|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Kto oferuje dobry, najlepiej mobilny internet.
grapess - 2015-09-17, 21:23 Temat postu: Kto oferuje dobry, najlepiej mobilny internet. Witam,
Jako, że po 10 latach w Orange Polska mam już dość
ciągłej walki z partaczami.
Szukam nowego dostawcy internetu.
Potrzebuje do domu stabilnego łącza:
- w miarę duża ( powiedzmy 20 Mega ) prędkością
- bez limitu danych
- Bez ograniczeń na usługi ( żeby działał VPN, SFTP i wszystkie inne usługi działające w necie. ).
Czy ktoś się orientuje czy taki zamiennik neostrady, najlepiej mobilny istnieje. ?
Dzięki z wszelką pomoc.
mekintosz - 2015-09-17, 23:00
RED BULL MOBILE na kartę 9 zł. Nielimitowany internet LTE. Podobno nie wyłączają. Ja zużyłem w miesiącu 100 GB i działało. Do tego router LTEwifi lub router wifi z obsługą modemu USB. Prędkość w Warszawie od 8-18 MB DL/UP w zależności od miejsca, pory dnia. Może to nie ideał ale za 50 zł jest 3 mce netu. Trzeba pamiętać o comiesięcznym"ręcznym" aktywowaniu usługi.
grapess - 2015-09-18, 08:05
Hej, dzięki za info,
Tak coś czułem, że dowiem się czegoś ciekawego.
w ogóle nie słyszałem o takiej ofercie.
Może ktoś coś jeszcze?
route2000 - 2015-09-18, 08:06 Temat postu: Re: Kto oferuje dobry, najlepiej mobilny internet.
grapess napisał/a: | najlepiej mobilny istnieje. ? |
Tylko LTE, ale w dużych miastach.... Poza miastem to tylko 3G.
Trzeba popytać w salonach sieci komórkowych.
Ja mam LTE ORANGE bez limitu.
grapess - 2015-09-18, 08:07
Ok, czyli muszę sprawdzić, czy u siebie mam LTE.
route2000 - 2015-09-18, 08:15
Możesz wziąć z salonu na próbę (na 7 dni bezpłatnie, o ile się nie mylę) i sprawdzić czy będzie dobrze działać i zadowalające dla Ciebie.
grapess - 2015-09-18, 08:17
A czy jeżeli mam telefon z LTE to wystarczy jako test? Czy każdy operator ma swoje nadajniki i muszę sprawdzać u każdego oddzielnie?
Pytam się bo na Orange ( złodziei i krętaczy ) mam alergię.
route2000 - 2015-09-18, 08:19
Na stronie internetowej powinna być (teoretyczna) mapka zasięgu LTE.
Jak masz to w telefonie to możesz sprawdzić działanie, ale tylko u swego operatora jaki masz w komórce.
Każdy operator ma swoje nadajniki, ale czasami że na jednym maszcie są dwa lub trzy nadajniki każdego operatora.
DIYowiec - 2015-09-18, 08:21
Mapami radzę się nie sugerować - wystarczy jakieś niezbyt korzystne ułożenie mieszkania i już może być zupełnie nie jak być miało na mapie :)
Ja bym o play pomyślał - korzystasz z nadajników wszystkich operatorów.
route2000 - 2015-09-18, 08:25
Ja mieszkam pod Lublinem, mam zasięg LTE ORANGE, ale sam router w domu nie łapie, więc mam dodatkowo zewnętrzną antenę skierowaną na nadajnik i jest OK. Router ma dodatkowe gniazda do tej zewnętrznej anteny (niestety, dedykowaną antenę trzeba je kupić we własnym zakresie).
grapess - 2015-09-18, 08:26
route2000 napisał/a: | trzeba je kupić we własnym zakresie |
Zdradzisz jaka to ma być antena? Typ producent ....?
route2000 - 2015-09-18, 08:32
Mówisz,masz
Mam kupioną podobną, ale też do LTE (nie pamiętam dokładnie jaki producent, jak będę w domu to podam dokładnie). A co podałem, to jest przykład - antena panelowa, ma dwa gniazda i do tego odpowiednie dwa kable. Jedno gniazdo do polaryzacji pionowej, drugie gniazdo do polaryzacji poziomej. Tak działa sieć LTE (dwie polaryzacje).
grapess - 2015-09-18, 08:35
route2000 napisał/a: | Mówisz,masz |
Dzięki Jerzy, dalej sobie poradzę :)
Niech Ci Manitou w bezawaryjności Lodgy wynagrodzi
mekintosz - 2015-09-18, 13:27
Grapress, wezmę modem ze sobą na SPOT Możesz też sprawdzić LTE PLAY u siebie kupująć najtańszy starter za 5 zł playa. RBM działa na nadajnikach play.
corrado - 2015-09-18, 13:43
Cytat: | Tylko LTE, ale w dużych miastach.... Poza miastem to tylko 3G.
Trzeba popytać w salonach sieci komórkowych.
Ja mam LTE ORANGE bez limitu. |
Potwierdzam, LTE tylko w dużych miastach, przynajmniej kiedy odchodziłem tak było, pracowałem w Orangu ok pięć lat i wtedy kiedy integrowaliśmy sieć z infrastrukturą TMobile.
Duża częstotliwość to krótsze fale i na dużych połaciach terenu by nie wiem co musieli stawiać za Cellki żeby to siało w jakichś normach i prądu by dużo czerpały żeby był zasięg jako taki:)
|
|