Dzisiaj byłem u sąsiada mechanika wymienić kilka rzeczy eksploatacyjnych i przy okazji po odkręceniu świec zmierzył mi kompresje silnika. Po pomiarach mam 8,5,8,8 atmosfer. Czy to jest skrajnie mało? Bo mechanik mówił, że nie jest dobrze i za jakiś czas czeka mnie remont silnika. Jakie są minimalne wartości kompresji ?
Nie wiem jak jest przy LPG ale może po prostu jakiś nagar i pierścienie nie pracują w rowkach tłoków jak należy. Stąd właśnie te zaniżone wartości, a nie ze zużytego silnika. Może jest jakiś sposób to przepłukać czy coś.
Dawniej stosowało się naftę do tego (wlewało się odrobinę - kieliszek na dobę przez otwór świecy). Teraz może są jakieś środki do paliwa albo oleju.
Po pierwsze zrób próbę olejową, naświetli to temat pierścieni. A po drugie to nie wiesz czy masz taką kompresję - aku w pełni naładowany był? Wtryskiwacze odłączone ?
A co ma wtrysk do kompresji bo nie bardzo rozumiem?
Przecież pomiędzy komorą sprężania, a wtryskiem jest zawór ssący i jeżeli już to on może nie trzymać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum