Wysłany: 2013-04-13, 17:53 Dacia Logan - Silnik 1.5 dCi gaśnie w trakcie jazdy
Witam
W trakcie jazdy ostatnio silnik zaczął gasnąć. Czasem poprzedzi to jedno czy dwa szarpnięcia a czasem zgaśnie od razu. Dziwne jest to, że po zjechaniu na pobocze nie da się uruchomić silnika (nie łapie jakby paliwa nie było) dopóki nie dopompuje się go ręcznie gruszką. Wtedy można zapalić bez problemu i jakiś czas jeździć. Zdarza się tak po przejechaniu dłuższego dystansu a czasem zaledwie paru kilometrów - nie ma reguły. Silnik 1,5 dCi 68KM auto z 2007r. Spotkał się ktoś z forumowiczów z podobnym problemem ??
Nie przypominam sobie podobnego przypadku - ale tu się nie ma co pytać, tylko trzeba jechać do mechanika, bo najwyraźniej jest jakiś problem z zasilaniem paliwem. Jak wiadomo, wrażliwe są np pompy.
To ręczne dopompowanie też daje mi do myślenia, że coś z układem zasilania. Byłem u mechanika ale nic konkretnego mi nie powiedział. Obawiam się takiego szukania po kolei bez patrzenia na koszty. Zaznaczę, że niestety samochód ma już najechane 160kkm ale nie jest żyłowany a raczej jeździ spokojnie.
Obawiam się takiego szukania po kolei bez patrzenia na koszty
Właśnie trzeba szukać po kolei - ale oczywiście nie na zasadzie wymiany kolejnych części, a po prostu diagnozowania. Odczyty z czujników i ich weryfikacja (np ciśnienia, przepływy, temperatury, obroty), drożność przewodów, brak ich zagięć, itd itp.
Tylko że wypisywanie tego wszystkie jest bez sensu - i tak nie będzie to kompletne, a dużo zależy też od wyników pośrednich. Nie ma więc innego wyjścia jak wizyta w warsztacie - nie tym, skoro nic nie znalazł (czyli słabo szukał), to innym. Są objawy - musi być przyczyna.
To ręczne dopompowanie też daje mi do myślenia, że coś z układem zasilania. Byłem u mechanika ale nic konkretnego mi nie powiedział. Obawiam się takiego szukania po kolei bez patrzenia na koszty. Zaznaczę, że niestety samochód ma już najechane 160kkm ale nie jest żyłowany a raczej jeździ spokojnie.
---
"dopompowanie gruchą" to nic innego jak odpowietrzenie układu zasilania; tak więc jest jakaś nieszczelność w układzie paliwowym - może wymieniałeś ostatnio filtr paliwa i został on nieprawidłowo zainstalowany? albo pojawiła się nieszczelność na jakimś innym złączu dostarczającym ON do silnika - nie jest ich dużo; mnie wypuścili z warsztatu po przeglądzie serwisowym z długo zapalającym autem, bo zapowietrzenie układu zasilania samo przejdzie po jakimś czasie; rzeczywiście dwa dni i jak ręką odjął; ty masz problem większy, bo jest jakaś nieszczelność a ona sama się nie wyeliminuje - i będzie zapowietrzać układ aż do czasu kiedy jakieś złącze zostanie uszczelnione;
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum