|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Stan DPF - program diagnostyczny
jozef969 - 2021-04-23, 20:48 Temat postu: Stan DPF - program diagnostyczny Witam i z góry przepraszam jak już było,
możecie polecić jakiś program sprawdzony na Androida do sprawdzenia w jakim stanie jest filtr DPF.
z góry Dziękuję.
leszek800 - 2021-07-08, 14:17
podpinam się pod prośbe
Marrtin - 2021-07-09, 12:51
PyClip / DDT2000 powinno działać.
Z drugiej strony - najlepiej oryginalnym CLIPem Renault.
leszek800 - 2021-07-10, 19:24
łączy się ale wyskakuje błąd ecu
leszek800 - 2021-07-16, 19:46
Przy diagnozie programem torque nie wyświetla mi ciśnienia ani temperatury filtra dpf (oczywiście czujniki wymienione). Czy można programem ddt4all lub innym uaktywnić w ecu te funkcje żeby te parametry pokazywało?
corrado - 2021-07-17, 06:51
Nie sądzę żeby można było to uaktywnić poza tym chyba dasz radę logować raz na ruski rok w ddt4all te temperatury paliwa DPF i jego ciśnienie, nie trzeba tego monitorować na codzien.
leszek800 - 2021-07-17, 17:39
tylko problem w tym że ddt4all też nie pokazuje mi tych parametrów tak myśle że trzeba gdzieś w programie to uaktywnić może ktoś ma pomysł jak to zrobić
eastcowboy - 2021-07-19, 17:08
leszek800 napisał/a: | Przy diagnozie programem torque nie wyświetla mi ciśnienia ani temperatury filtra dpf (oczywiście czujniki wymienione). Czy można programem ddt4all lub innym uaktywnić w ecu te funkcje żeby te parametry pokazywało? |
Use Pyclip or insert in Torque-Pro additional custom PID created with Pyren .
https://www.youtube.com/watch?v=1TYMDACoILM
http://meganeed.ru/drive2..._Chast2_TORQUE/
Łukasz_M - 2021-07-30, 08:53 Temat postu: Re: Stan DPF - program diagnostyczny
jozef969 napisał/a: | Witam i z góry przepraszam jak już było,
możecie polecić jakiś program sprawdzony na Androida do sprawdzenia w jakim stanie jest filtr DPF.
z góry Dziękuję. |
Możesz spróbować wprowadzić do Torque Pro dodatkowe PIDy opisane na tej stronie
https://tododacia.foroactivo.com/t4128-pid-s-torque-fap-para-1-5dci
Google Ci przetłumaczą stronę.
U mnie to działa w BlueDCi w zwykłym DCi tez pewnie zadziała bo o takim ta strona jest.
Można poznać ilość gramów w FAP\DPF, tryb w jakim jest filtr (zamiast robienie diód w lusterku etc), temperaturę turbo i kilka innych w tym poziom paliwa którego Torque w standardowych PIDach jakoś nie podaje poprawnie.
Na końcu daje wyeksportowany z Torgue Pro plik CSV z tymi PIDami ze screena. Wystarczy tylko rozpakowac i zaimportować.
leszek800 - 2021-08-06, 18:53
Coś nie chce mi to zadziałać nic nie pokazuje . przeczytałem te wszystkie posty .zrobiłem nawet swoje niestandartowe pidy i dalej nic . wymieniłem czujnik różnicy ciśnień w dpf-ie oraz czujnik temperatury dpf i dalej nic nie chce pokazać i nadal nie wiem w jakim stanie jest dpf. mam zamontowaną diode w lusterku i już od dłuższego czasu w ogóle się nie zapala . błędów żadnych nie ma.
Łukasz_M - 2021-08-06, 22:42
Sam wprowadzałeś te pidy czy zaimportowałeś plik który udostępniłem? U mnie niema z tym żadnego problemu. Której wersji Torque używasz bo ja mam wersję płatną Torque Pro i interfejs Vgate iCar Pro (na WiFi) zadziałało od strzału.
leszek800 - 2021-08-07, 10:52
mam wersje pro , pidy wprowadzałem sam. interfejs mam taki jak ty .udało mi się uzyskać parametry różnicy ciśnień w dpf-fie, przepływ spalin w m3 . oraz parametry turbiny .dzisiaj wypróbuje czy działa tryb regeneracji dpf . potrzebuje jeszcze parametr temperatury dpf.
Łukasz_M - 2021-08-07, 13:47
Rozumiem że ten wbudowany pid temperatury Dpf/fap u ciebie nie działa. U mnie rzeczywiście pokazuje on temperaturę.
leszek800 - 2021-08-07, 18:24
ten wbudowany nie działa nie świeci na zielono i oczywiście nic nie pokazuje
Łukasz_M - 2021-08-07, 20:46
To zastanawiające że u mnie działa a u Ciebie nie. Tak na zdrowy rozsądek to twoj układ musi być sprawny skoro nie masz żadnych błędów od tego Dpfu. W normalnym układzie gdyby komputer miał jakiś problem z dpf to napewno by sie to jakoś manifestowało na desce rozdzielczej. Niiesprawny czujnik raczej powinien być 'widoczny' dla ECU. Ekologia.. wychodzi na to że masz inne pidy na to. To tylko takie moje spekulacje
leszek800 - 2021-08-08, 13:37
Już działa znalazłem na włoskim forum odpowiedni pid . Jeszcze zastanawia mnie temperatura turbo jakieś dziwnie wysokie te parametry . Mam już chyba wszystkie wskazania jakie tylko możliwe. Za bardzo nie rozumiem niektórych wskazań np. kiedy ma nastąpić regeneracja dpf jakie musi być ciśnienie jaki stan napełnienia itd. Ogólnie to chodzi mi o to żeby wiedzieć ze np. po przejechaniu np.100km będzie regeneracja lub coś w tym stylu.
Łukasz_M - 2021-08-08, 20:48
Wysoka temperatura Turbo - czyli jaka? Turbo bardzo mocno się grzeje stąd konieczność jego chłodzenia po dłuższym ostrym jechaniu. Temperatura spalin je napędzające to od 300 do 1100 °C więc raczej wysoko. Temperatura turbo to kilkaset °C. Co zrozumiałe nawet jak będziesz je chłodził po jeździe to po wyłączeniu silnika temperatura jeszcze wzrośnie – jak bardzo to zależy jak długo będziesz chłodził, nie koniecznie do jakiej tempereatury je schłodzisz.
Ten wskaźnik ile do regeneracji zmienia się w zależności od tego jak jeździsz. Może się skracać ale i wydłużać. Przy jakiej różnicy ciśnień DPF zacznie się wypalać to nie wiem ale jak to będzie miało miejsce to wskaźnik FAP reg będzie większy niż 1. Tak samo przy ilu gramach zakumulowanych w filtrze będzie wypalanie to nie wiem, ale jak się doczekasz tej regeneracji to się dowiesz bo po tym ta ilość się zmniejszy. Wystarczy obserwować co jakiś czas.
Może zdradzisz jaki PID znalazłeś na tym włoskim forum.
Łukasz_M - 2021-08-09, 10:00
Dodam jeszcze że u mnie FAP reg=1 przechodzi w FAP reg=3 (regeneracja) przy jakiś FAP sat=17g w filtrze i wypala wtedy do jakiś FAP sat=1.7g.Warto wtedy przycisnąć choć 90-95km/h już wystarczy żeby spalić to w kilka minut. Oczywiście im szybciej tym pewnie lepiej ale wolniej dostajemy ten sam efekt. Zresztą obserwacja zapełniania tego filtra jest mocno pouczająca bo sam filtr przy krótkiej ale szybkiej jeździe również się zapełnia i to całkiem szybko bo co kilkanaście sekund widać zmianę i dopiero przy dłuższej szybszej jeździe pomimo że wypalanie nie jest uruchomione (Fap reg=1) to zawartość sadzy w filtrze spada dlatego ta ilość km do regeneracji wacha się cały czas na plus minus. W kontekście tego tzw. przegonienie auta po autostradzie lub ekspresowce to absurd bo po kilkudziesięciu minutach w mieście potrafi tego przybyć całkiem sporo a 10 min na ekspresowce to niweluje. Jeśli autostrada lub ekspresowa jest daleko to powrót lokalnymi drogami, przez miasto już doładuje ten filtr o kilka gram. Podejrzewam że ten piąty wtryskiwacz robi tu całkiem dobrą robotę i to dzięki niemu ten filtr da się wypalać przy niższych prędkościach i to podejrzewam ze nawet mniejszych niż to 95km/h tyle że to wtedy na pewno drwa dłużej. To całe gonienie po autostradzie to ma sens jak filtr już dawno nie dał rady się wypalić bo jeździliśmy za krótko wtedy wysoka prędkość i obroty na pewno filtr wypalą a może i przedmuchają.
leszek800 - 2021-08-09, 18:59
coś nie moge wysłać zrzutu parametrów z tourqe .jak dodać zrzut ? Ta strona to jest do mazdy ale te pidy nie działają
leszek800 - 2021-08-10, 14:30 Temat postu: parametry touqe przesyłam paramertry z tourqe
Łukasz_M - 2021-11-02, 09:44
Dziś wypaliłem filtr DPF na postoju jedynie lekko gazując do 2200, w porywach 3100 obrotów. W 5 minut zeszło z 17.5g na 1.59g. Tak więc można wypalać nawet na postoju. Co ciekawe to przed procedurą wypalania samochód przejechał tylko 6km po kilkudniowym staniu tj. był wychłodzony do jakiś 7 °C. Prędkość 50-70km/h i temperatura wzrosła na tyle że procedura się rozpoczęła.
Naszło mnie takie przemyślenie że takie wypalanie na postoju jest lepsze od tego w czasie jazdy. Podczas jazdy na pewno spala się więcej paliwa i nie można tak dynamicznie operować obrotami\spalinami tzn. chodzi o to że taka dynamiczna zmiana obrotów podobno pomaga temu filtrowi się lepiej oczyścić bo DPF dostaje ‘strzałów’ które bardziej tę sadzę wymiatają. Jedyny problem to znaleźć miejsce w który będzie można to spokojnie zrobić. Parking osiedlowy raczej odpada, ale odległy zakątek parkingu przy markecie to już może ok. W mieście taka opcja wypalania to bardzo dobra sprawa. Kolejny stresor zwiazany z DPF odpada.
tomkasz - 2021-11-02, 12:58
Tylko takie gazowanie bez obciążenia to zużycie silnika. Chyba jednak optymalniej robić wypalanie przy jeździe ...
Łukasz_M - 2021-11-02, 14:16
Wiesz piszę o rozgrzanym silniku który samodzielnie rozpoczyna procedurę wypalenia filtra , a nie o gazowaniu na zimno. Po drugie mówimy o relatywnie niskich obrotach dalekich od odcięcia gdzie ten silnik często pracuje - dlaczego miałby się mocniej zużywać??. Wiele samochodów ma możliwość uruchomienia automatycznej procedury wypalenia filtra na postoju, przy mocno podniesionych obrotach, i jest to procedura zaprogramowana przez producenta.
Uzupełniająco podam że w zasadzie 95% tego czasu robiłem to na tych 2200 obrotów max i było widać że wystarczy,zeby utrzymać temperaturę. Cała reszta to może z 15s kilkukrotnego lekkiego dociśnięcia do tych może 3100 obrotów.
Odcięcie to pewnie w okolicach 4500 obrotów, albo i wyżej. Jeszcze nigdy mi nie odcięło.
Nie wspominając o tym że w mieście raczej trudno o warunki do wypalenia podczas jazdy a zbyt długie utrzymywanie niskich obrotów np. w korku, na światłach itp. w 100% przypadków kończy się przedwczesnym zakończeniem procedury. Co nie nastąpiło na tym parkingu.
tomkasz - 2021-11-02, 14:28
Procedura dopalania na postoju nie jest automatyczna. Dopalanie na postoju i podczas jazdy z wymuszonym dopaleniem to procedura awaryjna, gdy nie ma możliwości dopalenia w czasie jazdy. Tzn. gdy filtr jest już tak zapchany, że zwykła procedura (i to ta jest automatyczna, zalecana i zdrowa dla silnika) nie jest w stanie sobie poradzić.
Oczywiście na rozgrzanym silniku, gdy się go gazuje na postoju, da się wypalić DPF/FAP, ponieważ jest utrzymywana odpowiednia temperatura i przepływ spalin. Pytanie tylko po co zużywać dodatkowo paliwo i zanieczyszczać (o tym, że silnik zapalony na postoju powyżej 1 minuty w mieście to mandat z kodeksu drogowego nie wspominając ) środowisko.
Dodatkowo: to, że w każdej instrukcji do auta jest napisane, aby od razu ruszać po zapaleniu, a nie rozgrzewać na postoju oraz to, że np. dłuższy postój z włączonym silnikiem to większe spalanie oleju ... (co powoduje ponowne zapełnienie DPF/FAP) nie jest zagadnieniem oderwanym od rzeczywistości. Silnik jest skonstruowany do optymalnej pracy podczas obciążenia a nie podczas gazowania na postoju - stąd jego większe zużycie, bo nie pracuje w optymalnym dla siebie "środowisku".
Łukasz_M - 2021-11-02, 14:58
Myślę że konieczność dojazdu do szybkiej drogi, i powrotu z niej po wypaleniu jest bezsensu. Obserwuje ten mój DPF od ponad roku i wiem że to błąd żeby to robić. Właśnie wtedy spala się bezsensownie więcej paliwa, a DPF po powrocie może już być znowu zapchany w stanie który wymusi to wypalenie za kilka dni. Przeczytaj kilka postów wyżej. Jazda na długich dystansach po autostradzie nie gwarantuje tego że procedura wypalana nie załączy się nam pod domem. I co wtedy trzeba zawrócic i jechać na autostradę. Procedura wypalenia ma rozpiętość 15-16g połowa z tego może być po 30 km w mieście.
Co do Optymalnego środowiska pracy to chodzi głównie o temperaturę a nie obciążenie bo to akurat prowadzi do zużycia o którym piszesz. Temperatura była.
Co do automatyczności procedury wypalenia serwisowego to wiem o tym, ale wedle twojego toku co mi szkodzi zrobić je w ruchu na autostradzie - w zasadzie tam powinno to być zrobione: na autostradę\tor\hamownię, niski bieg i w dechę, było by optymalniej i silnik by się nie zażywał tak mocno - a jednak tego tak nie robią.
Rozgrzany silnik, przy umiarkowanych obrotach na postoju nie doznaje żadnej krzywdy.
tomkasz - 2021-11-02, 15:20
Poczytaj co to jest pasywne dopalanie i aktywne dopalanie. Aktywne dopalenie w mieście jest możliwe, ale w trakcie stałej jazdy a nie w korku. Wcale nie trzeba jeździć specjalnie na autostradę czy eskę.
Zapomniałeś jeszcze o chłodzeniu silnika na postoju, sam wentylator elektryczny to za mało.
Rozgryzałem działanie dopalania DPF w T6 przez 70 000 km (https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1712.150.html).
To Twój silnik i robisz z nim co chcesz. Ja bym tak swojego nie obciążał na postoju.
krimar - 2021-11-02, 17:11
tomkasz napisał/a: |
Dodatkowo: to, że w każdej instrukcji do auta jest napisane, aby od razu ruszać po zapaleniu, a nie rozgrzewać na postoju. |
Wyłącznie w instrukcjach samochodów sprzedawanych w UE. Te same samochody sprzedawane gdzie indziej maja zalecenie w instrukcji aby przed ruszeniem rozgrzewać je co najmniej 1 min. na wolnych obrotach.
