DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - montaż boksika na dachu

misiu - 2018-05-13, 20:27
Temat postu: montaż boksika na dachu
Powoli zbliża się czas wyjazdu ma wakacje trzeba było powiększyć przestrzeń bagażową naszej daćki ze względu na wyjazd w pełnej 7- osobowej obsadzie. Belki Inter pack quiet, boks Naruto bermude 300 (410 litrów), tak się prezentuje może coś poprawić proszę pisać nigdy z boksem nie jeździłem. Pozdrawiam
benyo - 2018-05-13, 20:54

Też zakładałem boxa w tym roku :-) założyłem go jednak niesymetrycznie, bliżej krawędzi od strony pasażera. Ponieważ Lodgy jest wysoka łatwiej wkłada mi się rzeczy do boxa. I łatwiej się boxa też wtedy zamyka.
route2000 - 2018-05-14, 10:00

Nie symetrycznie to może wygoda, ale to dziwnie wygląda jakby był przechylony na bok... :->
SWilk - 2018-05-14, 10:02

Przeczytałem "Montaż boiska na dachu" :mrgreen:

Właściwie, to może piłkarzyki po złożeniu by weszły pewnie.

benyo - 2018-05-14, 12:14

route2000 napisał/a:
Nie symetrycznie to może wygoda, ale to dziwnie wygląda jakby był przechylony na bok... :->

Ale spróbuj włożyć wózek do boxa, który jest daleko od krawędzi :-) nie dość, że trzeba wznieść wysoko wózek to jeszcze trzeba sięgnąć do boxa. Gdy jest na środku to niestety ale musiałem wejść na próg samochodu, z wózkiem u góry w rękach to nie lada wyzwanie :-) a ponieważ jak jadę samochodem to siedzę w środku nie zaburza to zbytnio mojego poczucia estetyki :)

route2000 - 2018-05-14, 12:18

Wszystko wiem, bo też miałem box, wiozłem w nim narty i narciarski ekwipunek. :->
norton1 - 2018-05-14, 12:41

Albo kupić tak szeroki że i z jednej i drugiej strony ma sie blisko krawędź boxa jak w moim przypadku :-) . Wtedy włożyć łatwiej ale jak coś mniejszego się przesunie na środek to bez dyżurnej parasolki nie da rady wyciągnąć :-) .

Co do ładowania wózka, to ja w tej chwili mam patent że najpierw go częściowo z ziemi wrzucam i zapieram o krawędzie boxa, a potem wchodzą na próg auta trzymając się jedną ręką relingów a drugą dopycham już wózek na swoje miejsce w boxie. Nawet drabinki nie potrzeba :-) .

benyo - 2018-05-14, 13:29

norton1 napisał/a:
Co do ładowania wózka, to ja w tej chwili mam patent że najpierw go częściowo z ziemi wrzucam i zapieram o krawędzie boxa, a potem wchodzą na próg auta trzymając się jedną ręką relingów a drugą dopycham już wózek na swoje miejsce w boxie. Nawet drabinki nie potrzeba :-) .

:mrgreen: niezła instrukcja obsługi wkładania wózka do boxa :mrgreen:

Ja się nie zapieram :-) wkładam wózek prosto z podłogi :-)

swissman - 2018-05-14, 13:40

mozna tez od biedy wozic ze soba taka domowa drabinke/schodki... wygibasy na krawedzi z brakiem mozliwosci obslugi dwurecznej moze sie skonczyc tym ze sie boxa nie domknie i w drodze.... ja kiedys dla podwojnego bezpieczenstwa opasywalem calosc tasma do zabezpieczania ladunku... gorzej gdy taka tasma nie przylega dokladnie do boxu a jest rozpieta w powietrzu... potrafi pieknie grac na autostradzie... :-D
benyo - 2018-05-14, 14:06

Ja akurat mam paski ściągające w boksie, nawet jakby sie otworzył nic nie powinno wypaść, a poza tym system zamykania w Thule uniemożliwia wyjęcie kluczyka zamykania, jeśli box nie jest prawidłowo zamknięty, a kluczyk od boksa mam spięty wraz z kluczykiem od zapłonu, więc jeśli nie zamknę boksa nie będę miał czym odpalić auta :-) proste ? :-D
bebe - 2018-05-18, 20:00

swissman napisał/a:
mozna tez od biedy wozic ze soba taka domowa drabinke/schodki...

Nie wiem jak w Lodgy, ale w Prawdziwej MCVce™ podłoga nad progiem w otwartych drzwiach pasażera jest na tyle wysoko, że niemal na to samo wychodzi co drabinka.

Z mojego doświadczenia - warto sobie zmierzyć wysokość samochodu z boksem. U mnie wyszło 205 cm i zdarzył mi się parking podziemny z ograniczeniem do 2 m, że faktycznie było 2 m. W przypadku niespodziewanej wizyty w galerii handlowej czy makdrajwie odpadnie kombinowanie "zmieszczę się, czy też nie".

benyo - 2018-05-18, 22:51

bebe napisał/a:
swissman napisał/a:
mozna tez od biedy wozic ze soba taka domowa drabinke/schodki...

Z mojego doświadczenia - warto sobie zmierzyć wysokość samochodu z boksem. U mnie wyszło 205 cm i zdarzył mi się parking podziemny z ograniczeniem do 2 m, że faktycznie było 2 m. W przypadku niespodziewanej wizyty w galerii handlowej czy makdrajwie odpadnie kombinowanie "zmieszczę się, czy też nie".

Pierwsze co zrobiłem po założeniu boksa, bo często jeżdżę do galerii, wyszło 2,20m :-) trzeba było zmienić galerię :-)