Wysłany: 2013-04-13, 10:07 czy warto kupić Sandero diesla ?
Hej,
zamierzam kupić Dacie Sandero, konkretnie mówiąc diesla ... ekonomiczny jest przede wszystkim podobno niedużo pali a i części są w normalnych cenach.
Od handlarzy słyszałem jednak że silniki 1,5 disel, wytrzymują nie więcej niż 150 tys km. Taką opinię słyszałem od 2 różnych handlarzy. Padła dokładnie taka sami ilość kilometrów jakie rzekomo taki silnik może zrobić.
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2013-04-13, 10:43 Re: czy warto kupić Sandero diesla ?
m-504256305 napisał/a:
Hej,
zamierzam kupić Dacie Sandero, konkretnie mówiąc diesla ... ekonomiczny jest przede wszystkim podobno niedużo pali a i części są w normalnych cenach.
Od handlarzy słyszałem jednak że silniki 1,5 disel, wytrzymują nie więcej niż 150 tys km. Taką opinię słyszałem od 2 różnych handlarzy. Padła dokładnie taka sami ilość kilometrów jakie rzekomo taki silnik może zrobić.
Jak to z tymi silnikami jest ?
pozdrawiam
Artur
Co do ekonomi to się zgadzam sam wybrałem diesla bo choć nie robię więcej jak 15tyś rocznie ale w trasie dobrze się jeździ i fajnie wyprzedza no i bardzo ekonomiczny w zimę nie przekraczam 5,2L/100km krótkie trasy a w lato 4,7L/100km a w trasie bez szaleństw poniżej 4L/100km jestem w stanie zejść bez problemu.
Silniki wytrzymują 300tys i więcej ale ich układ wtryskowy już nie u jednych wytrzymuje 200tyś a u innych są problemy poniżej 100tyś zapobiegawczo lepiej lać mixol S 100ml z FAP lub 200-250ml bez FAP na bak 50l
Silniki te posiadają panewki bez zamków co powoduje jeżeli ktoś na zimnym silniku gwałtownie przyspiesza notorycznie to w przyszłości panewkę obróci i silnik mamy zatarty.
Po prostu jak ktoś dba to ma
No i nowe diesle mają wszystkie FAP ale podobno nie ma z nimi problemu
Pozdrawiam kolegę z Mikołowa :) ja akurat z dzielnicy Mikołowa
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Ostatnio zmieniony przez Lukas87 2013-04-13, 10:47, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum