|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Dziwne syczenie podczas pracy silnika
dudu$ - 2020-02-18, 17:27 Temat postu: Dziwne syczenie podczas pracy silnika Cześć,
wczoraj zauważyłem dziwne syczenie podczas pacy silnika. Syczenie słychać tylko kiedy otworzymy maskę i stoimy przed silnikiem. Nie ma tu różnicy czy auto pracuje na PB czy na LPG. Patrzyłem z kolegą z którym, czasem naprawiamy różne rzeczy w autach znajomych i za cholerę nie możemy dojść skąd wydobywa się to syczenie. Słychać je jakby z góry kolektora ssącego na wysokości pokrywy zaworów ale wszystko sprawdzaliśmy i tam nic nie ma. Myślałem że może jakieś podciśnienie ale w tym silniku za dużo takich elementów nie ma i zgłupiałem. Sprawdziłem grzebień od wtryskiwaczy ale tam jest wszystko ok, wczoraj nawet u gazownika sprawdzaliśmy szczelność i nie ma do czego się przyczepić. Kolektora podczas zakładania LPG nie ściągali więc na 100% uszczelki są ok poza ty były by problemy z jazdą auta czy choćby regulacją LPG a tu wszystko ok. A może w tych silnikach w Daciach tak jest a ja po prostu nigdy nie zwracałem na to uwagi chociaż wczoraj sprawdzałem w Twingo 1 z 2001 roku tym samym motorem i tam cisza. Ktoś spotkał się z podobnym problemem ?
dudu$ - 2020-02-19, 09:06
Widze że nikt nie ma pomysłu. Od rana walczę i wydaje mi się że syczenie to najbardziej wydobywa się z odmy w okolicy cewki zapłonowej. Po zatkaniu jej palcem syczenie zanika prawie całkowicie. Może jest ktos z Warszawy i okolicy i ma ten sam silniczek abym mógł podjechać i zerknąć czy w innym aucie jest identycznie
shrek - 2020-02-20, 08:59
Na pewno jakaś nieszczelność w dolocie. Szukać, szukać, szukac, są nawet takie preparaty do sprawdzania czy nie zaciąga lewego powietrza.
askr_poz - 2020-02-20, 09:51
Zawsze możesz wziąść jakiś palny spraw (np do czyszczenia tarcz hamulcowych) i OSTROŻNIE psikać w okolicach dolotu.
Jeżeli zacznie zaciągać - obroty zaczną falować inaczej.
dudu$ - 2020-02-21, 08:56
askr_poz napisał/a: | Zawsze możesz wziąść jakiś palny spraw (np do czyszczenia tarcz hamulcowych) i OSTROŻNIE psikać w okolicach dolotu.
Jeżeli zacznie zaciągać - obroty zaczną falować inaczej. |
własnie mam zamiar jutro wziąć PLAKa i delikatnie po koleji wszystko popsikać, Jeżeli faktycznie gdzieś jest nieszczelność obroty silnika powinny podnieść się. Na razie dzisiaj chce umówić sie z jas-pikiem i zobaczyć jak pracuje silnik w jego syna sandero II
dudu$ - 2020-02-23, 13:37
Dzisiaj gdzie mogłem psikałem plakiem ale nic się nie zmieniało. Silnik pracował tak samo. Jak wcześniej pisałem syczenie to wydobywa się z kolektora ssącego gdzie wchodzi odma. Wystarczy, że zatkam jeden z przewodów z odmy palcem albo króciec w kolektorze ssącym gdzie ja się zakłada i syczenie znika.
michauek22 - 2020-02-23, 14:01
Jaki masz przebieg?
dudu$ - 2020-02-23, 14:47
przebieg całe 36500km raczej oryginalny
dudu$ - 2020-02-28, 14:35
Temat można zamknąć. Syczenie w tych silnikach to standard. Rozmawiałem z jednym człowiekiem, który ma ten motor w Twingo II i ma identycznie oraz w dniu dzisiejszym sam oglądałem logana II z 2014 roku i syczenie również występuję. Jest to spowodowane prawdopodobnie budową samego kolektora ssącego, powietrze zaciągane przez silnik, przepływając przez kolektor ssący powodując syczenie. Z informacji znalezionych na forach innych marek identyczne syczenie wyspę np w w niektórych silnikach BMW
Kauris - 2020-02-28, 17:25
Ja się nie odzywałem, bo u mnie nic nie syczy.
Filtra powietrza nie wymieniałeś jakoś ostatnio?
michauek22 - 2020-02-28, 19:25
dudu$ napisał/a: | identyczne syczenie wyspę np w w niektórych silnikach BMW |
Tak, tylko tam jest generalnie wszystko lepiej wyciszone i mniej to słychać lub nawet wcale.
dudu$ - 2020-02-28, 21:33
Kauris napisał/a: | Ja się nie odzywałem, bo u mnie nic nie syczy.
Filtra powietrza nie wymieniałeś jakoś ostatnio? |
filtr powietrza wymieniałem zaraz po zakupie auta czyli w grudniu ale jak wcześniej pisałem jest to raczej standard w tych silnikach. niektórzy po prostu się do tego przyzwyczaili i nie wyłapują tego syczenia. W necie obejrzałem też parę filmików pracy tego silniczka w różnych autach mi. Thalii II, Clio III, Clio IV, Twingo II i w każdym filmiku chociaż było ciężko wyłapałem te syczenie. Skoro dzisiaj oglądałem Logana II z 2014 roku i przebiegiem 72 tyś km, pierwszy właściciel auto sprawne technicznie i jest identycznie jak u mnie to znaczy, ze tak jest. 2 lata temu jak miałem pierwszego takiego Logana nie wyłapywałem tego dźwięku, ale widocznie po przesiadce z Lodgy 1.6 Sce gdzie silniczek chodził cicho, prawie w ogóle nie drgał , nie syczał i skrzynia biegów nie terkotała jak w D4F stałem się bardziej wrażliwy
Kauris - 2020-02-28, 22:00
Niegłuszone MCV nie jest dla wrażliwych :D
Kauris - 2020-02-29, 20:00
Sprawdzałem dziś Faktycznie, na ciepłym ewidentnie powietrze syczy.
Zawsze raczej na zimnym zaglądałem, a na zimnym ten sam dźwięk musiałem zaklasyfikować bardziej jako mechaniczny szum. Dominuje klepanie..
dudu$ - 2020-02-29, 20:13
Na zimnym tak jak piszesz syczenie jest bardzo ciche, zagłuszone przez pracę zimnego silnika, chociaż jak ktoś już wie, że coś takiego występuje to i na zimnym silniku będzie potrafił je usłyszeć. Na ciepłym syczenie to potrafi zagłuszyć terkocząca skrzynia biegów ale po wciśnięciu sprzęgła gdy skrzynia sie uciszy słychać je wyraźnie, wiec tak jak wcześniej pisałem TTTM
SonnyDogg - 2020-03-03, 08:28
Fakt umnie też syczy, ale juz o tym czytałem.
Wiara pisze że to norma.
A sobie myslę że faktycznie może nie występować w starszej generacji silników może w tym 1.6 84km
|
|