Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedzialności serwisu.
Autor Wiadomość
wzalewski81 

Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2010
Wersja: Stepway
Wysłany: 2011-06-05, 09:17   Odpowiedzialności serwisu.

Kilka tygodni temu kupiłem używaną Dacie Sandero Stepway. Sprzedający bez problemu zgodził się na sprawdzenie pojazdu na stacji diagnostycznej. Inspekcji dokonywał salon Unicar w Chojnicach przy ulicy Gdańskiej 68. Pojazd bez problemu przeszedł całą procedurę przeglądu. Kierownik serwisu jak i pracownik nie mieli żadnych zastrzeżeń. W zeszłym tygodniu wymieniałem prawy klosz. Po zdjęciu zderzaka przedniego okazało się że autko miało przygodę. Wzmocnienie czołowe jest delikatnie uszkodzone i koroduje. Salon Nazaruk w Lublinie wstępnie wycenił koszt naprawy na 1000-1500 zł. Sprzedający twierdzi, że nic nie wiedział o tym uszkodzeniu i nie poczuwa się do winy. Moje pytanie czy w zaistniałej sytuacji można dochodzić roszczeń od serwisu w Chojnicach z tytułu źle przeprowadzonej inspekcji auta przed jego kupnem. Pozdrawiam wszystkich. Czekam na Wasze opinię i sugestie.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2011-06-05, 09:20   Re: Odpowiedzialności serwisu.

wzalewski81 napisał/a:
Kilka tygodni temu kupiłem używaną Dacie Sandero Stepway. Sprzedający bez problemu zgodził się na sprawdzenie pojazdu na stacji diagnostycznej. Inspekcji dokonywał salon Unicar w Chojnicach przy ulicy Gdańskiej 68. Pojazd bez problemu przeszedł całą procedurę przeglądu. Kierownik serwisu jak i pracownik nie mieli żadnych zastrzeżeń. W zeszłym tygodniu wymieniałem prawy klosz. Po zdjęciu zderzaka przedniego okazało się że autko miało przygodę. Wzmocnienie czołowe jest delikatnie uszkodzone i koroduje. Salon Nazaruk w Lublinie wstępnie wycenił koszt naprawy na 1000-1500 zł. Sprzedający twierdzi, że nic nie wiedział o tym uszkodzeniu i nie poczuwa się do winy. Moje pytanie czy w zaistniałej sytuacji można dochodzić roszczeń od serwisu w Chojnicach z tytułu źle przeprowadzonej inspekcji auta przed jego kupnem. Pozdrawiam wszystkich. Czekam na Wasze opinię i sugestie.

Mysle, ze mozna probowac ale ze sprzedawca. Jesli napisal w ogloszeniu, ze pojazd bezwypadkowy ?Szczegolnie, ze wada jest "nie do wykrycia" bez demontazu czesci samochodu, wiec serwis mogl nie zauwazyc tego. Typowa wada ukryta. Podejrzewam, ze bedzie sklonny partycypowac w kosztach naprawy. Chyba ze od komisu kupiles, wtedy chyba łatwiej sie dogadac gdyz komis odpowiada za sprzedawane pojazdy.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2011-06-05, 09:28, w całości zmieniany 1 raz  

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-06-05, 12:01   

Jeśli kupiłeś od osoby fizycznej, na podstawie zwykłej umowy kupna-sprzedaży realne szanse na egzekucję roszczenia są bardzo słabe. Musiałbyś udowodnić że sprzedający wiedział o wadzie i celowo ją przed Tobą ukrył. Natomiast gdy kupiłeś z komisu na fakturę szanse są całkiem spore, choć gdy sprzedawca nie załatwi sprawy dobrowolnie bez procesu w sądzie się nie obejdzie

Auto Krytyk 

Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2011-06-05, 12:19   

Nie zdziwiło Cię że ktoś sprzedaje prawie nowe auto ściągane z zagranicy w dieslu pewnie po dobrej cenie. Zagranicą nie ma świętych Mikołajów i nikt nie sprzedaje prawie nowego auta bez przygód. Jeżeli kupowałeś od handlarza to zobacz sobie kto jest na umowie bo może być Belg a nawet jak handlarz będzie to nic nie udowodnisz bo gość powie ,że nie wiedział o tym. Ja bym to auto dokładniej obejrzał czy nie jest po powodzi albo całe poobijane. Napisz za ile kupiłeś to cacko to trochę wyjaśni.

wzalewski81 

Wysłany: 2011-06-05, 19:16   

Nie wiem czy cena 30tyś za auto półroczne o przebiegu ok. 4tyś jest atrakcyjna. Kwestia subiektywna. Nie o to jednak chodzi w tym całym zamieszaniu. Interesuje mnie kwestia czy można pociągnąć do odpowiedzialność serwis, który sprawdzał samochód oraz osobę sprzedającą, która nie jest w tym przypadku handlarzem.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2011-06-05, 20:02   

wzalewski81 napisał/a:
Nie wiem czy cena 30tyś za auto półroczne o przebiegu ok. 4tyś jest atrakcyjna. Kwestia subiektywna. Nie o to jednak chodzi w tym całym zamieszaniu. Interesuje mnie kwestia czy można pociągnąć do odpowiedzialność serwis, który sprawdzał samochód oraz osobę sprzedającą, która nie jest w tym przypadku handlarzem.

Wedlug mnie spadek o 1/3 ceny w ciagu pol roku daje powinno dac do myslenia, czemu tak tanio. Ja zaplacilem 30 tys za roczne auto z przbiegiem 26 tys km z Polskiego salonu z gwarancja. Mimo wszystko nie odpuszczaj - to za duzo kasy by puscic plazem ew. kombinacje.

wzalewski81 

Wysłany: 2011-06-06, 06:55   

Jesteśmy umówieni 11 czerwca ze sprzedającym i serwisem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony przez wzalewski81 2011-06-06, 06:55, w całości zmieniany 1 raz  

marekwoj 

Marka: Hyundai
Model: I30 CW
Silnik: 1.6 CRDI
Wysłany: 2011-06-06, 12:05   

Był kiedyś podobny przypadek w Turbo Kamera, sprawdzenie nic nie wykazało a samochód niemalże cały był klepany. Jedyne co gość wywalczył (i to z pomocą dziennikarzy) to zwrot kosztów sprawdzenia samochodu.

Co do sprzedawcy, to jeśli jest to firma (komis itp) to można ścigać, ale od osoby prywatnej bez szans.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-06-06, 12:41   

wzalewski81 napisał/a:
czy w zaistniałej sytuacji można dochodzić roszczeń od serwisu w Chojnicach z tytułu źle przeprowadzonej inspekcji auta przed jego kupne

Tylko jeżeli uszkodzenie było do znalezienia przy przeprowadzonym rodzaju inspekcji - bo jeśli niezbędny był np ów demontaż lampy, tzn. że badanie zostało przeprowadzone poprawnie, w zakresie jaki obejmowało...

matucha 

Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017
Wysłany: 2011-06-06, 19:48   

A lakier wogóle mierzyli?

jacusb 

Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Duster
Wysłany: 2011-06-07, 09:18   

wzalewski81 napisał/a:
Interesuje mnie kwestia czy można pociągnąć do odpowiedzialność serwis, który sprawdzał samochód oraz osobę sprzedającą, która nie jest w tym przypadku handlarzem.

A masz na piśmie opis prac, jakie ma wykonać serwis w ramach sprawdzenia samochodu. No i czy przed sprawdzeniem choćby słownie umawiałeś się odnośnie konsekwencji błędów w owym sprawdzaniu? Być może w jakiejś umowie czy zleceniu badania diagnostycznego jest zapis o odpowiedzialności?

Dodatkowo w ogłoszeniu napewno było napisane "bezwypadkowy" a nie "bezkolizyjny" co w myśl polskich przepisów jest dość dużą różnicą.

wzalewski81 napisał/a:
Nie wiem czy cena 30tyś za auto półroczne o przebiegu ok. 4tyś jest atrakcyjna.
Dla mnie sprzedaż prawie nowego samochodu z małym przebiegiem już jest podejrzana.

Odpowiedz do tematu