Jak to jest właściwie z odcięciem? Ono jest określane per typ silnika i np. wszystkie K4M mają w tym samym miejscu? Czy raczej per silnik, w sensie - indywidualna sztuka, są ustawione w sterowniku i np. można je odczytać w DDT2000? Czy po prostu muszę zejść do samochodu, podłączyć DDT2000 i piłować, patrząc na ekran? :/
Szukałem namiętnie (dla silnika K4M), ale nic nie znalazłem.
W mojej instrukcji do logana NU 809-1 XI 2006 jest tylko wzmianka o dieslach i o tym że w dieslu za nieprzekroczenie maksymalnej prędkości obrotowej odpowiada pompa paliwa....
w instrukcji od Laguny podobnie :/ tylko wzmianka n/t odcięcia dla diesla...
Na pewno jest to ustalane arbitralnie z jakimś zapasem. Indywidualnie to musieliby kręcić stopniowo coraz wyżej, zanotować obroty, przy jakich wysypał się rozrząd i zaprogramować wartość -1000.
Ogólnie mówiąc powinien to być punkt, gdzie zaczyna się ciągłe czerwone pole, a przy przyspieszaniu zacinają się pasy bezpieczeństwa.
W Felce 1,6 75KM były dwa stopnie opisane w dokumentacji - jeden cylinder odcinało przy 5000 chyba, resztę przy 5500. Wolnoobrotowy i niewysilony silnik, ale charakterystyka momentu piękna i nic mu nie brakowało.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-22, 16:49
W obsztrukcji serwisowej, którą dostałem od Tajnego Źródła (dzięki Ci, Źródło ;), jest napisane, że ECU odcina paliwo przy 5800 obr/min przy temperaturze cieczy chłodzącej poniżej 60 °C oraz 6500 obr/min przy nagrzanym silniku.
Przy czym obsztrukcja jest od K4M w wersji 110 KM.
A potrzebne mi jest to do projektu nowej tarczy zegarów, którą sobie rzeźbię. :) Chciałem być świętszy od papieża i zrobić sobie kreseczkę tam, gdzie faktycznie odcięcie jest. :] Chyba przyjmę na wiarę to 6500 obr/min, bo nikt z tego strzelał nie będzie, po odcięcie raczej nie piłuję, poza tym przy odcięciu wskazówka obrotomierza i tak lata jak szalona, więc większa dokładność i tak na nic mi się nie przyda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum