|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Lodgy 1,6 LPG ciągle problem z rozruchem przy spadku tempera
ArturI - 2023-11-18, 16:15 Temat postu: Lodgy 1,6 LPG ciągle problem z rozruchem przy spadku tempera Witam,
od 4 lat jestem właścicielem Dacia LODGY 1,6 SCE LPG 2019r. Auto z salonu aktualny przebieg 205tys..
Od 4 lat ten sam problem na jesień:
Przy spadku temperatur mam problem z uruchomieniem auta z rana.
Problem auto zaczyna sygnalizować kilka dni przed definitywnym brakiem rozruchu. Sygnalizuje tzn. muszę kręcić kluczykiem z 3 razy po czym się uruchamia, faluje i po chwili pracuje normalnie.
Co ciekawe ZAWSZE gdy auto postoi na słoneczku i się zagrzeje uruchomi się bez problemu. Podobnie gdy już pojeżdżę to w ciągu dnia problem nie występuję, do kolejnego poranka. W pewnym momencie z rana mogę kręcić X razy i nie uruchomię. Postoi do południa na słońcu i ruszy bez problemów.
Problem z pełnym bakiem, resztkami benzyny z gazem czy bez.
I teraz najlepsze:
3 krotnie auto na lawecie pojechało do autoryzowanego salonu i trzy krotnie sprzedano mi historię o lewym paliwie. Według serwisu zlanie paliwa i najlanie świeżego eliminuje problem. W sam zabieg zlania paliwa który rozwiązuje problem jestem w stanie uwierzyć, ale, że 4 razy nalałem lewe paliwo już nie [tankuje na markowych stacjach w całym woj. mazowieckim]. W salonie robią ze mnie durnia. Zajomy sugerował możliwość skroplin w baku lub problemy z zapowietrzaniem się baku - rozwiązaniem miało być jeszcze z pełnym bakiem, aktualnie problem nawraca pomimo pełnego baku benzyny.
Czy ktoś miał podobny problem i mnie naprowadzi?
keisyzrk - 2023-11-18, 16:59
Problem z pompą paliwa, która w niższych temperaturach ma za dużą wilgoć i coś zaczyna szwankować?
Spróbuj awaryjnego odpalenia na lpg, jak odpali to będziesz wiedział czy problem leży w układzie paliwowym.
szycha83 - 2023-11-18, 18:10
Powodów może być wiele. Komputer pokazuje błędy? W pierwszej kolejności zacząłbym od wykluczenia LPG. Zakręcić zawór na butli, wypalić gaz i sprawdzić rano.
ArturI - 2023-11-19, 11:41
keisyzrk napisał/a: | Problem z pompą paliwa, która w niższych temperaturach ma za dużą wilgoć i coś zaczyna szwankować?
Spróbuj awaryjnego odpalenia na lpg, jak odpali to będziesz wiedział czy problem leży w układzie paliwowym. |
Problem z pompą byłby prozaiczny, salon by tego nie wyłapał w 3 podejściach?
Jak wygląda awaryjne odpalenie na lpg?
ArturI - 2023-11-19, 11:42
szycha83 napisał/a: | Powodów może być wiele. Komputer pokazuje błędy? W pierwszej kolejności zacząłbym od wykluczenia LPG. Zakręcić zawór na butli, wypalić gaz i sprawdzić rano. |
Do komputera nie ma dostępu, najwyraźniej nie pokazuje żadnych błędów które dałyby odpowiedź bo salon nie widzi przyczyny. Bez gazu problem również wystąpił.
Zaraz pójdę się zakręcić wkoło auta i zobaczę jak się zachowuje.
piotrek400 - 2023-11-19, 23:57
ArturI napisał/a: | Jak wygląda awaryjne odpalenie na lpg? |
Należy przytrzymać przycisk włączania instalacji LPG podczas rozruchu.
|
|