|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Akcja serwisowa Duster - czujnik poziomu paliwa
esdziewiaty - 2012-01-23, 19:34 Temat postu: Akcja serwisowa Duster - czujnik poziomu paliwa Witam, dziś miła pani z ASO Zdunek raczyła zadzownic do mnie i poinformować a akcji serwisowej na moje auto.
Nie mam aktualnie danych , których modeli to dotyczy, w jakim okresie wyprodukowanych, oraz w jakiej wersji wyposażenia/silnikowej.
Wiem, że do wymiany kwalifikuje się pływak paliwa, czujnik, oraz przełącznik/przekaźnik zegarów". Zacytowałem panią, więc ile w tym prawdy nie wiem. Jutro umawiając się na termin wymiany rozmaitych części podpytam więcej szczegółów.
Dodam, że mam wersję dCi 109 Laureate 4WD, wyprodukowana w listopadzie 2010r.
Pozdrawiam, i w miarę napływu informacji będę uzupełniał temat.
bodzio - 2012-01-23, 20:05
Pływak w zbiorniku paliwa- ostatnio było na forum o 57 litrach lanych do dustera To już chyba druga akcja przywoławcza dustera, oby ostatnia!!!
laisar - 2012-01-23, 22:04
Może po prostu wykombinowali jak zwalczyć niedokładność wskazań wersji 4x4?
W każdym razie nie ma co tworzyć teorii - wkrótce się dowiemy co i jak.
esdziewiaty - 2012-01-24, 00:50
Zapewne Laisar masz rację. Ostatnio wlałęm do Dustera 59.5l
Fakt, że od 46litra
czyli od pierwszego odbicia lałem bardzo powoli, to jednak można zmieścic
esdziewiaty - 2012-01-24, 11:29
Dzwoniła miła pani z ASO Zdunek. Do wymiany czujnik paliwa+jego uszczelka oraz zegary. O ile pierwsze dwie pozycje nie dziwą, to trzecia zastanawia.
Wymiana w piątek
laisar - 2012-01-24, 12:41
"Zegary" zawierają w zasadzie całą obsługę i prezentację m.in. zużycia paliwa, więc pasowałyby do mojej teorii... Zapytaj o konkrety - z noty technicznej albo tzw. OTS-u (dokument, który mówi co i dlaczego się wymienia).
mrówa - 2012-01-24, 13:10
esdziewiaty napisał/a: | Dzwoniła miła pani z ASO Zdunek. Do wymiany czujnik paliwa+jego uszczelka oraz zegary. O ile pierwsze dwie pozycje nie dziwą, to trzecia zastanawia. | Poczytali forum, ile to użytkownicy do baków paliwa wlewają i wyciągnęli wnioski.
esdziewiaty - 2012-01-24, 13:18
Podpytam oczywiście dlaczego wymieniają, i w czym ma to pomóc;D
Dar1962 - 2012-01-24, 18:04
ciekaw jestem - bo sprawa mnie dotyczy - jak jest z autami z rocznika 2012? Połapali się, że trzeba coś poprawić,czy będą wzywać za pół roku?
TD Pedro - 2012-01-24, 19:34
Dar1962 napisał/a: | bo sprawa mnie dotyczy |
niekoniecznie...
różnica, to:
- rocznik 2010 - 2012,
- silnik diesel - silnik benzyna - niby nie powinno to robić różnicy ale to nie jest takie pewne... a jeżeli już to sprawa dotyczy bardziej mnie (2010 r.)... ale jestem dobrej myśli...
w piątek pewnie się wyjaśni...
Dar1962 - 2012-01-24, 19:45
zakładam optymistycznie,że jeśli już producent zdecydował się na akcję przywoławczą, to musiał podjąć jakieś działania prewencyjne wobec aut które trafiają na taśmę
TD Pedro - 2012-01-24, 19:51
ale akcje przywoławcze niekoniecznie dotyczą wszystkich samochodów, często bywa tak, ze obejmują daną partię samochodów, określoną wersję silnika/wyposażenia/koloru... itp. a nawet jeżeli problem dotyczy większej grupy odbiorców to akurat chyba taka usterka nie powinna być groźna
monopios - 2012-01-24, 21:24
TD Pedro napisał/a: | usterka nie powinna być groźna |
Na razie żadnej informacji na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta w dziale "Niebezpieczne produkty" nie pojawiła się. To zagrożenia dla zdrowia czy życia chyba nie ma, może problem jest tylko z dokładnością urządzenia.
TD Pedro - 2012-01-24, 23:53
monopios napisał/a: | może problem jest tylko z dokładnością urządzenia. |
a może to jest "wkład" Renault Polska w przygotowanie Dustera kol. esdziewiaty'ego do planowanej wyprawy na daleką północ... wszak to już niedługo... (np. pod pretekstem wymiany czujnika zamontują w baku grzałkę co by paliwo nie zamarzało... )
Piotr_K - 2012-01-25, 01:31
No właśnie, pewnie wpadli tu i poczytali sobie forum ..;)
esdziewiaty - 2012-01-25, 02:26
Myslicie, że aż tak renault chce o mnie zadbac?
Byłoby bardzo miło
monopios - 2012-01-25, 18:44
TD Pedro napisał/a: | monopios napisał/a: | może problem jest tylko z dokładnością urządzenia. |
a może to jest "wkład" Renault Polska w przygotowanie Dustera kol. esdziewiaty'ego do planowanej wyprawy na daleką północ... wszak to już niedługo... (np. pod pretekstem wymiany czujnika zamontują w baku grzałkę co by paliwo nie zamarzało... ) |
To jak Renault Polska jest już taka troskliwa o kol. esdziewiaty'ego , to w ramach opieki mogliby zamontować jeszcze podgrzewaną przednią szybę, podgrzewane siedzenia i dać kartę firmową na paliwo, na drogę.
TD Pedro - 2012-01-25, 20:01
monopios napisał/a: | to w ramach opieki mogliby |
coś tam kiedyś kol. esdziewiaty wspominał, że Renault Polska ma coś w zanadrzu związanego z wyprawą... ale póki co to tajemnica a może już nie
esdziewiaty - 2012-01-25, 23:59
Tajemnicą już nie jest, ze Renault może jedynie nagłośnić sprawę w mediach.(Czy tak się stanie, zależy od nas:)) Rozmaite bonusy z ich strony okazały się być poza zasięgiem. Nie to jest jednak najważniejsze, i szykujemy się do wyprawy!//OT
esdziewiaty - 2012-01-28, 10:35
Jestem po akcji. Dla wszystkich objetych akcją bonus. Wkładając nowy zestaw wskaźników zeruje się przebieg .
Potwierdzone jest to wpisem w książkę gwarancyjną(na moje wyraźne życzenie) , potwierdającym czynnośc. Myślałem , że wdobie wszechobecnej elektorniki, a dodatkowo w naszym kraju , gdzie ustalic przebieg to pestka bede miał swój stary przebieg, myliłem się. Jest wesoło.
maciek - 2012-01-28, 10:38
to ile łącznie masz przebiegu
esdziewiaty - 2012-01-28, 10:59
Aktualnie 25 na blacie + 36650 :D
chriskb - 2012-01-28, 17:10
No to kolega esdziewiaty, ma szczęście i legalnie cofnięty licznik - brawo
esdziewiaty - 2012-01-28, 17:14
Wbrew pozorom to żadna radocha. Bedę działał w kwestii przywrócenia poprzedniego stanu licznika. Ciągłe liczenie ile to km auto ma, to żadna wygoda .
Jedyny plus to taki, że szybka od liczników jest nowa, poprzednia była delikatnie porysowana
benny86 - 2012-01-28, 17:28
esdziewiaty napisał/a: | Ciągłe liczenie ile to km auto ma, to żadna wygoda |
Ten, kto od nowości prowadzi dziennik spalania np. na motostat.pl nie ma takich problemów;)
esdziewiaty - 2012-01-28, 17:33
Zgoda, ale chyba zgodzimy sie ze w sumie to nie jest wygórowane zyczenie, aby nie bylo sladu wymiany czegokolwiek w ramach akcji serwisowej. ;>
sereq - 2012-01-28, 20:11
Nie no, jakieś jaja ;) To się nadaje do jakiegoś Auto Swiata albo coś w ten deseń
btw mój Duster też jest z listopada 2010, na razie nie miałem telefonu od RP.
Riczi - 2012-01-28, 23:16
Witam .Póki co na Ślasku tyż cisza odnośnie akcji.
mir - 2012-02-09, 13:10
Ja ze swoim 4x4 dci byłem ok. miesiąc temu. Wymienili z tego co mi powiedzieli pompę paliwa pływak, czujniki, oraz komputer, a wymienili mi dlatego, że wskaźniki paliwa "głupiały" i na dobrą sprawę nie wiadomo było ile się ma paliwa. Z tego co powiedziano mi w serwisie firma zaleciła wymianę tych elementów z powodu wad. Z tego wniosek że "Renówka" wypuściła partię niedorobionych części i będą je wymieniać na sprawne.
|
|