytań.Szczerze mówiąc liczyłem na to, ze MPI będzie bardziej elastyczny, w końcu maksymalny moment ma już przy 3000 tys obrotów. No i dynamiką byłem zawiedziony- może to kwestia braku dotarcia?
Wersji 16V niestety nie było do jazd próbnych- ale jestem umówiony u Zdunka, że jak będą mieli takie auto demonstracyjne, dadzą mi znać( podobnie jak w przypadku dCi 75ps). Przy obecnej i prognozowanej cenie paliw chciałbym mieć trochę oszczędniejsze auto- mój Fiacik w warunkach 3miejskich korków pali w lecie 9,5-10litrów, w zimie nawet 11 Wersja 16V nie występuje z LPG, więc o oszczędnej jeździe raczej mowy nie będzie, nawet jeśli francuski silnik jest oszczędniejszy od mojego fiatowskiego.
DCi 90 ps przyjemnie ciągnie od samego dołu...ups chciałem powiedzieć jest bardzo elastyczny
to jest jak na mój gust wyjątkowo oszczędny. Średnia z 500 km jazd miejskich, głównie na krótkich odcinkach wynosi w moim egzemplarzu 6,6 l/100 km
Ja jestem bardzo zadowolony z tego silnika.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-11, 14:24
Decybel napisał/a:
Przy obecnej i prognozowanej cenie paliw chciałbym mieć trochę oszczędniejsze auto- mój Fiacik w warunkach 3miejskich korków pali w lecie 9,5-10litrów, w zimie nawet 11 Wersja 16V nie występuje z LPG, więc o oszczędnej jeździe raczej mowy nie będzie, nawet jeśli francuski silnik jest oszczędniejszy od mojego fiatowskiego.
no właśnie, aż takiej dużej różnicy między techniką włoską a francuską chyba nie ma, przynajmniej w kwestii oszczędności( a propos- czy silnik 1,6 16v Renault też ma wynalazek w postaci 4 cewek zapłonowych? w Fiacie padają przy ok 90-100 tys.km, wszystkie po kolei)
a mam dziwne przekonanie, ze ceny Pb szybko dobiją do poziomu Europy zachodniej...czyli ok. 6pln za litr
dynamiką [8v] byłem zawiedziony- może to kwestia braku dotarcia?
Bardzo być może, ale ja obstawiam jeszcze tradycyjnie samoograniczanie się kierowcy przez hałas (((; - bo te 3 kobr to przecież orientacyjnie, a lepiej ciągnąć na niskim biegu nawet wyżej, wtedy nie jest źle.
Inna rzecz, że tak czy owak - super-rakieta to nie jest... Po prostu wystarcza.
Zużycie - mamy tu wieeeelki wątek, można się zapoznać. Ogólnie - francuz oszczędniejszy, ale te 9 trzeba liczyć. No chyba że noga bardzo ciężka <;
Ojtam, ojtam. Jak się umie jeździć po mieście to poniżej 9l/100km da się zrobić. 9,3 robiłem w czasach kiedy jeździłem bezmyślnie...
ostatnio osiągnąłem moim Fiacikiem rekordowo niskie spalanie w mieście- 9,2l/100km. Trochę mniejsze korki w sezonie wakacyjnym + świadoma jazda eco... Ale od września takie spalanie będzie nierealne. Poza tym, chyba zabraknie mi cierpliwości
_________________ Po pięciu latach z sympatyka stałem się użytkownikiem....
znaczy Fiata? wg. różnych opinii silnik średnio lubi się z gazem, poza tym potrzebuję drugie auto, koniecznie w leasingu- a tu wchodzi w rachubę tylko instalacja fabryczna lub zakładana przez salon bez utraty gwarancji- 16v Dacii nie spełnia tych założeń niestety.
_________________ Po pięciu latach z sympatyka stałem się użytkownikiem....
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-08-15, 13:24
Decybel napisał/a:
w rachubę tylko instalacja fabryczna lub zakładana przez salon bez utraty gwarancji- 16v Dacii nie spełnia tych założeń niestety.
To trochę nie do końca tak jak mówisz, są dealerzy oferujący instalację LPG do auta, gdzie nie ma w ofercie instalacji fabrycznej (np. w świętochłowicach, ale to dla Ciebie drugi koniec Polski). Poszukaj wśród lokalnych dealerów takiej oferty, może akurat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum