DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiany dokonane w poszczególnych rocznikach Logan II/Sandero
Autor Wiadomość
dudu$ 

Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2017-04-02, 20:46   Zmiany dokonane w poszczególnych rocznikach Logan II/Sandero

Witam,

nigdzie nie mogłem znaleźć podobnego tematu lub odpowiedzi na irytujące mnie pytanie. Otóż zastanawiam się jakie zmiany zaszły w poszczególnych rocznikach w Dacii Logan II / Logan II MCV / Sandero II. Chodzi mi tutaj głównie o kwestie mechaniczne bo wizualne to wiadomo że została zmieniona atrapa chłodnicy, światła przednie z zintegrowanymi światłami LED do jazdy dziennej oraz światła tylne ( przynajmniej w Sandero II) zostały wymienione na LEDy.

Ja znalazłem 2 różnice mechaniczne między Moim Loganem MCV z 2014 r 1.2 16v ( wersja Ambiance) a Sandero II teściowej z 2015 r 1.2 16v( wersja Laureate).

1. W moim aucie wspomaganie układu kierowniczego jest hydrauliczne - pompa znajduje nie w okolicy filtra i jest napędzane paskiem klinowym a aucie teściowej wspomaganie jest elektryczne ( lub jak kto woli hydrauliczno elektryczne) - zbiorniczek z płynem znajduje się poniżej lewego reflektora ( Stojąc przed autem przodem z prawej strony)

2. Sterowanie lewarkiem zmiany biegów. Zauważyłem u mnie w aucie delikatnie drgania lewarka na biegu jałowym i czasem podczas jazdy np. zjeżdżając do garażu podziemnego , u teściowej to nie występuje. Czytałem u nas na forum że u duzo osób występują te drgania w nowych egzemplarzach więc w ciemno mogę wyeliminować poduszkę tylna skrzyni biegów ( ósemkę). Gdy otworzyłem maskę u siebie i u teściowej od razu zauważyłem że zmiana biegów dokonywana jest w inny sposób. U mnie za pomocą tz. metalowego pręta który łączy drążek zmiany biegów z wybierakiem na skrzyni ( rozwiązanie konstrukcyjne podobne do tego z Thalii I i Clio II przed FL) a u teściowej nie ma preta tylko są linki .

Na dzień dzisiejszy nie znalazłem więcej różnic i zastanawiam się czy te wyżej opisane prze zemnie zależą od rocznika, modelu ( Logan MCV II a Sandero II) czy wersji wyposażenia.

Pozdrawiam

Michał93 

Marka: Dacia / BMW
Model: Logan 2 / e39
Silnik: 1.2 16v 75 lpg / M54B30
Rocznik: 2014 / 2001
Wersja: Laureate
Wysłany: 2017-04-02, 22:19   

Ja mam egzemplarz wyprodukowany w listopadzie 2014 (modelowo 2015), 1.2 16v LPG wyposażenie Laureate.
Pompa jest hydrauliczna w okolicy filtra oleju, zbiorniczek jest w okolicy lewego reflektora. Czyli wspomaganie samo hydrauliczne bez elektryki.
Sterowanie zmiana biegów za pomocą wybieraka, sprzęgło na linkę.

robk1 

Marka: Renault > Dacia
Model: Laguna > N Sandero Stepway
Silnik: 2.0 > 0.9
Rocznik: 2007 > 2016
Wysłany: 2017-04-02, 22:40   

dudu$ napisał/a:
światła tylne ( przynajmniej w Sandero II) zostały wymienione na LEDy
Sandero z tyłu ma żarówki, tylko klosze są zmienione ( przynajmniej w stepway-u) a ledy tylko do jazdy dziennej

mbar 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: TCe 90
Rocznik: 2018
Wysłany: 2017-04-03, 09:00   

Euro 6 (czyli chyba od 2016) mają szerokopasmową sondę lambda :)

Odpowiedz do tematu