Wysłany: 2013-10-22, 20:12 duster-100 pytan do ....
witam, wszystkich
przymierzam sie do zakupu dustera ale mam najpierw kilka dla mnie waznych pytan
1.czy kupie cos mądrego za ok. 30tys zł silnik obojetny
2.czy jest jakis komfort podróżowania dusterkiem np. w 24godz 2 tyś km
3.jak sprawuje sie autko przy predkosciach 140-150km/h cały czas ( niemcy, jeżdże do monahium z dzieckiem do lekarza)
140 i wyżej to po pierwsze już wysokie spalanie, po drugie spory szum, który trochę męczy. No i wysilanie stale silnika na pograniczu jego mocy maksymalnej raczej zdrowe dla niego nie jest. Samo prowadzenie jest jeszcze całkiem ok, ale dłużej tak tym autem się jeździć nie powinno. 120kph to dla mnie optymalna prędkość przelotowa.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-10-23, 08:39
jak wspomniał kol wyżej - dla DD - przynajmniej z silnikiem beznynowym (dCi radzą sobie o wiele lepiej) prędkosć przyjemna akustycznie i ekonomiocznie to max 120 km/h. Potem jest coraz drożej i coraz głośniej. Ja staram się nie przekraczać 110
Znowu dCI może nie ma problemów z prędkością, ale i tak wiatr szumi (taka bryła samochodu i nic nie poradzisz). 100-120km/h jest najfajniejszą prędkością.
Co prawda 24h prowadzić mi się nie udało, ale 4.5h albo objazdowa 10h wycieczka to czysta przyjemność ;)
Z budżetem 30 000zł będzie ciężko i nie licz na jakieś super wyposażenie. Pamiętaj że najstarsze Dustery mają po 3lata.
Moją kupiłem za 37 900zł (1.5dCI 107km Laureate, pakiet look, skóra...) ale to raczej rzadkość (wycena wg aplikacji Generalli 44000zł).
Ostatnio zmieniony przez czaju 2013-10-23, 09:34, w całości zmieniany 2 razy
dzieki za odpowiedzi i dochodze chyba do wniosku ze to jeszcze nie czas na dustera
pieniądze i ta predkosc jeżdżac z małym do niemiec włączam tempomat przy 150-160 i tak lece z 3-4 godz non stop oczywiscie w nocy (1000km w 8 godz)
szkoda ale cóż.... bede myslal a tak swoja drogą to te wasze dustery nie chcą taniec dla Was na plus dla mnie nie koniecznie mówi sie o 50% w trzy lata to podstawa dusterka powinna kosztowac ok 20tys a tu lipa- nie ma takich,albo nikt nie sprzedaje bo takie dobre
Ostatnio zmieniony przez jacek28 2013-10-23, 12:00, w całości zmieniany 1 raz
mało kto kupuje wersję podstawową tak naprawdę. No i nie wiem czy interesowałby Cię w ogóle golas który nie ma nawet relingów o klimatyzacji nie mówiąc...
Dacia jest tak specyficzną marką że nowego Dustera można kupić zarówno za 39 900 jak i dwa razy więcej...
wujcio [Usunięty]
Wysłany: 2013-10-25, 10:47
jak ktoś chce mega szybko pokonac trase to duster nie
jak ktoś chce mega szybko pokonac trase to duster nie
Zależy jak na to patrzeć :) Ja dopiero dzięki Dusterowi zauważyłem że nie zależy mi na tym aby mega szybko pokonać trasę, a wydawało mi się zupełnie inaczej :)
i tak siedzi w tym samym foteliku co w poprzednim samochodzie
Zależy - jeśli to jakiś współczesny wóz, o dolnej krawędzi linii szyb 10 cm poniżej dachu, to przesiadka do dacii może pozwolić otworzyć oczy na świat za oknem [:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum