DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - MNE odtworzenie od zera systemu

lisek2 - 2018-12-29, 17:28
Temat postu: MNE odtworzenie od zera systemu
Witam

Probowałem wgrać mediaskin i coś mi się rozjechało. Radio po uruchomieniu pokazuje menu na kilka sekund a potem wskakuje czarny ekran (podejrzewam iż jakiś "śmieć" ładuje) . Co dziwne (probowałem na kilku pendrive-ach) nie widzi oryginalnego pliku z 9.1.3 (nie zgłasza komunikatu z propozycją upgrade) ... za to widzi inne pliki "upgrade" do aktualizacji np: od dboot czy mediaskin...

Mam kopie zawartości dysków MNE- natomiast czy jest jakaś procedura "recovery" by wgrać system na czysto bez żadnych śmieci (jak nie reaguje na std. plik z aktualizacją systemu) lub jest gdzieś plik "startup" w którym można wyczyścić co ładuje się podczas uruchomienia radia ? Chyba że spróbować procedury (o ile istnieje) downgrade

gggg - 2018-12-29, 20:13

Może pendrive startowym od Anioł.
paul7 - 2018-12-29, 20:18

Chyba musisz wgrać system od początku, Menu od Aniol zobaczysz co jest w środku i porównasz z kopia. Gdybyś miał dBoot, to mógłbyś też na piechotę wszystko zobaczyć.
Nie wiem , co miałeś wcześniej, zanim próbowałeś wgrywać nakładkę.
Inna opcja system ratunkowy 2Gb opisywany na forum, ale nie pamiętam czy MNE obsłuży.

lisek2 - 2018-12-29, 20:43

paul7 napisał/a:
Chyba musisz wgrać system od początku, Menu od Aniol zobaczysz co jest w środku i porównasz z kopia. .

Na szczęście przed wygrywaniem nakładki - miałem przy pomocy aplikacji "Aniol-a" zrobiony full backup..
Ale nie mogę w menu odszukać opcji odtwarzania całości systemu z tego backupu.. ?

lisek2 - 2018-12-29, 22:34

Update: Dziękuje koledze "marmar" - za wskazanie "narzędzia do czyszczenia śmieci po instalacji mediaskin" z forum drive2.ru. Po wyczyszczeniu wszystko działa OK ! nawet MNE ładuje się teraz szybciej i szybciej reaguje np: na naciskanie ikon... jakby "odmuliło się" :-)
paul7 - 2018-12-30, 10:47

lisek2 napisał/a:
Update: Dziękuje koledze "marmar" - za wskazanie "narzędzia do czyszczenia śmieci po instalacji mediaskin" z forum drive2.ru. Po wyczyszczeniu wszystko działa OK ! nawet MNE ładuje się teraz szybciej i szybciej reaguje np: na naciskanie ikon... jakby "odmuliło się" :-)

To tylko zacytuj , czym czyściłeś, dla pomyślnego zakończenia tematu.

lisek2 - 2018-12-30, 10:51

oczywiście: https://www.drive2.ru/l/488732094986453222

plik: https://yadi.sk/d/DDnrEnUn3LjRSw

marmar - 2018-12-31, 09:47

Należy pamiętać, że przed instalacją "Mediaskina" od kol. Romana
musimy sprawdzić ilość wolnego miejsca na "storagecard4".
Kol. Roman udostępnia narzędzie do sprawdzenia ilości wolnego miejsca,
wszystko podane co i jak.
Kol. Roman zaleca 500MB wolnego miejsca, bowiem na storagecard4
tworzony jest dodatkowy folder o nazwie "MD" i ma on wagę 265MB.
W folderze tym mamy takie foldery:

lisek2 - 2018-12-31, 12:49

marmar napisał/a:
Zdaje się iż tu był problem..w storagecard4 mam teraz tylko jeden katalog NNG i 207 MB wolnego miejsca. Oczywiście najwiecej waży katalog z mapami... wyczyszczę kilka i podejmę kolejną próbę podejścia do instalacji mediaskin

Podeślesz link do narzędzia sprawdzania miejsca o którym pisałeś ?