Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-12-31, 10:36
Android Auto i Apple Car Play w MNEvolution
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-21, 20:46   

Musisz wymienić na model który tu na klubie określamy jako MN3 ( na Linuxie) czyli z softem o numerach : 1.0.13.1 oraz 1.0.13.2 .
mam nawet w tej chwili jednego w wersji do Clio:)
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
sojer 


Marka: Przymiarka do dacii
Model: lodgy
Silnik: 1.6 sce
Wersja: Stepway 7 os.
Dołączył: 08 Mar 2014
Posty: 25
Skąd: kuj-pom
Wysłany: 2019-12-21, 22:36   

Wielkie dzięki. Zatem muszę zaatakować Robsona i pokombinować z przekładką :)

jas_pik napisał/a:
Ta wymiana jest prostsza niż ustawa przewiduje.
Wyjąć stare , włożyć i podłączyć MN3 i już :)
Kup od robson330 ( nasz klubowy dostawca)
I będzie Pan zadowolony .
Ja to zrobiłem w sanderce i DD.
I najbardziej mnie zaskoczyła jakość rozmów telefonicznych.
A z programów nawigacyjnych polecam do MN3 Waze a nie Yanosika .
Waze wspaniale działa w całej UE ;)
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 115
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2019-12-22, 15:45   

Ja wymieniałem w Capturze. W sumie 10 min roboty i wszystko gra.
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 115
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-17, 21:48   

Czy jest możliwość aby podczas nawigacji za pomocą google maps prze android auto usunąć z ekranu to co zaznaczone na czerwono (lub jakoś to zmniejszyć) Zajmuje dziadostwo pół ekranu z mapą.

Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie to wszelkie info mile widziane.

AA_20.jpg
Nawigacja
Plik ściągnięto 8 raz(y) 96,85 KB

Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2020-01-17, 21:53, w całości zmieniany 4 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-17, 22:25   

A nie lepiej uruchomić Waze ?
Działa na mapach Googla , jednocześnie na ekranie telefonu widzisz następne manewry albo przeszkody/ostrzeżenia i zatory
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
cowcar 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 179
Skąd: LKS
Wysłany: 2020-01-17, 22:38   

Zdaje mi się, że u mnie jest to mniejsze...
Może masz jakoś zwiekszone elementy interfejsu.

P.S.
Może sprawdź w ustawienich AA (3 kropki) -> Ustawienia programisty -> Rozdzielczość obrazu
Ostatnio zmieniony przez cowcar 2020-01-17, 22:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 115
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-18, 06:54   

@jas_pik wiem że polecasz WAZE i w sumie już kiedyś miałem sprawdzić ale ... jak zawsze tak zeszło. Obiecuję poprawę i spróbuję się przekonać do tej apki :)

@cowcar nie mam nic takiego. Otwieram na smarcie AA i mam ekran jak z trybu samochodowego. Po lewej stronie u góry trzy pionowe kreski, klikam następnie mogę wybrać ustawienia i trzy kropki ale tam mam tylko "pomoc i opinie" oraz "prześlij opinię"
Wersja AA 4.6.593333
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-18, 10:38   

Sprawdź wersję : Android_Auto_4.9.594934
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 115
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-18, 15:47   

Niestety na tej wersji też nie mam takiego ustawienia. Telefon to Samsung S8+ bez roota.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-18, 16:55   

Napisałem żebyś sprawdził tą wersję nie ze względu na ustawienia ale ze względu na wielkość tego co Ci przeszkadza.
Ja nie mam androida tylko iOS i nie ma żadnych problemów. Aczkolwiek nie używam do nawigacji google maps tylko Waze.
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
cowcar 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 179
Skąd: LKS
Wysłany: 2020-01-18, 22:42   

Mam wersję 4.9.594933

https://zapodaj.net/61d75b2245483.png.html https://zapodaj.net/9b11f5320004a.png.html https://zapodaj.net/b1af66372cc36.png.html https://zapodaj.net/abf23716922a3.png.html https://zapodaj.net/b6db778df816f.png.html






Edit ( wyświetlanie zdjęć)
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2020-01-19, 00:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 115
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-19, 08:01   

@cowcar zainstalowałem wersję apk którą podałeś i niestety nie mam tego ustawienia. Czy masz może zrootowany telefon ?
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 115
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-19, 12:44   

Znalazłem jak włączyć opcje programisty w AA. Wchodzimy na telefonie w ustawienia AA. Na samym dole gdzie jest wersja aplikacji klikamy 10 razy i opcje programisty zostają włączone.
Muszę jeszcze sprawdzić jak zmiana rozdzielczości o której pisał @cowcar wpłynie na wielkość elementów na ekranie MN.

Jeszcze inne pytanie odnośnie pogody. Na różnych filmach o AA czasami na ekranie głównym jest pokazana pogoda, Czy u nas na MN coś takiego można osiągnąć. coś takiego można osiągnąć.
W wersjach AA o których pisał @jas_pik i @cowcar w ustawieniach AA na telefonie jest opcja "Dostosuj aplikacje w menu" jest opcja pogoda (nie można jest odznaczyć tak samo jak np. mapy google) ale ona i tak się w na ekranie głównym w samochodzie nie pokazuje. Inne rzeczy np. takie jak Waze można zaznaczać i odznaczać i to się przekłada na widoczność apki na ekranie w samochodzie.
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 381
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-01-19, 13:24   

Po włączeniu aa w telefonie na ekranie głównym pokazuje ci się wiadomość odnośnie pogody? Jeżeli nie włącz lokalizację/gps w fonie i powinno Ci pokazać.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2020-01-19, 13:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 115
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-19, 19:45   

Mam to powłączane, ale jak włączę AA to na MN mam ekran z aplikacjami do wyboru. Pogody nie mam.
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 381
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-01-20, 18:24   

"W wersjach AA o których pisał @jas_pik i @cowcar w ustawieniach AA na telefonie jest opcja "Dostosuj aplikacje w menu" jest opcja pogoda (nie można jest odznaczyć tak samo jak np. mapy google)"

Nie wiem jak w poprzedniej wersji ale w AA 5,0 jest możliwość wyłączania i włączania pogody. Nie wiem czy pokazuje się na ekranie MN3, gdyż nowej wersji nie posiadam.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2020-01-20, 18:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 603
Skąd: -:-
Wysłany: 2020-01-20, 21:19   

Pokazuje
 
askr_poz 


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 37
Dołączył: 05 Wrz 2019
Posty: 88
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-01-20, 21:54   

buladag napisał/a:
Pokazuje


Możesz zrobić zdjęcie?
Mi wyświetla tylko temperaturę koło zegarka .
 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 603
Skąd: -:-
Wysłany: 2020-01-21, 07:02   

Przepraszam, sprawdziłem, w starej wersji wyglądu/interfejsu była pogoda, ale nie było temperatury obok zasięgu.
Teraz jest temperatura ale nie ma pogody.
 
Mikele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 530
Skąd: Gibraltar
Wysłany: 2020-02-10, 02:15   

Koledzy, pomóżcie mi proszę z Media Nav i Apple Car Play...

Mam Lodzię, kupioną niemal rok temu, wydawało mi się, że nie mogę na niej korzystać z Apple Carplay, nigdy nawet nie wyskoczyła mi taka opcja.

Ale rozmawiając ostatnio z córką, okazało się, że niedługo po kupnie auta, kiedy podłączyła swójego iPhone'a do Media Nav, zapytało ją, czy chce korzystać z Apple Carplay. Nie chciała i zapomniała o temacie.

Ja natomiast nigdy takiej opcji nie widziałem, kiedy próbowałem podłączyć, nie dawało się. Co dziwne, w Chevrolecie z 2018 roku z wypożyczalni też mieliśmy taką sytuację - ona podłączyła się do auta bez problemu, mnie nawet nie wyskoczyła taka opcja.

Dodam, że oba telefony są na tym samym koncie Apple...
I nic nie rozumiem, a byłoby bardzo fajnie, gdybym mógł korzystać z Carplay w moim aucie :-)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-10, 07:51   

Zrób zdjęcie z ekranu MICOM ( wejdź kodami)
Czy kabelek miedzy MN3 a telefonem jest oryginalny? Bo najczęściej problemem może być kabel z przerwana linią danych w złączu Lightening
U mnie chodziło to nawet na stareńkim 6S
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
duch 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 sce
Rocznik: 2018
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 58
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-10, 08:18   

Mikele napisał/a:
Koledzy, pomóżcie mi proszę z Media Nav i Apple Car Play...

...I nic nie rozumiem, a byłoby bardzo fajnie, gdybym mógł korzystać z Carplay w moim aucie :-)


Siri włączona ?

IMG_0852.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 37,96 KB

Ostatnio zmieniony przez duch 2020-02-10, 08:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
Lukass186 


Marka: DACIA
Model: DUSTER II
Silnik: 1.3 tce 130KM
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Dołączył: 05 Lis 2019
Posty: 29
Skąd: ZABRZE
Wysłany: 2020-02-12, 11:24   

Chciałem odświeżyć swoje zapytanie. Czy ktoś ma podobny problem do mojego w momencie gdy uruchomię światła awaryjne wyświetlacz MNE przygasa i rozjaśnia się w rytm kierunkowskazów? Dodam że dzieje się to gdy pokrętło od świateł jest w trybie auto, mamy przekręcony zapłon lub uruchomiony silnik i używane są światła do jazdy dziennej. Problem znika gdy w ustawieniach wyświetlacza zmienimy ustawienia trybu mapy z auto na dzień lub noc.

Pozdrawiam
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 381
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-02-12, 14:06   

Sprawdź czy tak się dzieje w momencie włączania lewego lub prawego kierunkowskazu. Może jest jakieś zwarcie w instalacji lub jest coś z elektroniką. Podjedź do serwisu i to zgłoś jeżeli auto ma gwarancję.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1089
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-12, 14:12   

Lukass186 napisał/a:
Chciałem odświeżyć swoje zapytanie.

Pewnie jakbyś zadał pytanie w odpowiednim dziale, miałbyś odpowiedź. :idea:
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne