|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Stacyjka do klucza-problem-Dacia Sandero
aleksy77 - 2019-08-06, 10:34 Temat postu: Stacyjka do klucza-problem-Dacia Sandero Witam,
Potrzebuję porady czy mogę użyć jakiegoś środka do zacinającej się stacyjki. Czy nic się nie uszkodzi, jeśli nasmaruję jakimś WD40?
corrado - 2019-08-06, 10:39
nie uszkodzi jeśli popsikasz w normalnych ilościach, ale sprawdz tez kluczyk czy nie pokrzywiony przy okazji i można byłoby trochę wyczyscic stacyjke - ja kiedyś ja rozebrałem bo tez miałem ten problem
DrOzda - 2019-08-06, 10:41
Ja bym wymontował i dał ślusarzowi do sprawdzenia.Może któraś ze sprężynek w bębenku pękła. Słabo jak kiedyś w trasie nie będziesz mógł uruchomić silnika.
shrek - 2019-08-06, 11:28 Temat postu: Re: Stacyjka do klucza-problem-Dacia Sandero
aleksy77 napisał/a: | Witam,
Potrzebuję porady czy mogę użyć jakiegoś środka do zacinającej się stacyjki. Czy nic się nie uszkodzi, jeśli nasmaruję jakimś WD40? |
Nieprawdopodobniej to początek końca stacyjki. Mialem takie dwa przypadki w reno. Na początku sie przycinało a nastepnie po przekreceniu kluczanie zaswiecaly sie kontrolki.
Krystian67 - 2019-08-07, 07:00
Jak kolega pisze. Ale ja dodam że wd40 tylko zadziała na chwilkę , apotem ten proces psucia przyspieszy. Polecam smar do zamków jak już w sprayu.
corrado - 2019-08-07, 07:31
nie straszyc kolegi :)
ja mialem tak ze nie moglem wyjac juz nawet kluczyka nie mowiac o zapaleniu.
Bylo to juz ze 2-3 lata temu, wyczyscilem i nie psula sie od tamtego czasu.
DrOzda - 2019-08-07, 08:55
corrado napisał/a: | nie straszyc kolegi :)
ja mialem tak ze nie moglem wyjac juz nawet kluczyka nie mowiac o zapaleniu.
Bylo to juz ze 2-3 lata temu, wyczyscilem i nie psula sie od tamtego czasu. |
Dlatego napisałem że najlepiej zawczasu wymontowac i wyczyścić plus nasmarować.
Zawsze się nie mogę nadziwić że użytkownicy samochodów zamiast usuwać usterki jak tylko dają pierwsze objawy to wolą popsikać wd40 albo zakleic ducktape a potem jeżdżą aż do rozkraczenia gdzieś 500 km od domu.
|
|