|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - montaż boksika na dachu
misiu - 2018-05-13, 20:27 Temat postu: montaż boksika na dachu Powoli zbliża się czas wyjazdu ma wakacje trzeba było powiększyć przestrzeń bagażową naszej daćki ze względu na wyjazd w pełnej 7- osobowej obsadzie. Belki Inter pack quiet, boks Naruto bermude 300 (410 litrów), tak się prezentuje może coś poprawić proszę pisać nigdy z boksem nie jeździłem. Pozdrawiam
benyo - 2018-05-13, 20:54
Też zakładałem boxa w tym roku założyłem go jednak niesymetrycznie, bliżej krawędzi od strony pasażera. Ponieważ Lodgy jest wysoka łatwiej wkłada mi się rzeczy do boxa. I łatwiej się boxa też wtedy zamyka.
route2000 - 2018-05-14, 10:00
Nie symetrycznie to może wygoda, ale to dziwnie wygląda jakby był przechylony na bok...
SWilk - 2018-05-14, 10:02
Przeczytałem "Montaż boiska na dachu"
Właściwie, to może piłkarzyki po złożeniu by weszły pewnie.
benyo - 2018-05-14, 12:14
route2000 napisał/a: | Nie symetrycznie to może wygoda, ale to dziwnie wygląda jakby był przechylony na bok... |
Ale spróbuj włożyć wózek do boxa, który jest daleko od krawędzi nie dość, że trzeba wznieść wysoko wózek to jeszcze trzeba sięgnąć do boxa. Gdy jest na środku to niestety ale musiałem wejść na próg samochodu, z wózkiem u góry w rękach to nie lada wyzwanie a ponieważ jak jadę samochodem to siedzę w środku nie zaburza to zbytnio mojego poczucia estetyki :)
route2000 - 2018-05-14, 12:18
Wszystko wiem, bo też miałem box, wiozłem w nim narty i narciarski ekwipunek.
norton1 - 2018-05-14, 12:41
Albo kupić tak szeroki że i z jednej i drugiej strony ma sie blisko krawędź boxa jak w moim przypadku . Wtedy włożyć łatwiej ale jak coś mniejszego się przesunie na środek to bez dyżurnej parasolki nie da rady wyciągnąć .
Co do ładowania wózka, to ja w tej chwili mam patent że najpierw go częściowo z ziemi wrzucam i zapieram o krawędzie boxa, a potem wchodzą na próg auta trzymając się jedną ręką relingów a drugą dopycham już wózek na swoje miejsce w boxie. Nawet drabinki nie potrzeba .
benyo - 2018-05-14, 13:29
norton1 napisał/a: | Co do ładowania wózka, to ja w tej chwili mam patent że najpierw go częściowo z ziemi wrzucam i zapieram o krawędzie boxa, a potem wchodzą na próg auta trzymając się jedną ręką relingów a drugą dopycham już wózek na swoje miejsce w boxie. Nawet drabinki nie potrzeba . |
niezła instrukcja obsługi wkładania wózka do boxa
Ja się nie zapieram wkładam wózek prosto z podłogi
swissman - 2018-05-14, 13:40
mozna tez od biedy wozic ze soba taka domowa drabinke/schodki... wygibasy na krawedzi z brakiem mozliwosci obslugi dwurecznej moze sie skonczyc tym ze sie boxa nie domknie i w drodze.... ja kiedys dla podwojnego bezpieczenstwa opasywalem calosc tasma do zabezpieczania ladunku... gorzej gdy taka tasma nie przylega dokladnie do boxu a jest rozpieta w powietrzu... potrafi pieknie grac na autostradzie...
benyo - 2018-05-14, 14:06
Ja akurat mam paski ściągające w boksie, nawet jakby sie otworzył nic nie powinno wypaść, a poza tym system zamykania w Thule uniemożliwia wyjęcie kluczyka zamykania, jeśli box nie jest prawidłowo zamknięty, a kluczyk od boksa mam spięty wraz z kluczykiem od zapłonu, więc jeśli nie zamknę boksa nie będę miał czym odpalić auta proste ?
bebe - 2018-05-18, 20:00
swissman napisał/a: | mozna tez od biedy wozic ze soba taka domowa drabinke/schodki... |
Nie wiem jak w Lodgy, ale w Prawdziwej MCVce™ podłoga nad progiem w otwartych drzwiach pasażera jest na tyle wysoko, że niemal na to samo wychodzi co drabinka.
Z mojego doświadczenia - warto sobie zmierzyć wysokość samochodu z boksem. U mnie wyszło 205 cm i zdarzył mi się parking podziemny z ograniczeniem do 2 m, że faktycznie było 2 m. W przypadku niespodziewanej wizyty w galerii handlowej czy makdrajwie odpadnie kombinowanie "zmieszczę się, czy też nie".
benyo - 2018-05-18, 22:51
bebe napisał/a: | swissman napisał/a: | mozna tez od biedy wozic ze soba taka domowa drabinke/schodki... |
Z mojego doświadczenia - warto sobie zmierzyć wysokość samochodu z boksem. U mnie wyszło 205 cm i zdarzył mi się parking podziemny z ograniczeniem do 2 m, że faktycznie było 2 m. W przypadku niespodziewanej wizyty w galerii handlowej czy makdrajwie odpadnie kombinowanie "zmieszczę się, czy też nie". |
Pierwsze co zrobiłem po założeniu boksa, bo często jeżdżę do galerii, wyszło 2,20m trzeba było zmienić galerię
|
|