|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Hałasujący silnik
xsadusx - 2022-09-29, 10:54 Temat postu: Hałasujący silnik Nie wiem nawet jak opisać ten hałas https://www.youtube.com/watch?v=M_jGuelqsRo, pojawił się nagle. Przebieg 107k km, olej wymianiany 7k km temu. Ktoś spotkał się z takim dźwiękiem ?
DrOzda - 2022-09-29, 14:23
Wymieniałeś już pasek wielorowkowy osprzętu ?
dudu$ - 2022-09-29, 21:31
Podstawowe pytanie, czysta benzyna czy zasilany LPG? Motor ma moc czy nie próbowałeś nim jeździć? Dla mnie to coś z zaworami / głowicą lub łańcuchem rozrządu
xsadusx - 2022-09-30, 08:15
Drozda napisał/a: | Wymieniałeś już pasek wielorowkowy osprzętu ? |
Jeszcze nie, umówiony jestem za 3 tygodnie
dudu$ napisał/a: |
PostWysłany: Wczoraj 22:31 Temat postu:
Podstawowe pytanie, czysta benzyna czy zasilany LPG? Motor ma moc czy nie próbowałeś nim jeździć? |
Silnik czysta benzyna, brak jakichkolwiek infomacji na desce rozdzielczej, auto ma moc. To burczenie po przejechaniu około 1.5km ustało - miało to miejsce w drodze do mechanika. Mechanik nic nie był wstanie powiedzieć bo silnik już pracował normalnie.
Będę raportował co dalej.
DrOzda - 2022-09-30, 08:21
Pasek może wydawać podobne odgłosy na zimno gdy zaczyna się kończyć.
Ja bym przy okazji zdjął osłony i obejrzał stan łańcucha i napinacza rozrządu.
MartinezTychy - 2022-09-30, 08:50
Obstawiam luźne sprzęgło kompresora klimatyzacji.
Mar - 2023-07-17, 16:30
Cześć, czy wiadomo co to było bo mam to samo?
Z góry dzięki
dudu$ - 2023-07-17, 18:59
Mar napisał/a: | Cześć, czy wiadomo co to było bo mam to samo?
Z góry dzięki |
Winną tych stuków jest alternator a dokładni jego łożyska. Ostatnio coś dużo pojawia się tych usterek.
Mar - 2023-07-17, 20:10
Dzięki, tak myślałem ale odgłos dochodzi jakby z silnika. Co tam jeszcze trzeba wymienić od razu przy przebiegu 85tyś km jeżeli to faktycznie łożysko, chyba tylko pasek osprzętu bo napinaczy żadnych chyba nie ma?
dudu$ - 2023-07-17, 22:13
Mar napisał/a: | Dzięki, tak myślałem ale odgłos dochodzi jakby z silnika. Co tam jeszcze trzeba wymienić od razu przy przebiegu 85tyś km jeżeli to faktycznie łożysko, chyba tylko pasek osprzętu bo napinaczy żadnych chyba nie ma? |
tak jak piszesz, pasek osprzętu i regeneracja alternatora. Renault w tym silniku zrezygnował z napinacza który był w nissanowskiej wersji HR16DE.
xsadusx - 2023-10-10, 11:46
Wymieniłem alternator, stary czeka na regenerację. Po wymianie te zgrzyty się nie pojawiają obecnie. W ASO mówili, że takie historie zdarzają się już przy 60-70k km przebiegu, czyli faktycznie lipa.
PS. warto byłoby zmienić tytuł wątku na bardziej pasujący jak awaria alternatora.
|
|