DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
problem z zapalaniem
Autor Wiadomość
tomaszgebala 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV + Logan VAN
Silnik: 1,5 dCi + 1,6
Rocznik: 2008 + 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-04-10, 21:46   problem z zapalaniem

Uruchamiam auto przynajmniej ze 100x dziennie. Już któryś raz mam problem, że rozrusznik robi, jar-jar i staje - zegar na zestawie resetuje się do zera. Nie ma mowy o odpaleniu - zero prądu - totalne zero. Wystarczy pchnąć auto, zapali od razu. Gaszę go i następnie odpala kolejne iks razy bez problemu - co za diabeł? Miał ktoś coś takiego w swoim aucie?

firefox 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-04-10, 21:58   

nie jestem specem, ale stawiam na pechowe ustawienie szczotek w rozruszniku. Pchnięcie powoduje przesunięcie szczotek, następnym razem szczotki zatrzymują się w pozycji, która umożliwia normalny rozruch. Rozrusznik do regeneracji (wymiana zużytej/zablokowanej szczotki)

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014
Wysłany: 2011-04-11, 07:54   

Sprawdź podłączenie kabli do rozrusznika - ja miałem takie objawy ( co prawda w Lagunie, ale myślę że konstrukcje podobne) jak mi się odkręciła nakrętka przy kablu plusowym ( tylko odłącz najpierw akumulator bo mażesz kluczem spowodować zwarcie )

Beckie 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2011-04-12, 21:26   

tomaszgebala napisał/a:
Uruchamiam auto przynajmniej ze 100x dziennie.

Pytanie ile czasu silnik pracuje po każdym uruchomieniu?

corrado 

Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Wysłany: 2014-10-27, 13:39   

Podłączam się pod temat, chociaż u mnie zagadnienie związane stricte z masą - klemą minusową akumulatora . Chuchając na zimne i to że ruszam w długą trase w piatek po Polsce - musze działać ... ;-)

W piątek po pracy , długo na zimnie, daćka miała problem z zakręceniem od strzała . Co mnie już zastanowiło
W sobote sprawdziłem napięcie na aku i było kiepskie ok 12.3V na postoju, Po odpaleniu ładowanie było 13.2V - 13.3V. Pomyślałem , czyżby to alternator , ale sprawdziłeem
ładowanie altka z masą z silnika i wyszło ponad 14V, więc słaba masa akumulatora, różnica potencjałów klema - / masa silnika ok 0.8V

Teraz pytanko ze względu na zimno na dworze, schemat albo miejsce łączeń masy do akumulatora.
Widziałem z tego co na szybko połączenie masy z klemy na nadwozie koło lampy przykręcone raczej , dalej do silnika mnie najbardziej interesuje i rozrusznika, żeby to zrobić sprawnie i szybko .

grzech 

Model: Sandero
Silnik: 1.5 dci
Wysłany: 2014-10-27, 21:28   Re: dziwne zachowanie akumulatora

tomaszgebala napisał/a:
Uruchamiam auto przynajmniej ze 100x dziennie. Już któryś raz mam problem, że rozrusznik robi, jar-jar i staje - zegar na zestawie resetuje się do zera.

Przyczyną tego stanu rzeczy oprócz tego, o czym powyżej wspomnieli koledzy może być niedoładowany akumulator. Jeśli bardzo często jest uruchamiany rozrusznik, który pobiera bardzo dużo prądu i samochód jest eksploatowany na krótkich odcinkach to akumulator, (który stracił już na pojemności) może nie zdążyć się doładować.

Odpowiedz do tematu