Wysłany: 2016-07-10, 10:49 Logan MCV: blacharska naprawa boku
Samochód otarłem lewym bokiem o barierkę energochłonną. Jak oceniacie koszt i możliwości naprawy?
Moim zdaniem, do wymiany na pewno błotnik, raczej drzwi kierowcy, drzwi pasażera może "do uratowania", lewy tył do wyklepania. Zderzaki z przodu i tyłu załapały tylko małe rysy, więc tutaj powinna wystarczyć polerka.
PS.1 nie ma ktoś do sprzedania lewych drzwi i błotnika, najlepiej w kolorze szary comete (KNA) ???
PS.2 nie jestem pewien, czy temat umieściłem w odpowiednim dziale - jeżeli nie, proszę admina o przeniesienie
Będziesz naprawiał z AC czy z kieszeni? Co do tylnego błotnika zgadam się z laisarem.
Moja uwaga - miałem ostatnio blacharską naprawę picanto i nauczyłem się jednej rzeczy: różnice w jakości pracy blacharzy są gigantyczne. Trzeba dobrze wybrać.
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2016-07-11, 11:36
2-3 tys. za całość? Ja parę dni temu z AC za szkodę parkingową /obcierka tylnego nadkola, drzwi tylnych i małego wgniecenia na tylnych drzwiach/ dostałem w Warcie 2,5 tys. w ramach ugody. Zrobiłem polerkę i mało co widać. To był koszt lakiernika. Nie lakierowałem bo jutro znowu / odpukać/ może mi ktoś zrobić kuku. Więc niestety koszt całości nawet nie w ASO będzie znacząco wyższy niż 2-3 tys. pozdr
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-07-11, 13:36
wszystko zależy jak podchodzisz do samochodu - dla mnie to rzecz użytkowa, jak nie jest otarte do czystej blachy to ja tak jeżdżę - można mieć podejście niemieckie ( wszystko naprawiać, nawet drobne otarcia ) a można francuskie ( póki jeździ i za bardzo nie rdzewieje - nic nie robić ).
Błotnik przedni bym wymienił. Drzwi kierowcy być może, gdybym znalazł używkę w takim samym kolorze. Resztę zostawił, a w szczególności tylny błotnik i w ogóle bym tego nie tykał. Co najwyżej zabezpieczyć jakimś lakierem bezbarwnym. Chyba, że znajdziesz kogoś, kto Ci to wyciągnie "na klej", bez zdzierania lakieru.
Jak tylko zedrzesz oryginalny lakier i ruszysz ocynk, to masz prawie pewną korozję i purchle po 2-3 latach. A jak Janusz-blacharz zacznie wyciągać element na przyspawane migomatem bolce, to pewnie i szybciej.
ASO policzyłoby sobie... 7 tys. zł., bo oni musieliby sprowadzić wszystkie nowe elementy i je polakierować Podziękowałem im.
Tylni błotnik oczywiście byłby do klepania. Przedni jest zszarpany i pogięty, więc do wymiany. Wszystko porządnie zrobione wyszłoby liczę ok. 3 tys. - niestety nie widzę w tej chwili (i "mój" blacharz też) części w kolorze szary comete, które mogłoby zbić cenę o koszt lakierowania.
Jako, że mam na oku niezłą ofertę na Megane, Dacia raczej pójdzie na sprzedaż.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum