Wysłany: 2013-04-13, 18:03 a zamiast disla, Sandero benzynowe 1,4 albo 1,6 i na gaz?
Hej,
w ostatnim poście pytałem Was o wytrzymałość silnika dislowego.
Diesel to moje pobożne życzenie. Fakt jest taki że jest ich bardzo mało zwłaszcza o mocy 86 KM.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2013-04-13, 20:14
Te dane odnośnie dCi są prawdziwe: u mnie przy dynamicznej jeździe z elementami ekodrivingu (hamowanie silnikiem), rzeczywiście średnie spalanie z całego roku wynosi od 5,1 do 5,3l/ 100 km. W życiu jednak nie uwierzę, że przy takim stylu jazdy na benzynie wyszłoby mi: 7,1 l/100 km, a na gazie 8 l/100 km. Toć Seicento na benzynie paliło mi średnio ok. 6,5 l (trasa ok. 5,5l), a na gazie paliło mi ok. 8 l (trasa 7 l). Chyba, że ktoś jeździ jak "cipa" (np. 70-80 na V biegu i cały czas patrzy na prędkościomierz). Ale co to za frajda?
Zupełnie zwyczajna - biorąca się ze spokojnej, zrelaksowanej, cichej i oszczędnej jazdy, podziwiania pięknych okoliczności przyrody, w dodatku bez zawracanie sobie głowy miśkami i suszarkami.
Natomiast w pełni zgadzam się z Twoją sugestią - deptania gazu do dechy i odcięcia (co TSD skutkuje równie częstą potrzebą heblowania) świadczy właśnie o zamienieniu się głowami z pewnym innym, przeciwnym do wspomnianego, narządem. Jestem nawet przekonany, że większość innych kierowców też uważa podobnie, soczyście obdarzając takiego osobnika jakże stosownym, staropolskim mianem... (Trzeba przytaczać? <; ).
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-04-13, 20:43
mogę zaświadczyć własnym karkiem
staram sie stosować ekodrajwing i przy normalnej jeździe do 100km/h na krajówkach, wyprzedzanie gdy trzeba regularnie schodzę poniżej 8l/100km w Loganie 1.4 - ostatnio 502km (500 po odliczeniu benzyny na rozruch) na 39 litrach najtańszego w okolicy lpg
dla mnie to nic dziwnego, ale może za krótko jeżdżę na lpg (6,5 roku własnymi autami)
Marka: Renault
Model: Megane Scenic I
Silnik: 1.6 8V 90 KM LPG
Rocznik: 1998
Wysłany: 2013-04-14, 20:47
krakry1 napisał/a:
Chyba, że ktoś jeździ jak "cipa" (np. 70-80 na V biegu i cały czas patrzy na prędkościomierz). Ale co to za frajda?
Jak jadę z córką do rodziców na niedzielny obiad 40 km bocznymi drogami, to dla sportu tak właśnie jeżdżę - walka o każdą kropelkę paliwa, a potem "zwycięstwo" przy dystrybutorze Emocje porównywalne gdy czasami przeciągnie się auto na 2-ce do 5.000 obrotów, co też lubię )
Te dane odnośnie dCi są prawdziwe: u mnie przy dynamicznej jeździe z elementami ekodrivingu (hamowanie silnikiem), rzeczywiście średnie spalanie z całego roku wynosi od 5,1 do 5,3l/ 100 km. W życiu jednak nie uwierzę, że przy takim stylu jazdy na benzynie wyszłoby mi: 7,1 l/100 km, a na gazie 8 l/100 km. Toć Seicento na benzynie paliło mi średnio ok. 6,5 l (trasa ok. 5,5l), a na gazie paliło mi ok. 8 l (trasa 7 l). Chyba, że ktoś jeździ jak "cipa" (np. 70-80 na V biegu i cały czas patrzy na prędkościomierz). Ale co to za frajda?
Ale taka jest prawda drogi kolego. Mnie pali 8,5L gazu. Zbiornik mam 35 litrów i na takiej ilości przejeżdżam 400km minimum bo i zdarza się w lecie że i 450 wycisne i jeżdże autem normalnie żadnego ecodrivingu.
Do tego te auta mają jedną zaletę, są proste konstrukcyjnie i nie ma z nimi problemu żadnego. Napewno są tu tacy co przejechali więcej niż ja, ale na gazie mam już zrobione 80tyś km i przez ten czas byłem zmuszony tylko do wymiany reduktora, bo niestety się zuzył i był to koszt 300zł, teraz mam tomasetto i powinien starczyć na o wiele więcej, a tak pozatym żadnych awarii instalacji, jedynie okresowe przeglądy
Ostatnio zmieniony przez waski 2013-04-15, 05:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum