|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - chwilowe szarpanie silnikiem
trybik - 2019-11-19, 07:22 Temat postu: chwilowe szarpanie silnikiem witam
zdarza się to rzadko , ale gdy po odpaleniu silnika i chwilowym grzaniu ruszam , ślinik jakby to przygasał to znowu wchodził na obroty słychać takie mówiąc kolokwialnie brum brum brum i wchodzi na wyższe obroty i dalej jest ok. jest to tylko na I i II biegu , może ktoś z kolegów miał podobny problem prosiłbym o pomoc . nadmieniam że świece mam nowe oryginalne, przewody wys. napięcia również , jeżdżę tylko na PB
DrOzda - 2019-11-19, 08:40
Rzadko ale zdarza się. Pewnie jakiś błąd w mapie ECU. Może nowsza wersja oprogramowania to poprawia , ja miałem aktualizowaną w 2015 bodajże. Albo TTM.
jas_pik - 2019-11-19, 09:26
A jak tam się czują świece, regulacja zaworów ?
Sprawdź podstawy .
Przy sprawnym silniku takie rzeczy się nie dzieją .
DrOzda - 2019-11-19, 10:14
Guzik tam prawda.
Do czasu trzeciej aktualizacji oprogramowania w trakcie gwarancji dość często miałem problemy z uruchamianiem silnika lub z pracą klimatyzacji. Wszystko pozostałe oprócz software w 100% sprawne. Świece były wymienione wraz z kablami na gwarancji , zawory regulowałem niedawno przy 80kkm ale mieściły się w wartościach z serwisówki.
trybik - 2019-11-19, 16:01
witam ponownie
dzis wymieniłem na nowe przewody wysokiego napiecia bo zaglądając pod maske kopnęło mnie dotykając przewodów zobaczę czy poskutkuje,
nadmieniam że u mnie grasuje kuna mogła coś nadgryźć , zresztą tej zimy miałem całkowicie przegryziony jeden z przewodów ,
sprzedawca w sklepie mówił że nie daleko jest firma jeżdżąca dokerami i ich stały zakup to przewody wysokiego napięcia
pozdrawiam
eio - 2019-11-19, 17:15
trybik napisał/a: | nadmieniam że u mnie grasuje kuna |
Od tej informacji należało zacząć
|
|