Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2017-10-30, 01:26
Wymiana oleju silnikowego - kiedy, jaki, ile?
Autor Wiadomość
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2825
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2020-07-04, 00:35   

Oleju do każdego 1.5 dci wchodzi 4,5L najlepiej lać elfa . Napisz maila do motodynamic (sklep renault) z nr vin i dostaniesz wszystko jak należy w dobrej cenie.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Marmach 



Marka: Dacia
Model: MCV I / Lodgy
Silnik: 1,5 dCi 86 / 1.2 TCe 115
Rocznik: 2010 / 2015
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Wrz 2011
Posty: 901
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-04, 01:00   

shrek napisał/a:
Oleju do każdego 1.5 dci wchodzi 4,5L

A to zależy ile się starego wypłucze. Do mojego dCi, mimo kwadransa spuszczania i wymiany filtra regularnie wchodzi 4 litry oleju (i poziom jest gdzieś w środku skali), do 1.2TCe też mi weszło ostatnio 4 litry, chociaż czytałem, że trzeba zalać 4,5 litra. To bardzo wygodne, bo 4 litrowe flaszki są 4 litrowe :-)
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2825
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2020-07-04, 01:02   

No to się zgadza między mini i max jest chyba litr.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
sojer 


Marka: Przymiarka do dacii
Model: lodgy
Silnik: 1.6 sce
Wersja: Stepway 7 os.
Dołączył: 08 Mar 2014
Posty: 25
Skąd: kuj-pom
Wysłany: 2020-07-06, 23:04   

shrek napisał/a:
No to się zgadza między mini i max jest chyba litr.

W 1.6 SCe od min. do max. wchodzi 1,8 litra. Swego czasu próbowałem się tego dowiedzieć, nikt nie wiedział i skończyło się na tym, że dolewałem na raty przez parę godzin.
 
wojtek013 


Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Mar 2014
Posty: 297
Skąd: KR
Wysłany: 2020-07-06, 23:08   

Właśnie jestem po wymianie. Do bluedci 5,7 litra, swój Castrol rn17 ; wkład filtra oleju 152092567R w aso 66 i tyle samo w inrercars ( Filtron OE666/4 od 16 zł......; w intercars ~ 20); podkładka dychę i robota 130.

4,5 litra było w DD w starej budzie; w nowej w dci 110 już bodaj 5,4, a w blue dci 115 5,7.
_________________
miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
Ostatnio zmieniony przez wojtek013 2020-07-06, 23:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2825
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2020-07-07, 08:39   

Tak więc wychodzi że do euro5 wszystkie dci miały 4,5 a wyżej 5,7.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
marwojc 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dCi 115
Rocznik: 2020
Wersja: Celebration 7 os.
Dołączył: 21 Gru 2019
Posty: 82
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-01, 12:14   

Miałem wymienić przy przebiegu 2500 km, jest już 3800 km i nadal jeżdżę na starym oleju.

Będę wymieniał sam. Rozumiem, że mam zakupić 6 litrów oleju. Czy taki jak z poniższej aukcji będzie odpowiedni? Jest to Castrol GTX 5W30.
https://allegro.pl/oferta/castrol-gtx-5w30-rn17-5l-9087120231

Filtr oleju Filtron OE 666/4? Czy taki był montowany fabrycznie?

Nie wiem czy mogę sam wymienić czy nie mogę, ale lepiej aby w ASO nie przyczepili się ewentualnie do tego w przyszłości.
 
HWfreak 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 100TCe + LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 15 Lip 2020
Posty: 87
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-01, 13:15   

"Chowając się" przed ASO użył bym oryginalnego filtra.
 
marwojc 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dCi 115
Rocznik: 2020
Wersja: Celebration 7 os.
Dołączył: 21 Gru 2019
Posty: 82
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-01, 13:52   

Na przykład taki?

https://allegro.pl/oferta/filtr-oleju-dacia-lodgy-1-5-blue-dci-152092567r-9186039457
 
wojtek013 


Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Mar 2014
Posty: 297
Skąd: KR
Wysłany: 2020-09-01, 21:20   

marwojc napisał/a:
Miałem wymienić przy przebiegu 2500 km, jest już 3800 km i nadal jeżdżę na starym oleju.

Będę wymieniał sam. Rozumiem, że mam zakupić 6 litrów oleju. Czy taki jak z poniższej aukcji będzie odpowiedni? Jest to Castrol GTX 5W30.
https://allegro.pl/oferta/castrol-gtx-5w30-rn17-5l-9087120231

Filtr oleju Filtron OE 666/4? Czy taki był montowany fabrycznie?

Nie wiem czy mogę sam wymienić czy nie mogę, ale lepiej aby w ASO nie przyczepili się ewentualnie do tego w przyszłości.


Tak powinieneś kupić 6l, taki właśnie Castrol wlałem.
Fabryczny filtr to: 152092567R, jak wyżej napisałeś :)
_________________
miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
Ostatnio zmieniony przez wojtek013 2020-09-01, 21:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
toka93 


Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wersja: [Inna]
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1475
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-09-01, 21:27   

Oo czyli to Ty dzisiaj dzwoniłeś :)
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych

https://www.czescidacia.pl/
 
marwojc 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dCi 115
Rocznik: 2020
Wersja: Celebration 7 os.
Dołączył: 21 Gru 2019
Posty: 82
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-02, 10:02   

toka93 napisał/a:
Oo czyli to Ty dzisiaj dzwoniłeś :)


O faktycznie! Teraz dopiero zajarzyłem :)

No to już wiem gdzie będę w przyszłości kupował części do auta :)
 
marwojc 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dCi 115
Rocznik: 2020
Wersja: Celebration 7 os.
Dołączył: 21 Gru 2019
Posty: 82
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-03, 19:17   

Gdzie właściwie znajduje się filtr oleju w 1.5 dCi? Od spodu nie widać, od góry nie widać... Trzeba zdjąć którąś z osłon?
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 69 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3289
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2020-09-03, 19:58   

W Nissanie z nowym 1.5 dCi w tym samym miejscu co w starych silnikach:
https://www.youtube.com/watch?v=jjfK374zmL8
 
toka93 


Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wersja: [Inna]
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1475
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-09-03, 20:31   

Tylko że w blue dCi jest wkład :)
Jak się nie mylę od czoła raczek niżej. Szukać plastikowej puszki :)
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych

https://www.czescidacia.pl/
 
wojtek013 


Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Mar 2014
Posty: 297
Skąd: KR
Wysłany: 2020-09-03, 21:13   

https://www.youtube.com/watch?v=6x20lV1-Nb4
_________________
miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
 
marwojc 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dCi 115
Rocznik: 2020
Wersja: Celebration 7 os.
Dołączył: 21 Gru 2019
Posty: 82
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-04, 09:54   

Czyli wychodzi na to, że trzeba zdjąć dolną osłonę. Spodziewałem się filtra w innym miejscu, bo skoro zrobili wycięcie w osłonie na korek spustowy, to naturalne wydawało się, że dostęp do filtra też powinien być bez zdejmowania osłony. Tak więc to wycięcie w osłonie na korek niepotrzebne, bo i tak trzeba demontować całą osłonę...

Zauważcie, że na korku i misce są jakieś mazaje, kolorowe kreski. To pewnie zabezpieczenie przed wymianą oleju poza ASO. Pytanie czy mogę wobec tego samodzielnie wymienić olej? Zapewne zorientują się, że korek był odkręcany.

IMG_20200903_182330_k.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 43,77 KB

 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 69 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3289
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2020-09-04, 19:18   

Staszne zabezpieczenia, wystarczy ostrożnie odkręcić śrubę z podkładką wytrzeć i wkręcić ponownie. To raczej znak jakiejś kontroli jakości.
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 85kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 20 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 533
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-09-04, 21:26   

To pewnie potwierdzenie dokręcenia korka na wymagany moment. Powszechna praktyka, pełno takich znaków na śrubach w samochodzie. Są do tego dedykowane narzędzia , ale machnąć pisakiem jest taniej.
_________________
 
gg 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Stepway
Dołączył: 07 Wrz 2018
Posty: 114
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-05, 19:14   

Jaki olej stosuje się w Lodgy 1,6 SCe - mam niewiele ponad 20 tys. i przydałaby się niewielka dolewka.
Mam olej Ford Formula F SAE 5W30 jeszcze z poprzedniego samochodu (Forda, benzyna 1,6) - nada się?
 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 603
Skąd: -:-
Wysłany: 2020-09-05, 19:22   

Tak.
 
gg 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Stepway
Dołączył: 07 Wrz 2018
Posty: 114
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-07, 23:18   

Jaki olej wchodzi oryginalnie do 1,6 SCe i jaki jest zalecany na podmianę?
 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 603
Skąd: -:-
Wysłany: 2020-09-07, 23:22   

5w30, reszta bez znaczenia
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 69 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3289
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2020-09-12, 10:03   

Na grupie fejsowej o Lodgy użytkownik Lodgy 1.6 SCE z firmowym LPG napisał że na przeglądzie gwarancyjnym wlali mu ostatnio półsyntetyk Elf STI 700 10W40 :evil:

http://produkty.elf.com.p...-700-STI-10W-40
 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 603
Skąd: -:-
Wysłany: 2020-09-12, 10:32   

Przy naszym klimacie też może być.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne