|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Czujnik położenia wybieraka
ex_perimental - 2020-08-21, 08:58 Temat postu: Czujnik położenia wybieraka Cześć.
Mam pytanie o lokalizację czujnika wyboru biegu/położenia wybieraka. W Loganie żony, podglądając programem samochód "wie" czy bieg jest do przodu, do tyłu, czy neutralny (hill holder). Gdzie znajduje się ten czujnik, bo jak sądzę, nie jest to realizowane przez czujnik wstecznego. Jakiś schemat?
laisar - 2020-09-07, 21:23
Owszem, jest realizowane czujnikiem wstecznego, który w tym przypadku odczytuje również położenie neutralne i bieg do przodu.
1109 na schematach elektrycznych, zamocowany w obudowie skrzyni biegów, obok obudowy V biegu.
shrek - 2024-07-14, 09:23
Nie dawno zepsuł mi się czujnik biegu wstecznego. Czujnik wymieniony na taki sam dziala, ale .... Po wymianie czujnika i skasowaniu bledu w UCH pojawily sie jescze 2 błędy. Czyjnik otwarcia maski którego nie ma ( błąd dal sie usunąć no i drugi błąd neutralnego położenia lewarka zmiany biegów, ktorego usunac nie można. Wiedzac o tym, ze czujnik obsługuje te dwie funkcje myślałem że nowy czujnik jest uszkodzony, ale nie działa prawidłowo. Do czujnika, który ma 3 piny dochodza tylko 2 kable odpowiadające za bieg wsteczny. Sprawdzilem również czarna wtyczke z UHC pin A 27 odpowiedzialny za informację o położeniu lewarka w pozycji N - brak podłączonego przewodu. I tu nasuwa sie pytanie czy jest jescze jakis inny czujnik, czy poprostu UCH zaczyna świrować. Dołączam foto z wypalonymi stykami biegu wstecznego.
shrek - 2024-07-17, 06:03
laisar napisał/a: | Owszem, jest realizowane czujnikiem wstecznego, który w tym przypadku odczytuje również położenie neutralne i bieg do przodu.
1109 na schematach elektrycznych, zamocowany w obudowie skrzyni biegów, obok obudowy V biegu. |
Możesz podesłać mi ten schemat lub link?
laisar - 2024-08-12, 13:13
Logan II - z samej lodgy nie mam, ale powinno być tak samo lub przynajmniej analogicznie:
shrek - 2024-08-13, 03:47
A u mnie tylko 2 przewody.
laisar - 2024-08-13, 10:08
Czyli działa tylko jako czujnik wstecznego.
|
|