Łukasz_M - 2021-11-02, 22:00
tomkasz napisał/a: |
Zapomniałeś jeszcze o chłodzeniu silnika na postoju, sam wentylator elektryczny to za mało.
|
Nie nie zapomniałem ;) pierwsze co robię podczas wsiadania do auta to parowanie telefonu z OBD II stąd wiem że podczas wypalania temperatura nawet nie przekroczyła 80stC. A kilkadziesiąt sekund po skończeniu temperatura oleju to 72stC i temperatura płynu też w tych okolicach. Ciężko się tu doszukać jakichkolwiek oznak przegrzewania gdybym był w ruchu to spodziewam się że temperatura oleju dobiłaby może do 83stC i to z trudem gdybym jechał ze 100km/h. Wentylator elektryczny nawet nie wiem czy się włączył, a zdarzało mu się w przeszłości wyłączać z opuźnieniem. Tutaj nawet czegoś takiego nie było. Pewnie dlatego że wypalam DPF osobnym wtryskiwaczem a nie silnik;) i odbywa się to poza silnikiem. Oczywiście uwzględniając spaliny. Silnik bez obciążenia to raczej ledwo utrzymuje temperaturę niż się jakoś specjalnie grzeje. W zasadzie co do temperatury to widać ją tylko na turbosprężarce 400 -650 stC. Moje turbo dziś miało jakieś 500 stC i szybko spadło do 150 po kilku minutach od zakończenia wypalania.
Łukasz_M - 2021-11-02, 22:05
krimar napisał/a: | tomkasz napisał/a: |
Dodatkowo: to, że w każdej instrukcji do auta jest napisane, aby od razu ruszać po zapaleniu, a nie rozgrzewać na postoju. |
Wyłącznie w instrukcjach samochodów sprzedawanych w UE. Te same samochody sprzedawane gdzie indziej maja zalecenie w instrukcji aby przed ruszeniem rozgrzewać je co najmniej 1 min. na wolnych obrotach. |
Zdrowo jest jednak dać te 20-30 sekund na postoju, na jałowym biegu, żeby lepiej rozprowadzić olej. Szczególnie w zimie.
MaciejT - 2021-11-04, 11:17
leszek800 napisał/a: | mam wersje pro , pidy wprowadzałem sam. interfejs mam taki jak ty .udało mi się uzyskać parametry różnicy ciśnień w dpf-fie, przepływ spalin w m3 . oraz parametry turbiny .dzisiaj wypróbuje czy działa tryb regeneracji dpf . potrzebuje jeszcze parametr temperatury dpf. |
cześć
Walczę z ustawieniem parametru różnicy ciśnień na dpf i nie chce mi to zadziałać. Przestudiowałem włoską stronę która była na forum podana i nic. Czy możesz popowiedzieć jak sobie z tym poradziłeś ?
ja wpisuję odpowiednio:
min -32768
max 32767
esc x1
jednostka mbar
ecu (A * 256 + B) -32768
i nic nie pokazuje.
Mam Dacia Duster z 2018 1.5 dci 109KM k9k bez adblue jeszcze
Połączenie z ecu jest bo temp na dpf mi pokazuje i inne standardowe parametry.
Dzięki za podpowiedź
leszek800 - 2021-11-04, 12:51
A spróbuj min walue 0.0 max walue 0.0 equation (eg;A*B+20 or;[Od]+10+A or even just;[od]
(A*256+B)-32768 unit type mbar pid 222542 u mnie działa pozdrawiam
MaciejT - 2021-11-04, 14:24
leszek800 napisał/a: | A spróbuj min walue 0.0 max walue 0.0 equation (eg;A*B+20 or;[Od]+10+A or even just;[od]
(A*256+B)-32768 unit type mbar pid 222542 u mnie działa pozdrawiam |
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Już działa. Nie wpisałem pid'u i dla tego nie działało :)
Szukam jeszcze pid który będzie pokazywał jakieś parametry turbiny (wartość doładowania) ?
Widziałem że też sobie z tym poradziłeś.
leszek800 - 2021-11-04, 18:36 Temat postu: pidy pid 2224e3 ciśn dpf min 0.0 max 0.0 unit mbar equation(eg:A*B+20 or:[Od]+-32768
pid222448 ciśn.wlot turbo min0.0 max 0.0 unit mbar equatio(eg:A*B+20 or[Od]+10+A or even jusst:[Od]) (A*256+B)
pid 222401 ciśn.turbo min0,0 max 0.0 unit mbar Equation(eg:A*B+20 or:[Od]+10+A oreven just:[od]) (A*256+B)
mam jeszcze wiele innych pidów jeśli bardzo trzeba to moge podrzucić takie jak cis.kolektor cisn klimy nieudana regen.ilosc km po regen.ilosc masy sadniczej moc alternat. obwód niskiego ciśnienia egr przepływ spalin przepływ dpf przysłona egr sadza dpf temperatura temp.filtra tryb regeneracji itd
MaciejT - 2021-11-04, 20:22 Temat postu: Re: pidy
leszek800 napisał/a: | pid 2224e3 ciśn dpf min 0.0 max 0.0 unit mbar equation(eg:A*B+20 or:[Od]+-32768
pid222448 ciśn.wlot turbo min0.0 max 0.0 unit mbar equatio(eg:A*B+20 or[Od]+10+A or even jusst:[Od]) (A*256+B)
pid 222401 ciśn.turbo min0,0 max 0.0 unit mbar Equation(eg:A*B+20 or:[Od]+10+A oreven just:[od]) (A*256+B)
mam jeszcze wiele innych pidów jeśli bardzo trzeba to moge podrzucić takie jak cis.kolektor cisn klimy nieudana regen.ilosc km po regen.ilosc masy sadniczej moc alternat. obwód niskiego ciśnienia egr przepływ spalin przepływ dpf przysłona egr sadza dpf temperatura temp.filtra tryb regeneracji itd |
Dzięki za odpowiedź.
pid 222401 znalazłem i mi działa.
Może ja podam z jakim problemem się mierzę to może ktoś będzie umiał doradzić.
Ogólnie potrzebuję takich parametrów jak doładowanie turbiny, temp kat (dpf) różnicę ciśnień na dpf.
Te parametry pozwolą mi pomóc (4 już mechanikowi, w tym ASO gdy samochód był jeszcze na gwarancji) w zdiagnozowaniu samochodu.
Problem jest już dłuższy czas więc bardzo skrótowo przedstawię temat.
objaw jaki występuje to częsta procedura wypalania DPF. (Autostarada 60-100 km, zwykłe drogi 100-160km).
Filtr DPF już jest nowy oryginalny Renault bo pierwsza diagnoza to oczywiście ma Pan filtr do wymiany. DPF przed wymianą na nowy dałem do regeneracji hydrodynamicznej i pomogło na zaledwie 500km. Później to samo.
Sprawdzona została do tej pory przepustnica wydechu. Czujnik różnicy ciśnień już jest oryginalny nowy. Byłem w firmie zajmującej się regeneracją wtrysków i nie mogli sprawdzić korekcji bo nie mogli się połączyć z ECU ponoć ale robili jazdy próbne i osłuchowe i raczej wykluczyli wtryski. Dodam żę samochód ma przejechane 50k km. nic nie szarpie, ładnie odpala na zimnym równo chodzi dobrze przyspiesza.
Ostatnio udało mi się nawet przejechać ponad 320 km. drogami zwykłymi nie autostradą - na Autostradzie problem występuje zdecydowanie częściej.
najciekawsze jest to że samochód nie zgłasza żadnych błędów więc nie ma punktu zaczepienia.
Teraz samochód jedzie jeszcze na mechaniczne wymontowanie EGR i sprawdzenie go organoleptycznie.
Jeździłem chwilę z odłączonym EGR ale wtedy problem występował co 30 km :)
jeszcze dwa ciekawe objawy. Przeważnie przed wypaleniem samochód słabł (turbina biła 1,3 zamiast 1,7 i był to proces stopniowy ale dość szybki (co zwiastowało oczywiście regenerację dpf) - kilkanaście kilometrów - później oczywiście regeneracja i moc wracała.
I kolejna sprawa jak dpf nie zdążył się zregenerować a samochód osłabł to po dłuższym bezruch wszystko wracało do normy w sensie moc i dołądowanie turbiny.
Dopiero od niedawna mam możliwość sprawdzania rówżnież wartości różnicy ciśnień więc zobaczę co mi ten parametr pokaże.
Chociaż mam już pierwsze spostrzeżenie - ostatnio po przejechaniu ponad 250 km w trasie - nie autostradą. udało mi się sprawdzić za pomocą laptopa ten parametr w DDT4All i był 6 mbar wiec chyba ok.
Po czym (o tym nie wspomniałem - sporadycznie występuje takie dziwne szarpnięcie z nogą na gazie ale przy spokojnej jeździe.) i po tym incydencie jadę jeszcze ok kilkadziesiąt km i różnica ciśnień wzrasta do ponad 16mbar. i zaraz po tym dpf się wypala
Wartości różnicy ciśnień oczywiście na biegu jałowym.
No nic to tak pokrótce - problem trwa juz 6 miesięcy i każdy mechanik dochodzi do konkluzji - wyciąć DPF :P
samochód pewnie będzie do sprzedaży (leasing) ale nie chce kogoś wpuścić na minę więc chcę go naprawić.
mam nadzieje że w mirę zrozumiały sposób to opisałem. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
leszek800 - 2021-11-05, 13:31
Na rurze wydechowej jest taki zawór co przymyka przepływ spalin do tłumika on czasami lubi się przyciąć może przydało by się go sprawdzić i jeszcze przydałoby się sprawdzić zawór egr niskiego ciśnienia ten przy chłodnicy spalin on lubi się przycinać ,przed tym zaworem jest również takie sitko wypukłe ono też lubi się zabic - zanieczyścić wtedy błedu nie pokazuje ale objawy są podobne.U mnie była przerwa na cewce tego zaworu zawór oczywiście nie działał a blędu nie było.przyczyn może być oczywiście jeszcze więcej.Za tym zaworem niskiego ciśnienia jest też czujnik spalin może z nim jest coś nie tak Może żle analizuje spaliny i daje sygnal do wypalania dpf lub może ten zawór nie przepuszcza schłodzonych czystych spalin do kolektora
ssącego i może powodować częste wypalanie dpf-po prostu głośno myśle pozdrawiam
MaciejT - 2021-11-05, 15:59
leszek800 napisał/a: | Na rurze wydechowej jest taki zawór co przymyka przepływ spalin do tłumika on czasami lubi się przyciąć może przydało by się go sprawdzić i jeszcze przydałoby się sprawdzić zawór egr niskiego ciśnienia ten przy chłodnicy spalin on lubi się przycinać ,przed tym zaworem jest również takie sitko wypukłe ono też lubi się zabic - zanieczyścić wtedy błedu nie pokazuje ale objawy są podobne.U mnie była przerwa na cewce tego zaworu zawór oczywiście nie działał a blędu nie było.przyczyn może być oczywiście jeszcze więcej.Za tym zaworem niskiego ciśnienia jest też czujnik spalin może z nim jest coś nie tak Może żle analizuje spaliny i daje sygnal do wypalania dpf lub może ten zawór nie przepuszcza schłodzonych czystych spalin do kolektora
ssącego i może powodować częste wypalanie dpf-po prostu głośno myśle pozdrawiam |
Dzięki wielkie
Przekaże te uwagi mechanikowi. Przepustnica wydechu już była sprawdzana i jest ok. Teraz kolej na EGR i wszystko co z tym związane.
Pozdrawiam.
|
|