Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1963 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-04-02, 20:46 Zmiany dokonane w poszczególnych rocznikach Logan II/Sandero
Witam,
nigdzie nie mogłem znaleźć podobnego tematu lub odpowiedzi na irytujące mnie pytanie. Otóż zastanawiam się jakie zmiany zaszły w poszczególnych rocznikach w Dacii Logan II / Logan II MCV / Sandero II. Chodzi mi tutaj głównie o kwestie mechaniczne bo wizualne to wiadomo że została zmieniona atrapa chłodnicy, światła przednie z zintegrowanymi światłami LED do jazdy dziennej oraz światła tylne ( przynajmniej w Sandero II) zostały wymienione na LEDy.
Ja znalazłem 2 różnice mechaniczne między Moim Loganem MCV z 2014 r 1.2 16v ( wersja Ambiance) a Sandero II teściowej z 2015 r 1.2 16v( wersja Laureate).
1. W moim aucie wspomaganie układu kierowniczego jest hydrauliczne - pompa znajduje nie w okolicy filtra i jest napędzane paskiem klinowym a aucie teściowej wspomaganie jest elektryczne ( lub jak kto woli hydrauliczno elektryczne) - zbiorniczek z płynem znajduje się poniżej lewego reflektora ( Stojąc przed autem przodem z prawej strony)
2. Sterowanie lewarkiem zmiany biegów. Zauważyłem u mnie w aucie delikatnie drgania lewarka na biegu jałowym i czasem podczas jazdy np. zjeżdżając do garażu podziemnego , u teściowej to nie występuje. Czytałem u nas na forum że u duzo osób występują te drgania w nowych egzemplarzach więc w ciemno mogę wyeliminować poduszkę tylna skrzyni biegów ( ósemkę). Gdy otworzyłem maskę u siebie i u teściowej od razu zauważyłem że zmiana biegów dokonywana jest w inny sposób. U mnie za pomocą tz. metalowego pręta który łączy drążek zmiany biegów z wybierakiem na skrzyni ( rozwiązanie konstrukcyjne podobne do tego z Thalii I i Clio II przed FL) a u teściowej nie ma preta tylko są linki .
Na dzień dzisiejszy nie znalazłem więcej różnic i zastanawiam się czy te wyżej opisane prze zemnie zależą od rocznika, modelu ( Logan MCV II a Sandero II) czy wersji wyposażenia.
Ja mam egzemplarz wyprodukowany w listopadzie 2014 (modelowo 2015), 1.2 16v LPG wyposażenie Laureate.
Pompa jest hydrauliczna w okolicy filtra oleju, zbiorniczek jest w okolicy lewego reflektora. Czyli wspomaganie samo hydrauliczne bez elektryki.
Sterowanie zmiana biegów za pomocą wybieraka, sprzęgło na linkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum