Witam serdecznie, przymierzam się do zakupu nowego autka. Jeszcze dokładnie nie wiem co, ale mocna opcja to jakiś SUV i tutaj mam dylemat - Duster czy Sportage. Wiadomo, coś za coś; jeśli byłby to Duster to wiem, że nie mam co liczyć na masujące fotele itp :P Ale chciałabym poznać opinie użytkowników, stąd moja obecność tutaj. Pozdrawiam forumowiczów!
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3748 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-12, 15:01
To zależy na czym Ci najbardziej zależy. Kia jako bulwarowy SUV do miasta spełnia swoją rolę choć oczywiście będzie od Dustera droższa o jakieś 20 tys w porównywalnych konfiguracjach (tzn. wypasiony Duster kontra bidny Sportage)
W teren to bym się bał Kią zjechać - prześwit 17 cm to wartość zbliżona do Logana czy zwykłego Sandero - inwestowanie w napęd 4x4 ma sens tylko jako polepszacz trakcji na szosie choć w epoce ESP ma to coraz mniejszy sens.
Duster 4x4 zdecydowanie lepiej sobie radzi na nieutwardzonych nawierzchniach ale oczywiście jako budżetowa marka jest gorzej wykończony i ma mniejszy wybór dodatkowego wyposażenia.
Cóż musisz się przejechać jednym i drugim i sama zdecydować.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-12-12, 15:08
witam - w cenie podstawowego Sportage z napędem na jedną oś masz wyposażonego we wszystko co potrzebne Dustera 4x4. Spotrage to podwyższone kombi udające SUVa. DD niczego nie udaje - nim naprawdę da się zjachać z szosy, a co potrafi, świadczą liczne filmy zamieszczane na You Tube. To pojazd dla ludzi racjonalnie myślących, pozbawionych motoryzacyjnych uprzedzeń i kompleksu znaczka na masce . Foteli masującyh plecy i inych gadźetów faktycznie się nie spodziewaj. Jest w nim to, co niezbędne i to jest jedna z zalet - jak czegoś nie ma to się nie popsuje. Na forum jest kilka kobiet - kierowców DD i one najlepiej opiszą swoje wrażenia
Witaj. To może i ja tu coś od siebie dodam. Od prawie tygodnia posiadam Duster'a i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolona. Moja wersja posiada napęd 4x4 tempomat i radio Media-Nav oraz inne szczególiki. Z kupnem samochodu zastanawiałam się prawie rok który wybrać bo również w grę wchodziła KIA lecz jak tu kolega DrOzda, wspomniał jest droższa i postanowiłam w moim przypadku zaoszczędzić te 20 a nawet 30 tys w zależności od wyposażenia a już piszę czemu. Mój znajomy jakieś 3 miesiące temu kupił Sportage po miesiącu był niezadowolony bo okazało się że pali więcej niż mówili mu w salonie , a po obejrzeniu Duster'a stwierdził że jego bagażnik jest mniejszy. Druga istotna dla mnie sprawa to taka że po trzech dniach od odbioru mojego autka miałam okazję pojechać na zakupy, a zasp trochę było na drodze i ja w Duster'ze przejechałam sobie z uśmiechem od ucha do ucha po zaspie w której mój kolega jadący KIĄ siedział i nie było widoków żeby wyjechał, a kierowcą jest dość dobrym po prostu przeliczył możliwości samochodu bo chciał go wypróbować. Co wybierzesz zależy od Ciebie gdybym ja miała wybierać po raz drugi wybrałabym mojego Dastiego
Witam serdecznie, przymierzam się do zakupu nowego autka. Jeszcze dokładnie nie wiem co, ale mocna opcja to jakiś SUV i tutaj mam dylemat - Duster czy Sportage. Wiadomo, coś za coś; jeśli byłby to Duster to wiem, że nie mam co liczyć na masujące fotele itp :P Ale chciałabym poznać opinie użytkowników, stąd moja obecność tutaj. Pozdrawiam forumowiczów!
ps masujące i podgrzewane fotele możesz sobie sam założyć :)
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-12-14, 21:36
Witaj
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum