Wysłany: 2012-09-05, 08:18 Gąbka pod błotnikiem dustera
nie znam sie na samochodach zbytnio.... ale wczoraj przypadkiem mając trochę czasu u dilera renault oglądałem sobie DD ... i o zgrozo po otwarciu przednich drzwi ukazała mi się szara gąbka widoczna pomiędzy przednimi błotnikami i resztą samochodu ( między blotnikiem i nadkolem chyba widoczna po otwarciu drzwi ) ... pomijając funkcjonalność i cel takiego rozwiązania .... przypomina mi to jakąś fuszere z czyjegoś garażu a nie fabrycznie nowe auto .... szok
rzypomina mi to jakąś fuszere z czyjegoś garażu a nie fabrycznie nowe auto .... szok
No ale w czym szok?
Moze inaczej, w czym Ci to przeszkadza? Widać to tylko przy otwarciu drzwi...
Ja tez to mam ale nie zwracam na to uwagi. Moze ma to swoj jakis cel, np. wyciszenie lepsze auta.
Ja tez to mam ale nie zwracam na to uwagi.
Kurcze ja tego nawet nie zauważyłem przez 2 miesiące użytkowania. Muszę dzisiaj zerknąć. I po co ja czytałem ten wątek ... jeszcze mi teraz zacznie to przeszkadzać
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-09-05, 08:29
TTTM - to raczej nie gąbka tylko jakaś pianka - do dziś nie bardzo wiem po co tam siedzi? Może coś wygłusza? Przyzwyczaiłem się do jej widoku i nie próbuję jej wydłubywać. A że auto mam w kolorze szarego bazaltu a gąbka kolorek ma niemal identyczny, to nie rzuca się w oczy i nie wkurza.DD ma więcej takich smaczków - chociażby ta już kultowa czarna gąbka w okolicy podszybia A tak serio - kupując to auto jego przyszły właściciel musi z góry pogodzić się z tego rodzaju akcentami estetycznymi. Priorytety w wyborze tego pojazdu są zupełnie inne a prawdziwe zalety wychodzą podczas jazdy w polskiej, powiatowo-gminno-dziurawo-drogowej a zimą zawiano-zaspowo-parkingowej rzeczywistości
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-09-05, 08:32, w całości zmieniany 1 raz
Ja tez to mam ale nie zwracam na to uwagi.
Kurcze ja tego nawet nie zauważyłem przez 2 miesiące użytkowania. Muszę dzisiaj zerknąć. I po co ja czytałem ten wątek ... jeszcze mi teraz zacznie to przeszkadzać
bo w każdym innym aucie jest tam blacha .... a gąbka ... no cóż ... sztywna to raczej nie jest ..... dziwne rozwiązanie .... i ciekawe czy wody nie chłonie .... nie wspomne co by powiedział właściciel starego VW jakby to zobaczył ..... w każdym razie dla mnie to coś nieprawdopodobnego jednak .............. ps. zauważylem ją od razu bo to była czarna DD a gąbka jest srebrno-szara
Ostatnio zmieniony przez kakus 2012-09-05, 08:37, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-09-05, 08:36
jeśli w Sandero tego nie masz a w DD jest, to znaczy,że jest to auto z wyższej półki i lepiej wyposażone . Sądzę,że to jakieś elementy wygłuszające komorę. Ta pianka nie nasiąka wodą. Miałem już do czynienia z podobnymi tworzywami. Sa używane np przy izolowaniu instalacji rur PCW z wodą
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-09-05, 08:37, w całości zmieniany 2 razy
Nie wytrzymałem ... wyskoczyłem z pracy, żeby zobaczyć to cudo. Faktycznie jest ... ale zdecydowanie mi to nie przeszkadza. Pewnie bym jeszcze długo nie zauważył gdyby nie to, że o tym przeczytałem. Jakie szczęście, że nie należę do osób co to "z lupą" oglądają auto .
prawie dwa lata ujeżdżam Dustera i nawet tego nie zauważyłem (może u mnie tego nie ma?) sprawdzę a nawet jak będzie, to wniosek z tego taki, że jeżeli do tej pory tego/jej nie dostrzgłem to znaczy, że nie przeszkadza a skoro jest to pewnie producent w jakimś celu to/ją tam umieścił...
a
kakus napisał/a:
nie wspomne co by powiedział właściciel starego VW jakby to zobaczył
to wisi mi to i powiewa... wolę swoją "prawie nową" (już niestety prawie) drakulkę...
Wysłany: 2012-09-05, 08:46
kakus napisał/a:
jak by w czarnej DD gąbka była czarna to bym jej też nie zauważył .....ale była jasna .... ale przyznacie że to dość dziwne rozwiązanie
już mówiłem - trzeba zamawiać auto w kolorze szary bazalt - wtedy gąbka jest idealnie dopasowana
Wcale nie takie dziwne. Podejrzewam, że w innych autach jest dokładnie taka sama pianka/gąbka, czy inna otulina/mata wygłuszająca, tylko lepiej ukryta/schowana za blachą/plastykiem czy innym materiałem. A Duster jako auto stosunkowo słabo wygłuszone ma tej pianki zapewne mniej niż inne marki. Jako auto :"budżetowe" po prost księgowi oszczędzili na zamaskowaniu tej pianki w tym miejscu i tyle, z resztą na kolorze pianki w zależności od lakieru tez
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
gdyby dobierali kolory, to zapłacilbyś za auto wiecej......pewnie taniej by było już to zasłonić niż płacić wiecej za różno kolorowe materiały do wygłuszenia, (bo ta szara pianka pewnie występuje nie w jednej daci/renault/nissanie) i zapewne wszędzie jest szara, ale suma sumarum i tak wyszło by drożej, a Duster to ma być tanie auto.....maybach dorabiał na zamówienie każdy drobiazg w aucie w innym kolorze/materiale i właśnie plajtuje......
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2012-09-05, 09:03, w całości zmieniany 3 razy
Nie wytrzymałem ... wyskoczyłem z pracy, żeby zobaczyć to cudo. Faktycznie jest ... ale zdecydowanie mi to nie przeszkadza. Pewnie bym jeszcze długo nie zauważył gdyby nie to, że o tym przeczytałem. Jakie szczęście, że nie należę do osób co to "z lupą" oglądają auto .
Dobry jestes
Ale zobaczysz teraz duzo czesciej bedziesz na nia zwracal uwage...
pewnie drożej ..... o 5 pln..... ..... ale już chyba wiem po co to jest : nowe nadwozie do starej płyty ( wnętrza , nadkoli itd ) nie bardzo spasowało i powstała szczelina ... a gąbka poprostu ja uszczelnia i chroni drzwi przed syfem z przednich kól .... ale mogę sie mylić
po obejrzeniu mojej sanderki zauważyłem że też jest tam szpara .... ale mniejsza i bez gąbki ..... widać kable do migaczy .... czyli jednak DD jest lepiej wyposażony
po obejrzeniu mojej sanderki zauważyłem że też jest tam szpara .... ale mniejsza i bez gąbki ..... widać kable do migaczy .... czyli jednak DD jest lepiej wyposażony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum