|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - [Duster] Wymiana chłodnicy
BLACHA_997 - 2012-01-30, 18:32 Temat postu: [Duster] Wymiana chłodnicy Czytając forum postanowiłem dzisiaj skontaktować się ze "swoim" dilerem, by upewnić się, że moje auto jest OK. Podałem numer VIN "prochowca", a pan mi na to, że samochód jest zakwalifikowany do wymiany .... chłodnicy.
Zapytałem grzecznie o przewody hamulcowe i czy czujnik temperatury - o czym pisaliście na forum, a tutaj kategoryczne NIE. Będzie wymieniana chłodnica.
Umówiłem się więc na piątek ... co mi więcej zostało? Czy jeszcze kogoś to trafiło?
Pozdrawiam
krakry1 - 2012-01-30, 18:35
To będziesz miał nówkę chłodnicę nie śmiganą.
BLACHA_997 - 2012-01-30, 18:46
krakry1 napisał/a: | To będziesz miał nówkę chłodnicę nie śmiganą. |
Jasne... zwłaszcza, że stara ma raptem 2 miechy :)
Marek1603 - 2012-01-30, 20:18
A może komuś jest potrzebna dwumiesięczna.
krakry1 - 2012-01-30, 21:27
BLACHA_997 napisał/a: | krakry1 napisał/a: | To będziesz miał nówkę chłodnicę nie śmiganą. |
Jasne... zwłaszcza, że stara ma raptem 2 miechy :) | No, więc jednak jest bardziej stara, niz ta nowa.
robo1973 - 2012-01-30, 22:29
Może ktoś to wyjaśnić. Jaja jakieś, jeden ma chłodnicę do wymiany inny przewody hamulcowe a jeszcze inny czujnik. Może tam w Rumuni popili na zmianie i takie jaja są
malygabrys - 2012-01-30, 23:47
Dzisiaj byłem w serwisie na smarowaniu zamków, zawiasów i cięgien o klamek wewnętrznych w drzwiach i nic się nie odzywali w tych tematach.
A tak swoją drogą zapomniałem zapytać czy coś dotyczy mojego auta.
A może po prostu znowu trafiłem na "lepsiejszy" model
WhiteDragon - 2012-01-31, 16:50
robo1973 napisał/a: | Może ktoś to wyjaśnić. Jaja jakieś, jeden ma chłodnicę do wymiany inny przewody hamulcowe a jeszcze inny czujnik. Może tam w Rumuni popili na zmianie i takie jaja są |
Żadne jaja to Duster po prostu z początku produkcji. Auto bardzo trendy i nie tak praktyczne jak MCV, więc ma duży zbyt i jak widać jakość nieco spadła.
Tak, wiem że jestem złośliwy i już pisałem, że Duster to B... , ale to Wy koledzy drodzy sami listę niedoróbek publikujecie. Miejmy jednak nadzieję, że z czasem będzie lepiej
Ammianus - 2012-01-31, 16:57
Jeden przypadek to jeszcze nie akcja serwisowa, ale rzeczywiście jakoś o Dusterach najwięcej się czyta
BLACHA_997 - 2012-01-31, 20:13
Ammianus napisał/a: | .......ale rzeczywiście jakoś o Dusterach najwięcej się czyta |
..... bo Dustery są fajne
....i pozostałe Daćki także
Marek1603 - 2012-01-31, 20:19
Na początku to tylko o loganach się czytało, bo ....bo jeszcze dusterów nie było. Teraz to jest już większość problemów dopracowane i się tylko czyta, a rzadko już pisze. Tak samo będzie z dusterami za jakiś czas już się o tego typu akcjach nie będzie pisać, a jedynie o przyjemności z ich eksploatacji. Ich miejsce zajmie Lodgy i następne.
Ammianus - 2012-01-31, 21:15
Eee tam, jakoś nie słyszałem o akcjach serwisowych Sandero
TD Pedro - 2012-01-31, 22:03
Ammianus napisał/a: | jakoś nie słyszałem o akcjach serwisowych śandero |
jak dotychczas o jako takiej "akcji" trudno mówić, póki co są to pojedyncze wezwania ... akcja to jest raczej coś na skalę masową... żadne to oczywiście pocieszenie, lepiej byłoby gdyby nie było powodu wzywania kogokolwiek w takich sprawach...
wat - 2012-01-31, 22:50
były animus sam się na jedną załapałem z jakimś przewodem chyba ale za wiele serwis chciał mówić o co biega
robo1973 - 2012-02-01, 09:49
WhiteDragon napisał/a: | robo1973 napisał/a: | Może ktoś to wyjaśnić. Jaja jakieś, jeden ma chłodnicę do wymiany inny przewody hamulcowe a jeszcze inny czujnik. Może tam w Rumuni popili na zmianie i takie jaja są |
Żadne jaja to Duster po prostu z początku produkcji. Auto bardzo trendy i nie tak praktyczne jak MCV, więc ma duży zbyt i jak widać jakość nieco spadła.
Tak, wiem że jestem złośliwy i już pisałem, że Duster to B... , ale to Wy koledzy drodzy sami listę niedoróbek publikujecie. Miejmy jednak nadzieję, że z czasem będzie lepiej |
Jeżdżę Dusterem ponad 6 miesięcy i złego słowa nie mogę powiedzieć. Wszystko śmiga prawidłowo. Co do akcji serwisowej to bardzo dobrze, że takie są i producent przyznaje się do swojego błędu. Wcześniej miałem Peugeota i też było kilka akcji. To dobrze bo są fimy co nie przyznają się do błędów konstrukcyjnych w samochodach.
Osobiście uważam, że trzeba czekać. Jak coś jest w naszym autku to na pewno zostaniemy wezwani na akcje serwisową.
corrado - 2014-06-04, 11:03
Potrzebne mi nr OEM do DD.:
- nr mocowania plastikowego górnego takie "wsuwki" do chłodnicy instalowane w pas wzmocnienia czołowego, wczoraj wyjąłem jedną i wpadła mi do środka koło chłodnicy i nie mogłem znaleźć mimo zdjęcia osłony pod silnikiem i macania łapą.
- nr śrubek nadkoli przednich przykręcanych do zderzaka ,
- nr mocowań plastikowych ("spinek") nadkoli przednich
laisar - 2014-06-04, 12:04
corrado napisał/a: | nr mocowania plastikowego górnego takie "wsuwki" do chłodnicy instalowane w pas wzmocnienia czołowego |
Nie mogę znaleźć - być może jest to po prostu część zestawu chłodnicy.
http://renault.epcdata.ru...iator/01036625/
corrado napisał/a: | nr śrubek nadkoli przednich przykręcanych do zderzaka |
7703017090 - 3 zł/szt.
corrado napisał/a: | nr mocowań plastikowych ("spinek") nadkoli przednich |
Są różne - http://renault.epcdata.ru..._kolesnih_arok/ (od 6 do 9 zł/szt).
corrado - 2014-06-09, 11:31
Dzięki Laisar, możesz podać jeszcze adres strony gdzie można sprawdzić cenę ASO na podstawie nr OEM ?
laisar - 2014-06-09, 15:03
corrado napisał/a: | adres strony gdzie można sprawdzić cenę ASO na podstawie nr OEM ? |
Oficjalnej ASO - brak.
Można się posiłkować http://asoparts.pl albo http://eshop.original-teile.de albo http://original.teile-profis.com
Ja najczęściej sprawdzam po prostu w Dialogysie.
|
|