|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - lakier do zaprawek / kolory / kody
dec - 2009-06-02, 16:17 Temat postu: lakier do zaprawek / kolory / kody Witam,
nie wiecie gdzie można kupić lakier do zaprawek ?
Najlepiej w Warszawie.
Potrzebuję lakier blue mineral.
Pozdrawiam
dec
Dacia Logan 1.5dci 2007
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2016-01-29, 17:06 ]
Wszystkie kody kolorów - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6025.
wox - 2009-06-02, 18:41
Może nie najtaniej, ale największe prawdopodobieństwo zgodności kolorów, to w dowolnym ASO (po zamówieniu).
Fromage - 2009-06-02, 20:09
Ja kupiłem na allegro taki mały "zestaw naprawczy" - lakier metalik, lakier bezbarwny, rozpuszczalnik (czytaj odtłuszczacz) i chyba ze 3 płachty papieru ściernego o różnej gramaturze. W sumie chyba 30 zł. z wysyłką zapłaciłem - bardzo fajna sprawa - kolor pasuje idealnie, tylko ten papier ścierny to raczej do zdzierania drewna niż do karoserii ;) Blaszkę z kolorem pasz na słupku przednie-tylne prawe drzwi (w Sandero).
pzdr
laisar - 2010-04-10, 01:39
Zaprawki można kupić w ASO - wygląda to mniej więcej tak:
i kosztuje ok. 50 zł.
Lista kolorów: http://www.daciaklub.pl/f...p=103665#103665
robertp1983 - 2010-06-16, 05:45
Lakier do zaprawek trzeba zamawiać, ja odebrałem wczoraj w Alejach jerozolimskich. Cena zależy od koloru lakieru i rodzaju ja zapłaciłem za swój niecałe 30 zł.
RYKI - 2010-06-19, 10:11 Temat postu: zaprawka No i przyszła kryska na Matyska.
I ja zamówiłem zaprawkę do lakieru nr.21d .30 zł brutto.
Jakiś miły sąsiad sprawdzał czy jego gwoździk jest aby na pewno ostry i przeleciał po tylnym błotniku. Mogę zaprowadzić do lakiernika i z ubezpieczenia by zrobili.Ale w sierpniu mam przedłużenie ubezpieczenia to dygam by mi go nie podnieśli drastycznie.
Poza tym samochód bez szram to jak uczeń bez …. .
tweeciak - 2011-05-04, 12:37 Temat postu: Jaki kod lakieru - Lusterka STEPWAY Witam
Ma ktos wiedze jaki jest kod lakieru srebnej "nakladki" na lusterko zewnetrzne
Chodzi o wersje m.in Stepway (ten sam co na klamkach i lusterkach)
pzdr
Tweeciak
jjmalin - 2011-05-04, 17:08
chyba można osobno tą nakładkę kupić... tak mi się wydaje ...
Gość - 2011-06-28, 21:42 Temat postu: Nr. lakieru - cajou? Cześć, chcę przemalować swoją 1300 dacie na "brązowy cajou" z palety dacii, czy ktoś może zna nr. lakieru i mógłby mi podać? Był bym bardzo wdzięczny ;] GG. 5359997
laisar - 2011-06-28, 22:19
TECNA - ale o nr referencyjny to już trzeba pytać w ASO...
Gość - 2011-06-29, 21:27
i myślisz że w aso powiedzą ?
laisar - 2011-06-29, 22:32
A dlaczego mieliby nie powiedzieć?
Gość - 2011-07-03, 16:12
potrzebuje nr lakieru dacia duster cajou
zyga03 - 2011-10-12, 07:50 Temat postu: lakier zaprawkowy do Dustera Czy komuś udało się kupić oryginalny lakier zaprawkowy do Dustera w kolorze bronz cajou?
Zapytałem dzisiaj w sklepie ale podobno nie został jeszcze wyprodukowany.
Czy to możliwe???????
Mariusz - 2011-10-12, 08:25
Nie sądzę, żebyś nie mógł kupić w ASO.
mrówa - 2011-10-12, 08:27
To całkiem możliwe, że jeszcze nie produkują. Pytałeś w ASO?
akofreda - 2011-10-12, 08:48
Ja do czarnej perły zamawiałem w ASO. Zestaw około 50 kilku zł. Dwie buteleczki: kolor + bezbarwny.
zyga03 - 2011-10-12, 08:53
mrówa napisał/a: | To całkiem możliwe, że jeszcze nie produkują. Pytałeś w ASO? |
No oczywiście że w ASO bo w innych miejscach takich rzeczy nie mają.
Ale skoro jest już czarna perła to może będzie i bronz cojou.
Widocznie perła jest popularniejsza w Polsce.
DrOzda - 2011-10-12, 09:00
Jak nie mają to sprowadzą , potrwa to z kilka tygodni ale ściągną.
mrówa - 2011-10-12, 09:12
Ale jeśli (jeszcze) nie produkują, to nie sprowadzą.
stempik - 2011-10-12, 09:18
zyga03 napisał/a: | No oczywiście że w ASO bo w innych miejscach takich rzeczy nie mają. |
Czemu mieliby nie mieć. Mam sklep który miesza i pakuje w pojemniki aerozolowe lakier wedłu numeru. Za 60 zł dostajesz dwa pojemniki z bazą i bezbarwny a to dokładnie tyle co w ASO.
Mnie dobrali idealnie.
laisar - 2011-10-12, 10:03
W ASO: lakier do zaprawek CNA / brąz cajou - ref. 7711430548, ok. 30 zł brutto.
(Pozostałe kolory: http://www.daciaklub.pl/f...p=103665#103665 ).
limo - 2011-10-12, 10:05
ja płaciłem za zaprawkę właśnie jakoś 30 zł groszami baza i bezbarwny 2 buteleczki
zyga03 - 2011-10-12, 10:14
stempik napisał/a: | zyga03 napisał/a: | No oczywiście że w ASO bo w innych miejscach takich rzeczy nie mają. |
Czemu mieliby nie mieć. Mam sklep który miesza i pakuje w pojemniki aerozolowe lakier wedłu numeru. Za 60 zł dostajesz dwa pojemniki z bazą i bezbarwny a to dokładnie tyle co w ASO.
Mnie dobrali idealnie. |
ale drobne zaprawki kiepsko robi się aerozolem lepszy jest pędzelek. Do Stepwaya żony nie było kłopotu z kupnem oryginału , z Dustrowym brązem jest. Oryginał jest bardzo ciekawie zrobiony . Baza jest wodna , po naniesieniu nadmiar sciągasz dołączoną zmoczoną gąbką a potem zamalowujesz warstwą bezbarwną.
limo - 2011-10-12, 12:15
zyga03, jak masz już zaprawki za sobą to napisz jak to zrobić uczciwie, żeby niczego nie spier*olić
stempik - 2011-10-14, 21:46
laisar napisał/a: | W ASO: lakier do zaprawek CNA ...... ok. 30 zł brutto. |
Mój miał kosztować 60 zł., dostępny tylko na zamówienie i na dodatek po tygodniu.
zyga03 napisał/a: | Baza jest wodna , po naniesieniu nadmiar sciągasz dołączoną zmoczoną gąbką a potem zamalowujesz warstwą bezbarwną. |
To pewnie się przełamię bo rysa na drzwiach wyszła mniej ciekawie niż ten nałożony z pojemnika.
helmut - 2011-10-25, 10:57
Kupiłem 50 ml lakieru do zaprawek w mieszalni lakierów oznaczonej MaxMeyer za 12 zł. Wystarczyło podać kod. Po podmalowaniu rysek stwierdzam, że kolor lakieru zgodny 100% z oryginałem.
mrówa - 2011-11-08, 11:30
A może ktoś udokumentował fotkami "przed" i "po" owe zaprawki i rysy ?
stempik - 2011-11-11, 20:51
helmut napisał/a: | Po podmalowaniu rysek stwierdzam, że kolor lakieru zgodny 100% z oryginałem. |
A jaki to rodzaj lakieru. Cytat: | A może ktoś udokumentował fotkami "przed" i "po" owe zaprawki i rysy ? |
To akurat da się zrobić, muszę jednak wpierw autko umyć bo puki co nie do poznania.:)
tomala72 - 2011-11-12, 06:58
Ja dałem 8 zł za 30 ml mojej bieli alpejskiej (akryl) w pojemniczku z pędzelkiem, za metalic wychodzi 12-13, chyba że ktoś chce jeszcze utwardzacz i klar:)
Lakserwis Jan Nowak , ul. Składowa 2 , 67-100 Nowa Sól Tel.kom. 501 542 685
Gość wysyła pocztą i chyba ma też aukcje na alledrogo, ja odbierałem osobiście bo mam blisko.
helmut - 2011-11-14, 11:45
stempik napisał/a: | helmut napisał/a: | Po podmalowaniu rysek stwierdzam, że kolor lakieru zgodny 100% z oryginałem. |
A jaki to rodzaj lakieru. |
Lakier akryl kolor 61H Marine. Niestety nie wpadłem na to, żeby zrobić fotki przed malowaniem. Nie jestem poza tym pewny, czy cokolwiek byłoby widać, bo naprawdę drobne uszkodzenia były. Mam jedno większe wgniecenie, które na razie zabezpieczyłem tylko na zimę, bo wymaga wypchnięcia i pewnie bez malowania się nie obędzie, więc ewentualnie wiosną spróbuję pokazać jak wyszła większa poprawka dorabianym lakierem.
stempik - 2011-11-14, 16:11
helmut napisał/a: | Lakier akryl |
I pewnie dlatego wyszło ładnie. Schody się zaczynają jak mamy metalik.
Córcia dostała zlecenie kiedy zobaczyłem jak ładnie zrobiła u siebie, ale u siebie też maiła akryl. U mnie rysa wyszła do kitu, za to na progu gdzie powierzchnia była większa praktycznie nie da się poznać.
Dar1962 - 2011-11-14, 16:46
a jakby ktoś miał problemu z kolorami - bo prawdziwy facet podobno rozróżnia i potrafi nazwać tylko sześć kolorów to:
http://www.renault.ro/med...ou-de-retus.pdf
laisar - 2011-11-14, 17:08
Podawałem już wcześniej w tym temacie - wszystkie kolory renówkowe są w "Kompendium": http://www.daciaklub.pl/f...p=103665#103665
Jest też temat próbujący usystematyzować kolory wyłącznie daćkowe: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6030 - choć jakoś nie cieszy się zbytnim powodzeniem, a przydałoby się go sprawdzić... d:
RnR - 2012-01-17, 20:55
A opisze ktoś jak to porządnie zrobić i ile czasu potrzeba na schnięcie? Mam odprysk/ ubytek na krawędzi natarcia klapy silnika chyba po kamieniu. Lakier pewnie będzie jutro. Ja od kilku dni Mam to ładnie szczelnie zaklejone taśmą klejącą żeby sól i woda za dużo nie popsuły
limo - 2012-01-17, 20:57
z tego co pamiętam to jest instrukcja na buteleczce, obrazkowa ale jest
mrówa - 2012-01-17, 21:01
Trochę podpowiedzi TUTAJ
RnR - 2012-01-17, 21:05
A Czym odtłuszczać? Benzyna nie uszkodzi lakieru w okolicy?
Mariusz - 2012-01-18, 03:15
benzyna ekstrakcyjna nie uszkodzi, a jest naprawdę dobra
pozor - 2012-03-11, 22:35
Uzywal ktos z was zaprawki z ASO? jesli tak to czym nalezy polerowac lakier bezbarwny? w instrukcji rysowane ze po 48 h po uzyciu lakieru bezbarwnego uzyc "Polir" ,chodzi o paste polerska? dzieki za info:)
Mariusz - 2012-03-12, 21:59
Ja używałem zaprawki .Poleruj zwykłą pastą polerską
Xrzysioo - 2012-07-23, 20:50
jeśli chodzi o lakier na wyprawki... ja zamówiłem w salonie w zeszłym tyg. i dzisiaj odebrałem. Fajny zestawik z Renault Butique - lakier bazowy i lakier bezbarwny + instrukcja.
Cena 48 PLN.
monopios - 2012-07-23, 21:04
Czy ktoś może mnie upewnić, że dobrze odczytuje kolor z kompendium i
Niebieski mineral - to ten kod - RNF - 7711427297 - BLEU MINER
Auto Krytyk - 2012-07-24, 09:01
Ja kupiłem zaprawkę w sklepie z lakierami samochodowymi za 15 zł, problemu nie było bo srebrny metalik standardowy.
monopios - 2012-07-24, 19:31
Zamówione dziś koszt 40zł. odbiór za dwa dni.
monopios - 2012-07-27, 21:49
Dziś odebrałem lakier do zaprawek i okazało się, że według mojego numeru VIN lakier koloru NIEBIESKI MINERAL posiada kod RNF 77 11 573 079 - a tego kodu nie znalazłem w Kompendium. Czyżby to była jakaś nowa odmiana
Poza tym niespodzianką, pan z ASO zaskoczył mnie drugi raz, stwierdził że należność wynosi 48 zł. i jakieś tam gr., a jego zmiennik trzy dni temu ustalił rachunek na 40zł. Więc z jakiego cennika oni podają te ceny skoro sami niewiedzą ile co kosztuje . Oczywiście gdy wspomniałem o tym fakcie i pokazałem blankiet z zaliczką, cena pozostała na poziomie jaką ustalił poprzednik.
laisar - chyba możesz, dodać ten kolor do kompendium.
laisar - 2012-08-03, 00:30
monopios napisał/a: | NIEBIESKI MINERAL posiada kod RNF 77 11 573 079 |
Nie - kod to jest tylko samo "RNF" (i to właśnie oznacza NIEBIESKI MINERAL), natomiast kolejne cyferki to referencja produktu w ofercie Reno - w tym przypadku: zestawu do zaprawek. Inny numer może więc oznaczać np zmianę opakowania, nawet jeśli w środku dalej jest identyczny lakier.
monopios - 2012-08-03, 13:36
laisar napisał/a: | Inny numer może więc oznaczać np zmianę opakowania, nawet jeśli w środku dalej jest identyczny lakier. |
No dobrze, to teraz zapytam się z ciekawości - ile dostaliście mililitrów lakieru z ASO bo ja dostałem 8ml lakieru bazowego i 8ml bezbarwnego.
tomala72 - 2012-08-03, 15:58
Znalazłem gdzieś na forum Lanosa:
NAPRAWA USZKODZEŃ LAKIERU (zaprawki lakiernicze)
MANUAL by binges (autokącik.pl)
Przygotowanie do naprawy:
1. wszelkie naprawy lakiernicze lub konserwację w samochodzie należy przeprowadzać w temp. min. 15-20 C
2. przed naprawą lub konserwacją należy dokładnie umyć auto najlepiej pianą aktywną,
3. pozostawić do dokładnego wysuszenia
4. przeprowadzić dokładne oględziny auta w celu wykrycia ognisk korozji
5. przed malowaniem powierzchni, należy dokładnie osłonic sąsiednie powierzchnie, jeżeli będziemy lakierować w garażu, to posadzkę dokładnie sprzątamy i dodatkowo spryskujemy wodą
Narzędzia i materiały:
1. nóż do zdzierania uszkodzonego lakieru i rdzy
2. szczotka druciana (do zakamarków)
3. szczotka druciana na szlifierkę kątową (na wiertarce jest trochę za słaba)
4. papier ścierny lub najlepiej płótno ścierne do usuwania korozji (ziarnistość papieru powinna zależeć od wżerów korozji - na głębokie wżery papier P 60-100 lub w przypadku tylko nalotów korozji P 180- 240
5. papier wodny P 400-600 do wygładzenia powierzchni po grubszym papierze oraz do matowienia podkładu
6. klocek drewniany lub korek, na który należy nawinąć papier
7. dobry odrdzewiacz typu fosol np. Noxudol Rust Eater)
8. preparat wiążący rdzę - popularny Cortanin F lub szybciej i lepiej działający niemiecki Fertan
9. kilka małych pędzelków do odrdzewiacza i podkładu
10. suszarka lub opalarka do suszenia powierzchni
11. zmywacz antysilikonowy lub benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczania powierzchni przed malowaniem
12. podkład antykorozyjny (im droższy tym lepiej będzie zabezpieczał blachę, szybciej schnął i później lepiej szlifował, kolor podkładu wybrać najlepiej podobny do oryginalnego lakieru)
13. lakier zaprawkowy w buteleczce lub spray + bezbarwny w buteleczce lub spray (w przypadku lakieru metalik). Podkład lub lakier bezbarwny można kupić razem z utwardzaczem w jednej puszce jako spray 2w1 np. Motip
14. Pozostałe przydatne narzędzia to:
- lupa powiększająca (jeżeli będziemy robić bardzo małe zaprawki),
- szpachlówka wykańczająca do wypełnienia głębokich rys
- masa uszczelniająca pod pistolet lub na pędzel (do uzupełnienia ubytków na dolnych partiach drzwi, pokrywy)
- piana aktywna (do zrobienia roztworu zasadowego, aby zneutralizować działanie kwaśnych odrdzewiaczy)
- stare gazety, folia i taśma malarska do osłony sąsiednich powierzchni, czyste szmatki do odtluszczenia
Instrukcja:
1. jeżeli lakier jest uszkodzony do blachy, wystepuje korozja - skrobakiem zdzieramy korozję oraz lakier wokół korozji do momentu kiedy nie będzie chciał łatwo odłazić
2. płótnem ściernym o ziarnistości P 180-240 szlifujemy do gołej blachy (blacha ma błyszczeć)
3. należy starać się, aby nie wychodzić zbytnio na nieuszkodzony lakier.
4. Następnie papierem P 400 delikatnie szlifujemy brzeg pozostałego lakieru (wykonać przejście z gołej blachy czy podkładu na miejsce zdrowe - lakierowane)
5. Na wszystkie wżery nanosimy odrdzewiacz typu fosol, stosuje wtedy, gdy: miejsca skorodowane są tylko powierzchniowo, na blasze są tylko naloty korozji bez wżerów, mogę to miejsce później dokładnie zmyć i osuszyć, kiedy mam mało czasu na naprawę, nanieść pędzelkiem odrdzewiacz, odrdzewiacz pozostawić na 20-60 min (w zależności od stanu blachy i od zastosowanego odrdzewiacza można pozostawić nawet na 3-6 godz.), kiedy odrdzewiacz zacznie działać, to dodatkowo możemy jeszcze doczyścić papierem skorodowane miejsca, aby przyspieszyć i polepszyć jego działanie, nakładamy ponownie odrdzewiacz - zalecane przy głębokich wżerach, miejsce po zastosowaniu odrdzewiacza musi czyste i wolne od korozji
6. Na wszystkie wżery korozji możemy zamiast odrdzewiacza nanieść preparat wiążący rdzę np. Cortanin F lub Fertan, stosuje wtedy, gdy: miejsca są silnie skorodowane, mogę to miejsce później dokładnie zmyć i osuszyć, kiedy mam więcej czasu na naprawę i przedłużam działanie środka do 24 lub nawet 48 h)
Instrukcja do Fertan i Cortanin:
Proces odrdzewiania przebiega szczególnie dobrze w warunkach dużej wilgotności - w bardzo suchych warunkach zaleca się zraszanie powierzchni wodą. Zaleca się aby proces odrdzewiania przebiegał do 48 godzin. Po zastosowaniu odrdzewiacza juz po ok. 1 godz. miejsca skorodowane zabarwiają się na czarno lub fioletowo (nie należy tych miejsc czyścic mechanicznie). Odrdzewiacz pozostawiam na 6-12 h (najlepiej jest aby 48 h). Wskazane jest co kilka godzin zwilżać miejsca pokryte wcześniej preparatem (preparat najlepiej działa jak jest cały czas wilgotny). Minimalny czas jaki powinien upłynąć od zastosowania odrdzewiacza do zmycia jego pozostałości to 1 godzina. Przed nałożeniem warstw podkładu antykorozyjnego konieczne jest delikatne zmycie pędzlem z wodą czarnego pyłu powstałego w wyniku przereagowania z rdzą.
Następnie szybkie wysuszenie najlepiej opalarką lub sprężonym powietrzem. Zauważymy zdrową blachę oraz miejsca fioletowe lub czarne tam gdzie powstała reakcja preparatu z korozją. UWAGA !!! Nie należy usuwać czarnej warstwy z powierzchni odrdzewionej np. szczotką drucianą itp
7. po zmyciu wodą z pianą aktywną preparatu typu fosol lub powstałego czarnego nalotu po zastosowaniu Cortanin lub Fertan należy od razu miejsce osuszyć, aby nie było rdzawego nalotu
8. miejsca odłuszczamy najlepiej zmywaczem antysilikonowy lub denaturatem, który może uchronić przed zmyciem warstwy
9. należy zawsze pamiętać, że przed położeniem np. podkładu, farby nawierzchniowej, baranka lub lakieru bazowego, należy koniecznie powierzchnię dokładnie zmatowić i odtłuścić !!!
10. należy też zawsze pamiętać, że jeżeli uszkodzenia lakieru są do blachy bez śladów korozji - koniecznie położyć podkład pod farbę nawierzchniową, baranek lub lakier bazowy !!!
11. malujemy podkładem antykorozyjnym (w miejscach mało widocznych można grubiej 2-3 warstwy metodą "mokro na mokro")
12. ostatnią warstwę należy dobrze wysuszyć ok. 1-6 godz (czas zalezy od temp., można trochę podsuszyć suszarką żeby nie spłynął)
13. podkład po wyschnięciu należy dokładnie i delikatnie zmatowić papierem P 400-600
14. Staramy się nie wychodzić poza obrys podkładu, którego jest bardzo mało, więc należy uważać aby nie przetrzeć się do gołej blachy
15. w przypadku , gdy uszkodzenie lakieru jest tylko do podkładu to nie stosujemy farby podkładowej (należy pominąć pkt. 1-14)
16. w przypadku, gdy uszkodzenie lakieru jest na plastiku (uszkodzenie większe i do czarnego gołego plastiku, to należy zmatowić powierzchnie, odtłuścić i osuszyć, koniecznie położyć specjalny podkład do plastiku i dopiero później położyć podkład pod lakier (najlepiej jak kolor podkładu zbliżony jest do oryginalnego lakieru auta)
17. odłuszczamy podkład najlepiej zmywaczem antysilikonowy lub denaturatem, który może uchronić przed zmyciem warstwy podkładu
18. z uwagi na ograniczony dostęp i miejsca mało widoczne - zaprawki mogą być wykonywane bez szpachlowania małych zagłębień po ubytkach lakieru, dlatego wtedy dajemy trochę grubiej podkładu i lakieru
19. malujemy lakierem bazowym (w miejscach mało widocznych można grubiej, ale lepiej kilka cienkich warstw niż jedną grubą (nie starajmy się za pierwszym razem pokryć dokładnie lakierem całej powierzchni)
20. jeżeli do naprawy używamy farb i lakierów jako spray, które zawierają duże ilości rozpuszczalnika, to przed położeniem I warstwy lakieru można trochę podgrzać powierzchnię opalarką w odległości min. 30cm (uważać aby nie zniszczyć świeżej warstwy podkładu)
21. lakier suszymy opalarka jak wyżej przez 20-30 s żeby tylko nie spłynął (= zacieki)
22. kiedy zaprawka trochę wyschnie ok. 30-60 min (czas zależy od temp. otoczenia) możemy dać II warstwę lakieru
23. lakier suszymy jak wyżej przez 20-30 s żeby tylko nie spłynął
24. w tym czasie należy obserwować czy lakier nam nie spływa (podkłady i lakiery spray zawierają dużo rozpuszczalnika)
25. nie dotykać, nie polerować lakieru bazowego !!!
26. na lakier bazowy metalik po ok. 30-60 min należy koniecznie położyć kilka warstw lakieru bezbarwnego (malowanie i suszenie jak w przypadku lakieru bazowego)
27. przy temp. otoczenia 15-20 C lakier musi dobrze wyschnąć, najlepiej kilka dni, aby potem go spolerować, powierzchnie polakierowaną możemy podgrzać opalarka lub suszarka (ale tylko trochę i z większej odległości), aby przyspieszyć proces suszenia)
28. polerowanie lakierowanych powierzchni papierem P 2500-3000 i pastą polerską należy przeprowadzić dopiero po kilku dniach lub jeszcze dłużej, ponieważ jeżeli stosowaliśmy farby i lakiery bez utwardzacza, to powierzchnia jest jeszcze zbyt miękka, natomiast mycie myjką miejsc lakierowanych można dokonać dopiero po kilku tyg.
UWAGI do instrukcji:
1. Jeżeli na lakierze są głębokie rysy lub wyrwy to trzeba to wypełnić szpachlówką. Nakładamy szpachlówkę na warstwę podkładu przygotowaną wg instrukcji powyżej. Nakładamy bardzo cienkimi warstwami i po wyschnięciu bardzo delikatnie szlifujemy papierem P 180-240, malujemy podkładem, podkład należy dobrze wysuszyć, dokładnie i delikatnie zmatowić papierem P 400-600
2. Jeżeli np. na progi będziemy kłaść baranek to tylko na warstwę podkładu przygotowaną wg instrukcji powyżej. Ze względu na silne działanie kamieni, żwiru i działanie soli, należy najlepiej położyć podkład z utwardzaczem lub zwykły antykorozyjny, ale kilka grubszych warstw, ostatnią warstwę podkładu delikatnie zmatowić papierem P 180-240 i odtłuścić, baranek nanosić za pomocą spray lub pistoletem kilka cienkich warstw wg instrukcji na opakowaniu, ostatnią warstwę baranka dobrze wysuszyć i zmatowić papierem P 180-240, odtłuścić, pomalować farbą nawierzchniową lub lakierem pod kolor auta.
UWAGA !!!
1. Nie polecam stosować zwykłych podkładów antykorozyjnych (np. typu Unikor) na miejsca nie oczyszczone z wżerów korozji mechanicznie + chemicznie oraz dobrze nie odtłuszczone. Jeżeli korozja pojawiła się od środka (purchle na lakierze), to po zabezpieczeniu blachy na zewnątrz - dodatkowo należy zakonserwować blachę od wewnątrz najlepiej olejem antykorozyjnym np. Noxudol 700 lub 750 (lepiej penetruje, lepiej zabezpiecza niż wosk, bo nie zastyga i nie pęka po 1-2 latach)
2. Jeżeli nie odtłuścisz dobrze powierzchni lub nie usuniesz do końca rdzy (chemicznie lub mechanicznie) to zastosowanie na to baranka lub zwykłej farby jako podkładu antykorozyjnego jest błędne, niewskazane. Zwykłe podkłady antykorozyjne są dobre na zdrową blachę lub bez wżerów korozji.
3. Nie polecam stosować żadnych tanich baranków na podwozie i nadkola np. APP, Boll, Novol (nawet ten bardziej elastyczny HS), są to środki sprzedawane nawet przez sklepy lakiernicze, ponieważ ze względu na niską cenę są masowo kupowane i stosowane przez amatorów i laików.
Dlatego, tanie baranki należy stosować w ostateczności tylko na progi , ale na powierzchnię odpowiednio przygotowaną, ponieważ są to środki oparte głównie na żywicach syntetycznych, zawierają mało kauczuku, są przez to mało elastyczne, są mało odporne na częste i duże wahania temperatury (np. podczas jazdy i postoju auta na mrozie), posiadają małą przyczepność do podłoża (dobra przyczepność środka to podstawa przy lakierowaniu lub konserwacji). Skutkiem tego po wyschnięciu i pewnym okresie eksploatacji może nastąpić spękanie lub nawet odpadniecie takiej konserwacji, przez szczeliny dostaje się woda i wtedy pod takim barankiem szybko pojawia się korozja, której nie widzimy, myśląc że jest wszystko OK itp.
Należy przy tym zaznaczyć, że większość aut jeżdżących po naszych drogach i najczęściej poddawanych zabiegom konserwacji ma ok. 10-15 lat. Niestety cała karoseria z wiekiem bardziej pracuje, nie muszę chyba tu dodawać co się dzieje w przypadku, gdy auto wcześniej miało wypadek i zrobioną niefachowo naprawę karoserii. Dlatego, nie dajcie się oszukać, że tani baranek za 10-15 zł zdziała cuda, że będzie gumowany i trwale elastyczny i będzie pracował razem z karoserią jak ten szary gumowany baranek dawany przez fabrykę na niektóre elementy podwozia i nadkola.
Polecam: stosować sprawdzone baranki światowych firm, które zawierają więcej kauczuku, są elastyczne nawet po kilku latach eksploatacji, maja bardzo dobrą przyczepność, są odporne na zużycie mechaniczne i wahania temperatury. Z dostępnych na krajowym rynku polecam baranki jako spray i pod pistolet: Wurth, Valvoline Tectyl 190, Noxudol Body, Permatex Undercoating lub z droższych produkty Terotex Loctite.
Piotr_K - 2012-08-03, 23:50
Też zamówiłem zaprawkę, jakiś idiota przejechał mi chyba gwoździem błotnik pod wlewem paliwa - od drzwi do "ogona".
Stało się to na parkingu "monitorowanym" na samej górze Galerii Dominikańskiej. Oczywiście to ich psiamaśne monitorowanie nie dosięgło naszego miejsca. Skończyło się na spisaniu notatki.
dmas - 2012-08-22, 21:20
Czy udało się komuś nabyć lakier w aerozolu - DV 61H?
Szukałem ale z marnym skutkiem. Wcześniej podawany sprzedawca z Nowej Soli zaproponował 2 oddzielne opakowania - dorobiony lakier + bezbarwny.
Dzięki z góry, pzdr dmas
drza - 2013-06-19, 12:31
Mam prośbę, jakby mógł ktoś napisać jak za pomocą zaprawki zamalować rysy.
Z tego co wyczytałem to :
1. Umyć
2. Odtłuścić (benzyna ekstrakcyjna)
3. Nanieść lakier zaprawkowy - tylko nie wiem czy przy małej rysie nakładać pędzelkiem czy np. wykałaczką.
4. Odczekać ok 24h i nanieść lakier bezbarwny
5. Pasta polerska - czy koniecznie? przy nowym lakierze nie wiem czy warto ścierać warstwę lakieru. Samochód ma 4 miesiące.
Dobrze kombinuję?
Wczoraj robiłem rysy na moim Dusterze przy użyciu zaprawki. Niestety trudno nałożyć idealnie zaprawkę, nawet za pomocą wykałaczki. Widać wyraźnie kreski po zaprawce(tam gdzie były rysy). Zastanawiam się czym to teraz wyrównać. Zakupiłem pastę lekko ścierną K2 TEMPO, ale nie wiem czy to wystarczy. Czytałem, że można papierem wodnym to wyrównać, ale boję się bo to jest nowy lakier. Jak myślicie? Jak sobie z tym problemem poradziliście?
mekintosz - 2013-08-04, 11:42
Ja mam ryske dlugosci ok 10 cm, do podkladu ale nie do zywego metalu. Dodatkowo drobne przytarcia na drzwiach oraz na zderzakach. Te na zderzakach az do czarnego plstiku. Moze ktos doswiadczony Nam podpowiedziec, jak sie do tego zabrac z wykorzystaniem fabrycznej ASOwskiej zaprawki ? Czytalem poradnik w poprzednim poscie, ale brzmi jak instrukcja dla profesjonalnego lakiernika ;-(
mud maX - 2014-07-25, 23:28 Temat postu: Lakier konsoli centralnej DD Laureate Chcę polakierować parę części, żeby pasowały do konsoli centralnej DD Laureate (ciemny brąz metaliczny). Gdzie najlepiej udać się po lakier, do ASO, do lakiernika, szukać w sklepach? Czy ten lakier ma oznaczenie po którym można go zidentyfikować?
Karenzo - 2014-07-26, 00:37
Z farbą jest ten problem że zaraz ci się zadrapie , ja polecam folie .
Wybór jest spory
http://allegro.pl/optyczny-okleiny-kokpitu-18819
tylko uważaj
http://forum.vwgolf.pl/vi...p?f=23&t=419578
zawsze też możesz poszukać gotowych zestawów
http://allegro.pl/okleina...4451603406.html
corrado - 2014-07-26, 08:35
Do lakiernika , robi plastiki w czerń fortepianową to i dobierze barwnik pod ten brąz z Dustera.
Domel2250 - 2014-07-28, 13:31
Odgrzebię troszkę temat, bo w ostatni weekend MNŻ uciekając przed potężnym gzem, który wpadł nam do auta podczas wypadu poza asfaltowe drogi, tak niefortunnie otworzyła drzwi, że trafiła nimi w siatkę ogradzającą sadek od polnej dóżki pięknie zdzierając warstwę lakieru na krawędzi drzwi do żywego, praktycznie na 1/4 długości, potem jeszcze wsiadając poślizgnęła się i poprawiła drzwiami raz jeszcze . Na szczęście cała i zdrowa (bez ukąszeń oraz zwichnięć/skręceń) powróciła do autka... mam pytanie czy do zrobienia zaprawki , jako podkład anty korozyjny wystarczy ten z zestawu z ASO, czy dokupić jakiś innej firmy, a jeżeli tak to jaki?
Karenzo - 2014-08-07, 17:15
zrób fotkę
ale względnie ja pobijany rant od kaloryfera pomalowałem i jest ok
pol34 - 2014-10-09, 07:13 Temat postu: Numer lakieru? Jak w temacie gdzie znajdę numer lakieru w swojej sanderce,mam parę odprysków muszę to przed zimą poprawić?
pluto - 2014-10-09, 07:29
http://www.daciaklub.pl/f...b4e34ec7d7f476f
pol34 - 2014-10-09, 08:34
Wielkie dzięki.
corrado - 2014-10-09, 08:46
Ktoś wie ile kosztuje taka zaprawka - może 10ml albo coś koło tego - w ASO ?
laisar - 2014-10-09, 10:30
corrado napisał/a: | ile kosztuje taka zaprawka |
http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + zaprawka = 30-50 zł
grzech - 2014-10-27, 21:53
corrado napisał/a: | Ktoś wie ile kosztuje taka zaprawka - może 10ml albo coś koło tego - w ASO ? |
Za dorobienie w spreju 275 ml bazy zapłaciłem 39.90zł. Pojemnik z lakierem 20zł. Za 10 ml zaprawki na zamówienie w ASO chcieli ok.35zł, nie dopytałem czy to jest sama baza, czy z lakierem.
Karenzo - 2014-10-27, 23:39
cały zestaw lakier + baza + pędzelki i coś do "polerowania nadmiaru "
corrado - 2015-01-27, 12:56
Na 7-ej pozycji na blaszce prawego sługa mam napis :
MV676
Czy to oznacza , że kod koloru to : 676 - 7711422169 - NOIR NACRE ?
Mam czarny lakier metalic
chriskb - 2015-01-27, 13:02
corrado, http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6025
Karenzo - 2015-01-27, 14:04
Mi w ASO po numerach rejestracji znaleźli odpowiedni lakier
Fruxo - 2018-10-13, 19:32
mam problem z zakupem lakieru zaprawowego do niebieskiego w stepwayu
w aso powiedzieli mi że on w ogóle nie istnieje
nie potrafili znaleźć ? może ktoś taki kupił ?
lub zna kod lakieru
tAboon - 2018-10-15, 06:23
Cytat: | DACIA
RPL BLEU D'AZURITE MET |
Proszę :)
Kolory - info z forum
Ewentualnie podjedź do pierwszej lepszej mieszalni lakierów (w Gdyni na Wielkopolskiej jest mieszalnia - robią też w sprayu) i tam Ci dobiorą profesjonalnie.
buladag - 2019-08-28, 13:33 Temat postu: Kod lakieru Niebieski Azurite Cześć.
Jaki jest kod lakieru Niebieski Azurite (Stepway/Techroad)?
Chciałem kupić zaprawkę, a jako iż w ASO wołają za nią 60zł szukam poza ASO.
Naklejka w aucie wygląda tak:
Dekoder Vin znaleziony na forum podał kod Ted69, lista zaprawek z forum wskazywała by na kod 61F lub 408. Niestety te kody niewiele dają.
Z gamy Motip, który robi zaprawki m.in. dla Renault czy PSA tak na oko pasowałby lakier 953746.
toka93 - 2019-08-28, 13:36
Terpl to jest kod.
buladag - 2019-08-28, 20:21
Również żadna wyszukiwarka nic nie podpowiada z tego kodu.
toka93 - 2019-08-28, 20:43
Wybierz się do sklepu z mieszalnikiem i Ci taki dorobią.
Jest to kod koloru i innego nie ma.
buladag - 2019-08-28, 20:50
OK, dzięki.
toka93 - 2019-08-28, 20:52
Czasami w katalogach może widnieć jako RPL.
Aaaa i TED69 który znalazłeś po vinie to srebrny.
buladag - 2019-08-28, 20:53
Dziękuję. :)
tAboon - 2019-08-28, 21:15
https://colorexplorer.rmpaint.com/
Oznaczenie w kodzie koloru Dacia i Renault TE oznacza kolor Perła
RPL to już właściwy kod koloru
buladag - 2019-08-28, 22:27
Hmm perła? Ciekawe, myślałem że to zwykły metallic. :P
tAboon - 2019-08-30, 11:02
Technikalia Renault/Dacia mówią, iż dwie pierwsze litery w kodzie koloru to oznaczenie:
TE - Perła
OV - UNI 2 warstwowe.
Czyli TE rodzaj lakieru RPL właściwy kod koloru
buladag - 2019-09-01, 19:39
I zaprawka 10ml dotarła, dzięki za pomoc. Oszczędność ponad 50zł w stosunku do ASO.
Mikele - 2021-01-06, 15:27 Temat postu: Lakier do zaprawek Dacia Lodgy niebieski metalik Czy ktoś z Was wie gdzie można kupić lakier do zaprawek do Dacii Lodgy w kolorze niebieski metalic? Mam kilka zarysowań, które są zbyt głębokie na zapolerowanie, a kłują mnie strasznie w oczy
Czy można niewielką ilość kupić w ASO? Czy może są w sprzedaży identyczne kolory w jakichś normalnych sklepach?
laisar - 2021-01-06, 15:34
Tak, wszystkie kolory można kupić w ASO w postaci gotowych zestawów do zaprawek - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6025
Mikele - 2021-01-06, 16:55
Dzięki!
ptakooo - 2021-01-06, 18:04
Poszukaj na portalu aukcyjnym A...o firmy ARASYSTEM. Mają tanio za 12 zł 10ml zaprawki w dowolnym kolorze. Ja zamówiłem do odprysku na lakierze Blue Cosmos flakon o symbolu RPR. Kolor idealny.
www.arasystem.pl
Dymek - 2021-01-07, 09:27
laisar napisał/a: | Tak, wszystkie kolory można kupić w ASO w postaci gotowych zestawów do zaprawek... |
No tak niekoniecznie wszystkie...
Jak pytałem kiedyś w ASO o swój pomarańcz, to orzekli, że "z tym kolorem będzie problem- nie mamy tej zaprawki w bazie".
Dlatego, podobnie jak kolega powyżej, nie polecę ASO, lecz ofertę firmy z Allegro: AKARA
Po podaniu koloru otrzymałem bez problemu idealnie pasującą odcieniem zaprawkę.
laisar - 2021-01-07, 11:30
Dymek napisał/a: | nie mamy tej zaprawki w bazie |
Jeśli to było zaraz po wprowadzeniu koloru do oferty, to mógłbym uwierzyć, ale w przeciwnym przypadku stawiałbym raczej na ASO-wy niedasizm - "nie wiem / nie pamiętam / nie chce mi się szukać, gdzie to jest"...
Ale oczywiście jeśli ktokolwiek inny też ma takie zaprawki, to tym lepiej.
Dymek - 2021-01-07, 12:00
laisar napisał/a: | Dymek napisał/a: | nie mamy tej zaprawki w bazie |
Jeśli to było zaraz po wprowadzeniu koloru do oferty, to mógłbym uwierzyć, ale w przeciwnym przypadku stawiałbym raczej na ASO-wy niedasizm ... |
Kolor oferowany w roku 2017, nie wiem czy był kiedyś wcześniej. Natomiast o zaprawkę pytałem w 2019.
Na liście zaprawek w Kompendium, którą Byłeś łaskaw podlinkować, również mój kolor nie figuruje, dlatego jeśli masz dostęp do źródeł, to uprzejmie proszę o uzupełnienie numeru zaprawki: ORANGE OCRE, kod lakieru EPR.
laisar - 2021-01-07, 13:10
Zaktualizowane - http://www.daciaklub.pl/f...p=103665#103665
(EPR - ORANGE OCRE to 7711940870).
Dymek - 2021-01-07, 13:22
laisar napisał/a: | Zaktualizowane. |
👍
marko - 2021-10-29, 12:13
Jeszcze jeden brak, mianowicie Red Fusion - kod NPI również nie figuruje w zestawie.
Zresztą google na jego temat też milczy
kordirko - 2021-10-29, 21:34 Temat postu: Re: Lakier do zaprawek Dacia Lodgy niebieski metalik
Mikele napisał/a: | Czy można niewielką ilość kupić w ASO? |
Ja zamówiłem lakier do zaprawek 3 dni temu w ASO Jaworzno, koszt 47 zł, czeka się 2 dni (nie mają na magazynie).
Niestety ktoś mi walnął na parkingi w drzwi i widać brzydkie białe ślady na czarnym kolorze.
|
|