Wysłany: 2017-05-25, 14:40 Wnęka koła zapasowego bez zamówienia koła dojazdowego
Jak wiadomo, można zamówić/kupić samochód z kołem dojazdowym lub bez (mnie chodzi konkretnie o Sandero, ale pewnie dotyczy to wszystkich modeli). Może to głupie pytanie, ale czy jeśli zamówię model z kołem dojazdowym, to pod bagażnikiem będzie wtedy taka specjalna wnęka na włożenie tego koła, a jak zamówię wersję bez koła, to takiej wnęki nie będzie? Zastanawiałem się nad wersją z kołem dojazdowym, ale nie chce mi się płacić 400 zł, skoro w necie można dostać takie kółko w cenie 100-200 zł, tylko jeśli kupię je oddzielnie, to nie wiem, jak je przymocować w bagażniku, żeby się nie "telepało" i żeby nie zajmowało dużo miejsca (no chyba, że rzeczona wnęka na koło pod bagażnikiem jest tam bez względu na obecność lub brak koła). Czy możecie pomóc/doradzić? Wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2019-04-15, 00:03, w całości zmieniany 1 raz
Prawdopodobnie wnęka na koło pozostaje, tam będzie jakby schowek na duperele.
Takie jest moje przypuszczenie, bo nie opłacałoby w fabryce robić dwóch różnych płyt do bagażnika, bo to podrożałoby koszt produkcji i sprzedaży auta.
Spytaj to u dealera Dacii.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-05-25, 15:59
route2000 napisał/a:
Prawdopodobnie wnęka na koło pozostaje, tam będzie jakby schowek na duperele.
Zabudowany pewnie jakimś styropianem z miejscem na piankę/kompresor czy co tam dają w wyposażeniu.
Obstawiam, że do koła trzeba by wtedy dokupić jakieś mocowanie, czy inny motylek ze śrubą, aczkolwiek nie wiem jak jest w Sandero.
I jak nie ma koła zapasowego, to podnośnika ani klucza do kół też nie dają. W zastawie naprawczym nie ma tych rzzeczy (przynajmniej jakiś czas temu nie było)
czy jeśli zamówię model z kołem dojazdowym, to pod bagażnikiem będzie wtedy taka specjalna wnęka na włożenie tego koła, a jak zamówię wersję bez koła, to takiej wnęki nie będzie?
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-05-25, 18:35
ja bym się zastanowił.
jak chcesz mieć koło to policz
200zl felga z oponą
śruba do mocowania co najmniej 10zł
do tego podnośnik i klucz do kół- co najmniej 50zł za używki
razem z kosztami wysyłki masz 300zl za kombinowany komplet.
100zl różnicy... (no i zestaw naprawczy)
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2017-05-25, 18:36, w całości zmieniany 1 raz
Za komplet narzędzi, nową felgę i nową oponę- trzeba tutaj podkreślić nową to nie jest tak drogo. Jeszcze dealer coś opuści. Koło w Sandero II jest we wnęce i jest mocowane taka długą nakrętką plastikową do szpilki na dnie.
Ja w Loganie mam gaz to mam zestaw, ale dostałem klucz do kół, niektórzy podobno nie mają.
I jak nie ma koła zapasowego, to podnośnika ani klucza do kół też nie dają. W zastawie naprawczym nie ma tych rzzeczy (przynajmniej jakiś czas temu nie było)
Mnie w 2014 do Sandero dali klucz do kół, podnośnik oraz zestaw naprawczy.
(oczywiście wnęka na koło zapasowe pusta ;) )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum