DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Sygnalizowanie drobnych awarii za pomocą kontrolek

elk84 - 2009-04-29, 10:53
Temat postu: Sygnalizowanie drobnych awarii za pomocą kontrolek
Witam!

Czy ktoś zaobserwował, aby w Daciach sygnalizowane były drobne awarie za pomocą różnych kontrolek na desce rozdzielczej?
Np. w większości samochodów przepalenie żarówki kierunkowskazu sygnalizowane jest szybszym miganiem kontrolki kierunkowskazu, a przepalenie żarówki świateł stopu, powoduje po wciśnięciu hamulca miganie kontrolki zaciągniętego hamulca ręcznego , itp.

I najważniejsze dla mnie pytanie: czy klocki hamulcowe mają zatopiony drucik, który ulega przerwaniu wraz ze ścieraniem się tychże klocków, sygnalizując konieczność ich wymiany? (miałem o to zapytać w serwisie przy okazji przeglądu, ale spieszyłem się bardzo i zapomniałem).

Instrukcja obsługi milczy na temat takich "wynalazków", a i ja niczego takiego nie zaobserwowałem, ale pewności nie mam.

Pozdrawiam:

elk84

jackthenight - 2009-04-29, 11:01

Szybsze miganie kierunkowskazów - zostało opisane w instrukcji w dziale :
Rady praktyczne > nieprawidłowości w działaniu

Klocki hamulcowe są bez zatopionego drucika,
a przynajmniej nie widziałem aby do klocka dochodził jakiś kabel.

elk84 - 2009-04-29, 11:16

Witam!

jackthenight napisał/a:
Szybsze miganie kierunkowskazów - zostało opisane w instrukcji w dziale :
Rady praktyczne > nieprawidłowości w działaniu

Musiałem to przeoczyć, głowę bym dał, że w mojej instrukcji takiej informacji nie ma.

jackthenight napisał/a:
Klocki hamulcowe są bez zatopionego drucika,
a przynajmniej nie widziałem aby do klocka dochodził jakiś kabel.

Szkoda. To by się najbardziej przydało. I jeszcze sygnalizacja przepalanych żarówek od świateł mijania. W zeszłym roku przytrafiło mi się, że przepaliły się obie. Dopóki jeździłem w dzień, niczego nie zauważyłem, ale gdy raz wróciłem z wycieczki już nocą, wsiadłem do samochodu, włączyłem światła i dziwiłem się dlaczego tak ciemno :-)

Pozdrawiam:

elk84[/quote]

jacek - 2009-04-29, 18:10

To jest Dacia prosty i niezawodny samochód, więc brak jest wszelkiego psujących się wodotrysków typu karty,czujniki ciśnienia kół, druciki w klockach. Na tych wodotryskach poległa poprzednia laguna.
czaju - 2009-04-29, 21:27

a mnie włożyłem spaloną żarówkę mijania i... nie świeci się kontrolka świateł mijania. Co więcej znalazłem w garażu ze spalonym pozycyjnym i... nic :P
kierunkowskazy jw
co do świateł stopu - nie wiem - ale wiem że mnóstwo ludzi ma popalone, aż strach jeździć - w Dąbrowie, Sosnowcu, Mysłowicach to tak z 15% samochodów ma coś ze światłami stopu...

jackthenight - 2009-04-29, 23:10

czaju napisał/a:
a mnie włożyłem spaloną żarówkę mijania i... nie świeci się kontrolka świateł mijania. Co więcej znalazłem w garażu ze spalonym pozycyjnym i... nic :P

To muszę aż to sprawdzić, bo jakoś mi się nie chce wierzyć :)

GeRRaD - 2009-04-30, 08:47

Może Sandero ma takie wodotryski :-D W poczciwym Loganie (faza I) usterka żarówki świateł mijania i/lub kierunkowskazu sygnalizowana jest z reguły przez innych kierowców ;-)
Beckie - 2009-04-30, 09:32

czaju napisał/a:
a mnie włożyłem spaloną żarówkę mijania i... nie świeci się kontrolka świateł mijania.

No to jest chyba sygnalizacja przepalonej żarówki.

jackthenight - 2009-04-30, 15:04

No ja sprawdziłem u siebie w Sandero i niestety po wyciągnięciu żarówki
kontrolka świateł mijania na desce rozdzielczej paliła się normalnie.
Także żadnej kontroli przepalonej żarówki mijania nie ma.
Kolega czaju pewnie tylko włączał światła pozycyjne, a przy światłach pozycyjnych
kontrolka na desce się nigdy nie zapala.
Gdyby włączył mijania to kontrola na pewno by się zapaliła, nawet jakby wszystkie dwie żarówki wyciągnął - no chyba że ma lepszy firmware :) :mrgreen:

Asia - 2009-05-05, 17:24

A w moim autku przestała działac kontrolka od pasów kierowcy :-P
jackthenight - 2009-05-05, 17:36

Asia napisał/a:
A w moim autku przestała działac kontrolka od pasów kierowcy :-P

A czy kiedykolwiek działała ?
Bo zdaje się Asiu, że w naszych Sandero i wszystkich Daciach w Polsce ta kontrolka nie działa.

Asia - 2009-05-05, 18:10

W salonie na mur beton działała, bo się jeszcze zastanawiałam, czy da się to wyłączyć, jak jest potrzeba jazdy bez pasów.
jackthenight - 2009-05-05, 18:13

No to pierwsze słyszę.
A sprawdzałaś to w DACII czy w Renault CLIO ??
A może pytasz o kontrolkę niezamkniętych drzwi ??

Bo tak to byłabyś pierwszym przypadkiem, gdzie kontrolka niezapiętych pasów działała/a :)

Ogólnie w moim Sandero nie ma żadnych kabli poprowadzonych do zapięć na pasy, także
na pewno u mnie nie działa i nigdy nie działała - jak nie ma czujników to działać nie będzie.

A u ciebie przy zapięciach dla pasów są doprowadzone jakieś kable ?

Asia - 2009-05-05, 18:21

No to mi teraz zabiles ćwieka. :shock: Na pewno nie chodzi mi o kontrolkę drzwi. Muszę to jeszcze raz obadać. Pozdrowienia :-)
Endi85 - 2009-05-05, 20:49

Asia, on ma rację w żadnej Dacii to nie działa
kelevra - 2009-05-10, 13:10

Pare dni temu niespodziewanie przepalily mi sie obie zarowki w swiatlach mijania i z cala pewnoscia moge powiedziec ze zadna kontrolka z tej okazji sie nie zapalila. Po prostu nagle stwierdzilam ze jakos tak ciemno przed maska :)
Lampka informujaca o niezapietych pasach miga tylko po wlaczeniu silnika.
Lampka informujaca o niskim stanie oleju silnikowego tez prawdopodobnie nie dziala, chociaz moze po prostu inaczej rozumiem ten stan krytyczny niz producent.

jacek - 2009-05-10, 17:52

Cytat:
Lampka informujaca o niskim stanie oleju silnikowego tez prawdopodobnie nie dziala

W Daci i wielu innych autach takiej kontrolki nie ma.
Jest tylko kontrolka niskiego ciśnienia oleju silnikowego a to zasadnicza różnica.

yarocz - 2009-05-10, 18:13

W mojej Ladzie 110 z 1999 roku jest:
- kontrola zamknięcia drzwi,
- kontrola przepalonych żarówek,
- kontrola poziomu oleju w misce olejowej,
- kontrola poziomu płynu do spryskiwaczy,
- kontrola poziomu płynu chłodniczego,
- kontrola niezapiętych pasów,
- kontrola zużycia klocków hamulcowych.
To wszystko jest w małym dodatkowym module elektronicznym.
Cały układ jest bardzo prosty.
Po prostu producentowi musi się chcieć coś takiego zamontować.
Chyba zbyt wiele do powiedzenia przy konstruowaniu samochodów maja księgowi.

Pablo78 - 2009-05-10, 20:49

yarocz napisał/a:
W mojej Ladzie 110 z 1999 roku jest:
- kontrola zamknięcia drzwi,
- kontrola przepalonych żarówek,
- kontrola poziomu płynu do spryskiwaczy,
- kontrola poziomu płynu chłodniczego,
- kontrola niezapiętych pasów,
- kontrola zużycia klocków hamulcowych.
To wszystko jest w małym dodatkowym module elektronicznym.
Cały układ jest bardzo prosty.
Po prostu producentowi musi się chcieć coś takiego zamontować.
Chyba zbyt wiele do powiedzenia przy konstruowaniu samochodów maja księgowi.

w polonezie Plusie z 1997 tak samo ... 8-)

jacek - 2009-05-10, 21:34

yarocz napisał/a:

Czy aby na pewno tak się ta kontrolka nazywała ?

Endi85 - 2009-05-10, 22:46

w benzyniakach tak
kelevra - 2009-05-10, 23:37

Cytat:
Jest tylko kontrolka niskiego ciśnienia oleju silnikowego a to zasadnicza różnica.

Zatem przepraszam za blad i poprosze przy okazji o wyjasnienie roznicy.

jacek - 2009-05-11, 05:05

Różnica jest zasadnicza ciśnienie oleju wskazuje czujnik ciśnienia oleju jest to pośrednia metoda pomiaru braku odpowiedniej ilości oleju dokonywana tylko podczas pracy silnika ( za mało oleju brak odpowiedniego ciśnienia) Zapalenie tej kontrolki nie koniecznie świadczy o za małej ilości oleju może świadczyć również o uszkodzeniu pompy olejowej, nieszczelności w układzie smarowanie itd.
Nie spotkałem się jeszcze z elektroniczną bezpośrednią metodą pomiaru ilości oleju układu smarowania w popularnych samochodach i na pewno takiego pomiaru nie ma w w/w autach,czyli ładzie i polonezie -
Fiat takich rozwiązań nie stosował, a w tych autach zamontowana jest zmodyfikowana stara jednostka pamiętająca czasy Fiata 1500 ( w polonezie zmieniono pojemność poprzez modyfikacje w układzie korbowo tłokowym , W ładzie dodano głowice 16 zaworową)

Tak że do pomiaru ilości oleju w naszych autach używa się bagnetu.

I TEJ WERSJI SIĘ BĘDĘ TRZYMAŁ :mrgreen:

ADAM 12 - 2009-05-11, 06:41

Nie będę się upierał, że kongoo to popularne auto, ale posiada kontrolę poziomu oleju (kwadraciki na wyświetlaczu po włączeniu zapłonu). Także opel viwaro(taki inny renault).Fakt, że niejest to b.precyzyjne, od tego jest bagnet,jednak pozwala szybko sprawdzić że coś się dzieje.
yarocz - 2009-05-11, 06:59

Pomiary poziomu płynów w Ładzie 110 realizowane jest na układach czujników kontraktonowych i pływakach z magnesem.
Mierzy się tylko za niski poziom.
Np. jeśli w zbiorniku płynu do spryskiwaczy poziom spada poniżej 1 litra zapala się alarmowa lampka.

jacek - 2009-05-11, 08:24

ADAM 12 napisał/a:
Nie będę się upierał, że kongoo to popularne auto, ale posiada kontrolę poziomu oleju (kwadraciki na wyświetlaczu po włączeniu zapłonu).

HAŁ HAŁ HAŁ HAŁ HAŁ

Musiałem odszczekać
Faktycznie byłem teraz sprawdzić w renault kangoo taki bajer jest.
Co nie zmienia faktu że w Daci , Polonezie, fiatach, Ładach (110 na żywca nie sprawdzałem jedynie w internecie więc mogę się mylić), większości VW; Volwo takiego bajeru nie ma

kelevra - 2009-05-11, 11:19

O.K., dzieki za wyjasnienie. Myslalam, ze zapalenie tej kontrolki podczas jazdy oznacza zbyt niski poziom oleju po prostu, zakladajac ze jesli bedzie go malo to i cisnienie spadnie.

No w kazdym razie, dokladnie tak jak Koledzy napisali - lampka sie wcale nie miala zamiaru zapalic i tylko kontrola przy uzyciu bangetu pozwolila ocenic ze pora na uzupelnienie :)

jacek - 2009-05-11, 18:44

Celem mojej upierdliwości co do nazewnictwa kontrolki ciśnienia oleju było uświadomienie faktu że jej obecność nie zwalnia nas od obowiązku sprawdzania poziomu oleju za pomocą bagnetu
sami-99 - 2009-05-12, 16:10

Znajomy mojego kolegi ma S KLASĘ - podczas jazdy na autostradzie (Niemcy) skończył mu się płyn do spryskiwaczy i... nawigacja wyłączyła się, a na wielkim ekranie pojawił się napis SPRAWDŹ PŁYN OD SPRYSKIWACZY.

Chcąc jechać trasą której nie znasz i używać GPS fabrycznego trzeba sprawdzać poziom płynów :)

A gdyby w pobliżu nie było stacji benzynowej?

Beckie - 2009-05-12, 21:43

sami-99 napisał/a:
A gdyby w pobliżu nie było stacji benzynowej?

W trasie to by się znalazło trochę płynu żeby napełnić zbiornik (np. z pęcherza) :lol:

DUCATI - 2009-05-13, 09:51

Moze towj znajomy nie umial tego obslugiwac...
sami-99 - 2009-05-13, 10:31

Twierdzi, że komunikatu usunąć się nie da.

A co do:
(...) napełnić zbiornik (np. z pęcherza) (...)

To chyba ciężko "tankować" z pęcherza jadąc na autostradzie 180 :mrgreen:

corgan75 - 2010-02-13, 14:57

witam
a czy to jest normalne żeby przy wszystkich zamkniętych drzwiach delikatnie żarzyła się kontrolka otwartych drzwi?? :?:

KaS602 - 2010-02-13, 15:07

Nie bardzo. Obstawiam, że któryś z wyłączników przy drzwiach jest za to odpowiedzialny. Można to ustalić sprawdzając każdy z nich "ręcznie".
corgan75 - 2010-02-13, 15:59

Ok. spróbuje bo jak nie to czeka mnie wizyta w ASO.
Wierzchucki - 2010-02-13, 16:57

Kolega zacznie kontrolę od drzwi bagażnika...Tam może tkwić CAŁE ZŁO :evil: