DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - zbyt jasne lampy stop z LED

Yoda - 2007-11-28, 00:49
Temat postu: zbyt jasne lampy stop z LED
W wątku DACIA Klub Polska Strona Główna » DACIA » Technika jazdy » Czy stojąc na światłach trzymacie wcisnięty hamulec?
GeRRaD napisał/a:
[...] a stroboskopik lata.
czym przypomniał mi o czymś co mnie osobiście denerwuje i przeszkadza.
W niektórych samochodach mianowicie tylne lampy sa robione na diodach LED, które właśnie świecą światłem stroboskopowym (często migającym). Jest to widoczne szczególnie w nocy, gdy się widzi taką lampę kątem oka, lub co gorsza szybko zmieniając kierunek patrzenia - światło takie "rozmazuje się" w charakterystyczny sposób.
Czy Wam też to przeszkadza ?
I druga sprawa przy okazji - może ktoś wie dlaczego tak jest - przecież diody normalnie (czyli zasilane prądem stałym) świecą światłem ciągłym. Oszczędność energii ? Zwiększenie jasności świecenia ? Ze wględu na trwałość ? Inne pomysły ?

dmas - 2007-11-28, 09:33

Yoda napisał/a:
Jest to widoczne szczególnie w nocy, gdy się widzi taką lampę kątem oka, lub co gorsza szybko zmieniając kierunek patrzenia - światło takie "rozmazuje się" w charakterystyczny sposób.
Czy Wam też to przeszkadza ?

hmm... ja nawet nie zarejestrowalem takiego zjawiska. Zwroce uwage. To przez te "mutacje" pewnie...

psur - 2007-11-28, 10:18

Diody potrafią nieźle "porazić", zwłaszcza od kierunkowskazów, ale nie zauważyłem, żeby one w jakiś sposób migały...
jacek - 2007-11-28, 21:44
Temat postu: Re: Lampy LED
Yoda napisał/a:

I druga sprawa przy okazji - może ktoś wie dlaczego tak jest - przecież diody normalnie (czyli zasilane prądem stałym) świecą światłem ciągłym. Oszczędność energii ? Zwiększenie jasności świecenia ? Ze wględu na trwałość ? Inne pomysły ?

" ja wiem, ja wiem" (cyt.SHREK) superledy zasila się prądem impulsowym o prądzie wyższym niż nominalny aby uzyskać zwiększenie jasności.

piotrres - 2007-11-28, 23:21

jacek napisał/a:
" ja wiem, ja wiem" (cyt.SHREK) superledy zasila się prądem impulsowym o prądzie wyższym niż nominalny aby uzyskać zwiększenie jasności.

Bo inaczej by się przegrzały!
A swoją zdrogą to ciekawe ile przypadków padczki indukowanej wywołały u kierowców ? :evil: Czy jest tu lekarz ? ;-)
P.S.
Nie, Shrek a Osioł :-)

aaryt - 2007-11-30, 18:13
Temat postu: Re: Lampy LED
Yoda napisał/a:

Kiedys widzialem w jakims programie, ze ludzkie oko nie reaguje zbyt dobrze na swiatlo ciagle, za to bardzo szybko zauwaza swiatlo zmieniajace sie. Moze wprowadzili to w zycie...