Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2013-06-12, 20:39 wolne miejsce w desce
Czy ktoś ma zwymiarowany przekrój deski w DD? Lub, czy ktoś to zdejmował? Chodzi o część po stronie pasażera. A dokładniej interesuje mnie czy jest wolna przestrzeń pomiędzy górną częścią a poduszką powietrzną pasażera i ile tam jest miejsca. Mam zamiar zainstalować na stałe podstawkę pod lapka (obsługiwany przez pasażera/pilota), myślałem o wkrętach, ale jak głęboko można je wkręcić aby nie uszkodzić poduszki. I czy tamtędy nie jest poprowadzona jakaś wiązka kabli? Jeśli nie muszę rozmontowywać całej deski, to wolałbym tego uniknąć
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2013-06-12, 20:55
Też myślałem, ale to ekran 12' i swoje całość waży. Wolałbym blachy nie dziurawić, a i sztywność konstrukcji w razie dzwona wątpliwa. Latający laptop może spowodować obrażenia, a przy podstawce zamocowanej na sztywno do deski raczej nie powinno nic się dziać
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 240 Skąd: Polska
Wysłany: 2013-06-13, 12:39
Ajax nie wiem ile jest miejsca na śruby w Dusterze ale tu masz fotkę z Logana bez poduszki. Oczywiście nie ma gwarancji, że poducha zajmuje tylko tyle a reszta pusta.
A skoro sam wspominasz o dzwonie to montuj wszystko tak aby nie było elementów na drodze otwarcia poduchy. W ofertach internetowych jako bezpieczne polecane są podstawki montowane do podłogi. Można je ustawić tak, żeby nie kolidowały z airbagiem. Tu masz parę linków i filmik:
Wysłany: 2013-06-15, 10:08
Dziękuję wszystkim. Uwagi i sugestie cenne. Z uchwytu proponowanego przez mud maX-a rezygnuję bo: obsługa tylko dla pasażera/pilota, to regulacja dla kierowcy niepotrzebna. Koszty, koszty koszty. I jeszcze dodatkowy grat z którym nie ma co zrobić. Co do uwag na temat mocowania - przyjąłem, przemyślałem i zmodyfikowałem. Schematyczny rysunek wyjaśni ideę. Do górnej części stalowego kątownika grubości 1,5-2 mm z nagwintowanym otworem będzie mocowana podstawka, a do niej szczękami laptop na sztywno. Uważam, że jeśli to się wyrwie przy dzwonie, to będzie to taki dzwon z którego już nikt żywy nie wyjdzie, to i reszta baz znaczenia.
Wiem, że mechanicy będą kręcić nosami, że za dużo, za mocno itp. Ale rzymskie mosty też były budowane z olbrzymim zapasem, nieekonomicznie itp. Ale stoją do dziś i nadal można po nich jeździć po 2 tysiącach lat. A egipskie piramidy stoją 5 tysięcy lat.
Gdy ruszy montaż to pojawią się opisy i fotki (o ile młoda odda aparat )
deska.jpg
Plik ściągnięto 80 raz(y) 17,31 KB
Ostatnio zmieniony przez ajax 2013-06-15, 10:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum