|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - A jeździliście takimi drogami?
Bopczyk - 2014-04-09, 12:02 Temat postu: A jeździliście takimi drogami? Swoją Dacią trochę po Polsce, jak i Europie pojeździłem, ale takich dróg jeszcze nigdy nie widziałem. Może ktoś śmigał swoim autkiem po czymś takim?:)
http://www.wekendowo.pl/i...przejechac.html
TD Pedro - 2014-04-09, 13:17
Bopczyk napisał/a: | ktoś śmigał swoim autkiem |
- cyt. z wykazu z linku: "18 Transfagarasan, Rumunia" - niejednokrotnie... jak również inne nie ujęte w tym wykazie, np. Albania - Góry Przeklęte... na odcinku Koplik - Theth tyle, że trudno mówić o śmiganiu po takiej drodze ...
Karenzo - 2014-04-09, 13:21
niejedna droga w PL dostarcza więcej emocji .
Ja mam drogę w której bez okłamywania 60% powierzchni stanowią dziury .
Jechałem tą drogą ostatnio bo zamknęli normalną drogę bo był wypadek .
W takich chwilach człowiek wie że dobrze wybrał samochód
Szczególnie że jechałem kolumną i mało kto nie miał problemów.
TD Pedro - 2014-04-09, 13:23
Karenzo napisał/a: | niejedna droga w PL dostarcza więcej emocji |
jest nadzieja, że to stan przejściowy...
chriskb - 2014-04-09, 16:09
#12 jechałem, widoki bomba, ale poszaleć nie można - ograniczenie 90 km/h
wieza - 2014-04-09, 16:13
w szwajcarji we włoszech i francji jechałem tedy ;)
TD Pedro - 2014-04-09, 18:59
chriskb napisał/a: | #12 jechałem, widoki bomba |
czyżby drakulką?
chriskb - 2014-04-09, 19:18
Falconem
corrado - 2014-04-09, 19:28
Ja jechałem #18, trasą transfogaraską - Rumunia - rewelacja
TD Pedro - 2014-04-09, 19:31
chriskb napisał/a: | Falconem |
szkoda, bo być może Twoja drakulka byłaby pierwszą w historii tej trasy... (to oczywiście żart... ale i sam temat "na luzie"...)
eplus - 2014-04-09, 20:15
Nie ma w wykazie, ale w 1998 jechałem Poldasem przez przełęcze San Gottardo i San Bernardino, wyższa ma chyba 2112m.
ajax - 2014-04-11, 20:00
Z podanych w linku to Nr 2 i nr 18 (droga atlantycka i tarnsfogaraska) Poza tym drogi albańskie - w tym przełęcz Loghara i droga do Teth, Rosyjska M18 (St Petersburg - Murmańsk) wraz z szutrami Karelii, norweska Drabina Troli, i zjazd do Geraininger, Metalochori-Vtahy-Kamena Chora-Methana, zachodnie stoki Olimpu, Taurus-Antytayrus i Góry Pontyjskie, Transalpina.
Trochę się tego nazbierało
2014 gruzińska droga wojenna - MSZ przereklamowana. Były inne - ciekawsze - jak opracujemy zdjęcia to dołączę
benny86 - 2014-04-12, 17:30
A jechaliście tzw. "drogą sudecką" Blisko, niedrogo, a jakie wrażenie Jechać tamtędy o 3 w nocy i w środku lasu spotkać leżącego na środku drogi, pijanego do nieprzytomności obywatela Kenii - wrażenie bezcenne
Raphael - 2014-05-03, 13:49
Na przeł. Furka miałem okazję być wiezionym i potwierdzam, rewelacja - chętnie bym się tam jeszcze wybrał.
A co do bliższych destynacji, tuż za naszą płd. granicą na Słowacji polecam, szczególnie ujeżdżaczom Dusterów (duży prześwit i na niepogodę 4x4), drogę na Kubinską holę z ośrodka narciarskiego w Orawskiej Magurze o takiej samej nazwie. Z Dolnego Kubina drogą nr 70 kierować się na zachód, a potem będzie drogowskaz z symbolami wyciągu krzesełkowego i nazwą "Kubinska hola". Droga kiedyś była asfaltowa, teraz tego asfaltu zostało jakieś 30-40%, reszta to szuter/ziemia/błotko i trochę dziur. Piękne widoki na Niskie Tarty i Góry Choczańskie. Jak już się dojedzie do schroniska można wejść na najwyższy szczyt Orawskiej Magury, Mincol (1394 m).
Marmach - 2014-05-03, 15:28
ajax napisał/a: | zachodnie stoki Olimpu |
O , o , o!
Czy to aby chodzi o szutrówkę, która doprowadza aż na 2500 metrów, prawie pod sam Mytikas? ;) Bo poszukuję informacji o tej drodze, na razie widziałem tylko filmik w sieci:
http://www.youtube.com/watch?v=ePgD5XVGbj4
Sam rozważam wtelepanie się tam MCVką :)
ajax - 2014-05-08, 21:27
Niestety na początku tej olimpijskiej szutrówki okazało się, że błękitna fala jest zbyt niska i całość była niżej. Inna sprawa, że to było lata temu. Pamiętam, że strachu napędziło nam podmycie i polowa szerokości drogi wisząca w powietrzu. Teraz pewnie jest tam inaczej. Jak zajedziemy to potestujemy
janzet - 2014-07-28, 08:40 Temat postu: Re: A jeździliście takimi drogami?
Numer 15 i 16 występuje w dużych ilościach w Albani...
(Sprawdzone osobiście)
Albania SH 38 Kruje - Burrel - istnieje tylko na google maps i optymistycznych mapach. W rzeczywistości 80% po prostu nie ma, klepisko, błoto, i kamienie jak melony (arbuzy to przesada) a 20% jest w budowie (wysypują i ubijają szutr) od strony Kruji - i ten odcinek jest z widokami wspaniały. Łatwo znaleźć na google earth ze zdjęciami gór.
PiotrWie - 2014-07-28, 08:59
Na południu Krety, szczególnie w górach są takie drogi - jak zdarzało nam się jeździć stopem pick-upami to zakręty brali na dwa-trzy razy, bo brakowało skrętu.
Janusza - 2014-07-28, 21:21
#11 Denali Highway, Alaska. Jechałem tam i z powrotem. W niektórych miejscach droga prosta i szeroka jak pas startowy. Widoki jak z filmów o Winnetou.
PiotrWie - 2014-07-29, 07:59
Janusza napisał/a: | #11 Denali Highway, Alaska. Jechałem tam i z powrotem. W niektórych miejscach droga prosta i szeroka jak pas startowy. Widoki jak z filmów o Winnetou. |
Widoki z filmów o Winetou są w byłej Jugosławii. Jak doszedłem do wodospadu w Alpach Julijskich to stwierdziłewm że tu już byłem - dopiero po paru minutach uświadomiłem sobie że z tym wodospadem była kryjówka Apaczy. A w Plitvicach to już jest cały cykl, nawet jaskinia ze skarbem w Srebrnym Jeziorze
janzet - 2014-07-29, 12:26
kilka klatek zrzuconych z filmu z telefonu
|
|