Odkryłam coś co wygląda na drobną niedoróbkę. Otóż w przednim dolnym rogu drzwi kierowcy (w tym rogu od strony zawiasów, nie od zamka) od wewnątrz znalazłam uszkodzony lakier.
Dokładnie jest to rysa ok 1cm długości, niestety głęboka do samej blachy. Tak się składa, że dokładnie na przeciwko tej rysy na nadwoziu samochodu znajduje się wystająca śruba...
Wygląda to tak jakby przy zamkniętych drzwiach ta za długa śruba wrzynała się w drzwi i uszkadzała lakier.
Sądzę, że zważywszy na głębokość rysy powinno to być jakoś zabezpieczone (szczególnie przed zimą) - tyle, że jeżeli jest tak jak to wygląda to trzeba by też chyba jakoś tą śrubę przypiłować...
Dzwoniłam do ASO i mówię jaka jest sytuacja a oni na to, że jeżeli to jest uszkodzenie powstałe przed zakupem to muszę najpierw pokazać to dilerowi u którego kupowałam. Nie mam z tym akurat problemu, już się z nim kontaktowałam (on tez był zdziwiony że ASO jego angażuje), ale czy tak powinna wyglądać ta procedura? Bo coś mam dziwne wrażenie, że ASO chce mnie zbyć...
Sprawa nr 2
Zdemontowałam kołpaki i odkryłam pod nimi na przednich kołach przykry widok
Rozumiem, że nie tak powinno to wyglądać w samochodzie odebranym w sierpniu
Robić awanturę?
ad. 1
MSZ to co opisałaś ewidentnie kwalifikuje się do naprawy w ramach gwarancji i powinno być naprawione przez ASO,
ad. 2
jest to normalne zjawisko chociaż widok rzeczywiście może wywoływać emocje ...
ad2 - potwierdzam - są to elementy kompletnie niezabezpieczone przed korozją - z drugiej strony przez naście lat nie powinno to nieść za sobą żadnych konsekwencji - no może poza utrudnionym ściąganiem kół po zimie.
Nawet lakierowania bębnów nie wynegocjujesz, mimo że to już lakierowany element.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-11-18, 21:14
rdzą na piastach absolutnie się nie przejmuj, to elementy żeliwne,tak się dzieje w większości aut. Powierzchnię nośną piasty (tam gdzie styka się z nim obręcz koła) warto pokrywac pastą aluminiową lub miedziową - nie będzie problemów z demontażem. Sprawę uszkodzenia lakieru - jeśli doszło do niego wskutek błądów w montażu należy reklamować. ASO powinno zabezpieczyć i polakierować to miejsce. Rdzewiejące bębny hamulcowe tylnych kół to tez powszechne zjawisko - zapraszam na moją stronę - opisałem jak łatwo sobie z tym poradzić - chodzi wyłącznie o estetyke, bo rdzawy nalot na bębnach w niczym nie wpływa na bazpieczeństwo jazdy
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-11-18, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-11-18, 21:23
kup za kilka PLN buleleczkę odrdzewiacza - np Cortanin F plus pędzelek. Kilka minut zabawy i masz problem rozwiązany. Miejsca pokryte preparatm zrobią się matowo czarne i rdza już ich długo nie ruszy
48723_0_f.jpg
Plik ściągnięto 65 raz(y) 21,06 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-11-18, 22:27, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum