Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Mapa stanu nawierzchni polskich dróg - POLSKA
Autor Wiadomość
maciek 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
  Wysłany: 2013-01-08, 23:30   Mapa stanu nawierzchni polskich dróg - POLSKA

Jest na pewnym forum ciekawa inicjatywa prowadzenia tzw. Mapa stanu nawierzchni polskich dróg
użytkownicy forum określają stan nawierzchni wg. kolorów
Stan drogi DOBRY

Droga równa, bądź dosyć równa są dopuszczalne niewielkie uchybienia w nawierzchni typu: dobrze wykonane łaty w niewielkich ilościach, bardzo drobne pęknięcia w nawierzchni, ślady smołowania itp. Nie są brane pod uwagę: pobocze i inne elementy drogi, tylko nawierzchnia!

Stan drogi PRZECIĘTNY, LEKKO POGORSZONY

Droga z lekkimi spękaniami nawierzchni, łatami w średnich ilościach, małe bardzo rzadko spotykane dziury, nie powoduje większego dyskomfortu jazdy! Są dopuszczalne niewielkie, niegroźne koleiny.
Stan drogi MOCNO POGORSZONY

Średnie koleiny, spotykane są dziury, spękania, duża ilość łat. Jest odczuwalny dyskomfort w jeździe!

Stan drogi ZŁY, KRYTYCZNY

Duże koleiny (takie które zagrażają bezpieczeństwu jazdy i mogą zniszczyć podwozie samochodu), mocno popękana, duża ilość dziur, bardzo duża ilość łat, które i tak nie polepszają stanu drogi. Jest odczuwalny bardzo duży dyskomfort jazdy i zagraża bezpieczeństwu na tej drodze! Droga nadająca się do natychmiastowego remontu, jazda z prędkością wyższą niż 70-80 km/h staje się niebezpieczna.

http://www.skyscrapercity...d.php?t=1310317

Może ktoś by chciał się podzielić swoją opinią na temat nawierzchni dróg, pomoże to osobom wybrać najbardziej komfortową drogę ;-)

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2013-01-08, 23:58   

Pomysł ciekawy, tylko jak sie spojrzy na te mapke widac Polske jako zielono - żółtą wyspę drog dobrej i bardzo dobrej jakosci. Jedynie podlasie wypada slabiej. Troszke chyba powinno byc realnie mniej zielonego ;-)

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-01-09, 06:32   

Mapa nie uwzględnia wszystkich dróg wojewódzkich i powiatowych, ale trzeba przyznać, że idzie ku lepszemu.

maciek 

Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2013-01-09, 08:56   

właśnie po to napisałem ten temat by uzupełniać o drogi
chriskb napisał/a:
wojewódzkich i powiatowych

wieza 

Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Wysłany: 2013-01-09, 09:20   

czyli w skrocie mamy zajebiste drogi tylko szkoda ze na A2 w strone warszawy kolysze na koleinach...

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-01-09, 11:00   

@wieza: Mapa powstała na podstawie opinii kierowców, którzy oceniali wg własnego gustu i doświadczenia. Wysłałeś swój raport?

(Ja nie, ale na tyle co widziałem to nie mam zastrzeżeń - kolorki odpowiadają znanym mi odcinkom).

kapelusznik 

Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022
Wysłany: 2013-01-09, 11:35   

mogę potwierdzić - te odcinki które znam, zasługują na takie kolory które zostały przyznane (oczywiście mogło np się coś zmienić w ciągu ostatniego roku-półtora - ale zarówno na gorsze jak i na lepsze)

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2013-01-09, 13:11   

wieza napisał/a:
czyli w skrocie mamy zajebiste drogi tylko szkoda ze na A2 w strone warszawy kolysze na koleinach...

W którym miejscu? Jeżdżę trochę na odcinku Konotopa-Trzciel i nic mnie nigdy nie kołysało...

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2013-01-09, 13:42   

Generalnie u mnie się zgadza ze stanem faktycznym, ale jedno małe zastrzeżenie - DK 52 między Andrychowem a Wadowicami 3 miesiące temu wyglądała naprawdę przyzwoicie (za Wadowicami w stronę Kalwarii Zebrzydowskiej to już w ogóle wypas), a tutaj wygląda blado... Natomiast odcinek na wysokości Kęt miewał koleiny - nieznaczne, przy przepisowych prędkościach bez zagrożenia, ale jednak...

WhiteDragon 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dci 85 kM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-01-09, 23:30   

Eee.. coś mi na tej mapie nie pasi. przecież Jędrzejów ma nowo otwartą obwodnicę z zachodniej strony - stwierdziłem organoleptycznie w zeszłą sobotę. Miasto zdecydowanie było po prawej stronie jadąc do Kielc i po lewej jadąc z powrotem do Zabrza. A drogę z Zabrza do Kielce i z powrotem znam niemal na pamięć, ta obwodnica Jędrzejowa to super skrót :mrgreen:

wieza 

Wysłany: 2013-01-10, 13:49   

bebe hm nie powiem ci dokladnie bo nie zwracalem na to uwagi za bardzo ale np na wjezdzie na laczeniach na widaukciki -mosty tez troszke za mocno jak na autostrade podskakuje. ps jechalem wtedy qashqai-m a nie swoja dacia i jestem zawiedziony jakoscia jak i tymi ekranami ktore zaslaniaja calkowicie widoki...
A jesli chodzi o kolory drog... powiem tak mnie to ryba nie scigam sie nie bije rekordow predkosci wiec jadac przepisowo nie przeszkadza to, ale jesli jedzie sie szybciej to sie bardziej to odczuwa..

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2013-01-10, 14:30   

wieza napisał/a:
bebe hm nie powiem ci dokladnie bo nie zwracalem na to uwagi za bardzo ale np na wjezdzie na laczeniach na widaukciki -mosty tez troszke za mocno jak na autostrade podskakuje. ps jechalem wtedy qashqai-m a nie swoja dacia i jestem zawiedziony jakoscia jak i tymi ekranami ktore zaslaniaja calkowicie widoki...

Koleiny są wzdłuż jezdni :) , a to o czym mówisz, to dylatacje. Owszem, można je zrobić lepiej, ale te zrobione kijowo są na dwóch wiaduktach na 400-km odcinku. Jak dla mnie - żebyśmy tylko takie mieli problemy z drogami. :> O brzydkich ekranach nie wspominając. :D

Rozumiem, że wciąż może ciężko przez gardło przechodzić, że coś się w Bolandzie po prostu udało i że mamy autostrady, nawet całkiem fajne, ale naginanie faktów to delikatna przesada. :)

wieza 

Wysłany: 2013-01-10, 17:19   

bebe jak bede jechal do wawki to sprawdze dokladnie gdzie buja na tych koleinach.. ale jako nowka autostrada to powino sie leciec jak poszynach... zgodzisz sie ze mna.

Michal46
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-12, 20:23   

Według GDDKiA, w latach 2001-2011 odsetek dróg krajowych o dobrym stanie wzrósł z 28,5% do 58,8%, a o złym stanie zmalał z 34,0% do 17,6%. Pozostała reszta jest w stanie niezadowalającym.

Słabiutko, nie?

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Wysłany: 2013-01-13, 21:31   

Michal46, w moich stronach te różnice naprawdę widać, remont DK 81 na wysokości mojego miasta, budowa A1 do południowej granicy (ukończenie kwestią kilku miesięcy), budowa kolejnych odcinków S1 (obecnie między Bielskiem a Żywcem), remont/przebudowa DW 935 (nie tylko na odcinku żory-rybnik, ale również obwodnica pszczyny od DK 1 do granicy powiatu pszczyńskiego z suszcem). Pewnie jeszcze można by przykładami sypać, jak dla mnie jest dobrze a będzie jeszcze lepiej (sporo robót na ukończeniu w tym roku). Będąc na krótkim urlopie w zeszłym roku w Kotlinie Kłodzkiej tak fajnie już nie było, ale w kilku miejscach też się brali za remonty dróg wojewódzkich i nie tylko.

Michal46
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-03, 18:34   

Odkopuję temat ponieważ ostatnio na mapie pojawiła się gęsta sieć dróg wojewódzkich, które jak widać odstają stanem od dróg krajowych.

Odpowiedz do tematu