Wysłany: 2013-12-08, 13:39 Piotrek wita wszystkich :)
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Decyzja została podjęta. Kupuję nową Dacię Lodgy.
Od kilki dni zgłębiam wiedzę na temat dacii, tym bardziej, że będzie to moje pierwsze nowe auto.
Do tej pory jeżdżę Fordem Galaxy z '98 roku. Silnik 1.9 TDI (110 KM).
W październiku brałem udział w "Zakupie Kontrolowanym" na TVN Turbo. Chętni mogą obejrzeć odcinek jeszcze przez parę dni TU
Mało brakło a kupiłbym Citroena Jumpy 2.0 Diesel - właśnie z tego programu.
Ale doszedłem do wniosku, że lepiej dołożyć parę tysi i mieć nowe autko, które pomieści cały mój sprzęt muzyczny. Na co dzień zajmuję się m.in. prowadzeniem imprez okolicznościowych, dlatego potrzebuję pojemnego auta.
Mam nadzieję, że będę aktywnym uczestnikiem forum i zagoszczę tu na dłużej.
Teraz jestem na etapie podjęcia decyzji, który silnik wybrać. Póki co skłaniam się do sprawdzonej jednostki 1.6 MPI.
Ale najpierw muszę odbyć jazdę próbną. Wtedy mam nadzieję, że utwierdzę się w mojej decyzji.
Witaj Piotrze - odrzuciłeś mercedesa, volkswagena (choć ten był nawet fajny) no i citroena - na rzecz luksusowej marki dacia - cieszę się.
Ważne żebyś był zadowolony ze swojego wyboru - lodgy - testuj próbuj i jeśli tylko będzie to to auto to kupuj I oby sprawiało ono Tobie wiele przyjemności.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
nie oczekuj cudów.....ale nie jest żle. przez tydzień pryknąłem Dokkerem 2.000 km. ...no i dalej jeździ jak nowy. Patrz pozytywnie na życie i samochody a reszta to mały pryszcz. Witaj w klubie
_________________ przypadkowy zakup!!! jest audi a6 2,4 V6 2004,audi a6 3,0 V6 2002,subaru impreza sti, subaru impreza wrx, renault safrane 2,0 ,
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-12-08, 17:05
Witaj
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Witaj, jeśli dobrze pamiętam nie potrzebujesz samochodu "rakiety" więc ja bym brał 1,6 MPI, stare, sprawdzone, tanie. Zmierzyłeś czy ma dobrze wymiary a szczególnie szerokość i czy podłoga Ci pasuje ? Pewnie jeszcze dostaniesz jakiś rabat na koniec roku. A tak z ciekawości czy TVN dalej się interesuje twoim wyborem pomaga zbić cenę ?
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
maciek, byłem ze sprzętem u dealera i wpakowałem do Dacii. Co prawda pewnym minusem są garbiki w podłodze, ale myślę, że dam radę wszystko zmieścić. Kwestia nieco innego ułożenia sprzętu. A dodatkowo wpadłem na pomysł, że mogę w razie czego box założyć i tam lżejsze rzeczy spakować.
Przygodę z zakupem kontrolowanym baaardzo miło wspominam i będę wspominał. Świetna ekipa i polecam wszystkim. Masz możliwość sprawdzenia auta w serwisie.
Ja szukałem benzyny, ale w Warszawie była tylko jedna... właśnie ten mercedes 3.2 l pojemności w automacie. Ale to był składak - bity, przemalowany z białego na czerwony itp.
Powiedzieli, że i tak nie sprzedaliby mi go :)
Ogólnie jestem zadowolony, bo poznałem realizację takiego programu od kuchni.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-09, 13:11
Nawet się nie zastanawiaj, bierz przedłużoną gwarancję i postaraj się o pakiet serwisowy Moje przeglądy (nie masz kogoś z Renault/Dacia w rodzinie - albo spróbuj zarejestrować tego firmowego Logana na mojadacia.pl ?) : jeśli nie robisz więcej niż 20 tys. rocznie to masz 5 lat spokojnej głowy a przez pierwsze 3 lata poza benzyną nic więcej nie zapłacisz (no pióra wycieraczek i może klocki hamulcowe). Zresztą nawet bez tych bezpłatnych przeglądów jest znośnie - zapłaciłem 316 PLN za zryczałtowany przegląd z olejem Motrio tydzień temu.
Jak chcesz sprawdzić 1.6 MPI to może mają Dokkera w tej wersji do testów ?
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2013-12-09, 13:12, w całości zmieniany 1 raz
Niestety Marcinie nie mają w Kielcach 1.6 MPI. Ale tak się składa, że jutro jestem w Warszawie przejazdem i umówiłem się na wizytę W Dacii na Puławskiej. Tam mają DEMO 1.6 MPi. Przejadę się i będę mam nadzieję wszystko wiedział :)
Póki co nie wiem na czym polega zarejestrowanie samochodu na mojadacia.pl. Nie wiem dla kto może tam zarejestrować się. Czy wystarczy tylko podać moje dane i wpisać pojazd marki Dacia i już jest się traktowany jako Stały Klient?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum