Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-12-31, 10:36
Android Auto i Apple Car Play w MNEvolution
Autor Wiadomość
toka93 


Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wersja: [Inna]
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1449
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-10-22, 17:32   

Dobrze wiedzieć :) spróbuję z waze pojeździć :)
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych

https://www.czescidacia.pl/
 
duch 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 sce
Rocznik: 2018
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 58
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-10-30, 10:41   

Do sadowników, jakie macie automatyzacje z carplay ?
Mi uruchamia ulubioną stacje i waze.

IMG_50E59262529D-1-min.jpeg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 154,31 KB

 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 76
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 195
Skąd: z wioski
Wysłany: 2020-11-19, 01:14   

Siemanko. Ostatnio zmieniłem telefon na taki z Android 10 i po połączeniu z MNE przez BT lub USB nie ma internetu? Przy znaczku WiFi wyskakuje to ! Co i gdzie zmienić, aby było OK
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 08:14   

nowy napisał/a:
.... po połączeniu z MNE przez BT lub USB nie ma internetu? Przy znaczku WiFi wyskakuje to ! ...

Ale co ?
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 76
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 195
Skąd: z wioski
Wysłany: 2020-11-19, 09:10   

jas_pik napisał/a:
nowy napisał/a:
.... po połączeniu z MNE przez BT lub USB nie ma internetu? Przy znaczku WiFi wyskakuje to ! ...

Ale co ?


"!"-Wykrzyknik. Coś odcina mi internet. Pytanie co?
W starym telefonie można było w aplikacji AA z apk bodajże w pierwszym ustawieniu to zmienić. Tu jakby tego nie widzę .........
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 76
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 195
Skąd: z wioski
Wysłany: 2020-11-20, 23:48   

Problem rozwiązany. i nie chodziło o AA
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1089
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-21, 10:57   

nowy napisał/a:
Problem rozwiązany. i nie chodziło o AA

To dokończ o co chodziło. O AAA :lol:
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 76
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 195
Skąd: z wioski
Wysłany: 2020-11-21, 16:56   

Generalnie nowy telefon z Androidem 10 i własnymi ustawieniami, za każdym odpaleniem auta próbował automatycznie poprzez wifi łączyć się z kamerką viofo. Nieudana próba połączenia kończyła się blokadą neta nawet dla danych komórkowych, dlaczego? Nie wiem. Po wejściu w ustawienia odhaczyłem automatyczne łączenie i teraz hula
 
Łukasz_M 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Lis 2019
Posty: 155
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-11-26, 22:24   

Pamiętam że jak sie łączyłem z OBD po WiFi to w Androidzie 10, telefon informował że ta sieć nie ma dostępu do Internetu i czy w związku z tym włączyć dane komórkowe. Od tego czasu włącza te dane komórkowe zawsze gdy WiFi nie ma dostępu do Internetu. U mnie dotyczy to Kamerki i OBD. Gdzieś w starszych Androidach trzeba było się nagimnastykować żeby tak to działało a tu sam zapytał.
 
materwyx 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020
Dołączył: 08 Gru 2020
Posty: 3
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2020-12-08, 22:32   Media Nav Evolution

Cześć,

posiadam telefon Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Po podłączeniu do systemu Media Nav Evolution za pomocą Android Auto telefon co jakiś czas się rozłącza. Dzieje się to w "losowych momentach". Czasem działa 25 minut a czasami nie będzie działał nawet 5 sekund. Na wyświetlaczu wyskakuje napis - urządzenie rozłączone. Nadmieniam, że nie ma to związku ze stanem naładowania baterii w telefonie.

Po aktualizacji Android Auto do najnowszej wersji telefon w momencie rozłączenia się wyświetla mi błąd Android Auto nr 16. Pogrzebałem trochę w internecie i wyczytałem że problem dotyczy sklonowanych aplikacji. Ja po wejściu właśnie w tą funkcję w telefonie stwierdzam, że wszystkie sklonowane aplikacje mam wyłączone.

i teraz: czy ktoś z Was przerabiał taki problem ? Można temu jakoś skutecznie zaradzić ? Zmiana telefonu mi się nie uśmiecha ponieważ ten jest nowy, a trochę słabo jak tak przydatna funkcja jak AA nie działa....
 
mcn 


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 15 Lip 2020
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-12-09, 00:56   Re: Media Nav Evolution

materwyx napisał/a:

i teraz: czy ktoś z Was przerabiał taki problem ? Można temu jakoś skutecznie zaradzić ? Zmiana telefonu mi się nie uśmiecha ponieważ ten jest nowy, a trochę słabo jak tak przydatna funkcja jak AA nie działa....


Cześć, jeśli nie masz na pokładzie Androida 10tki, tylko jeszcze 9tkę, to AA jest aplikacją przez Ciebie dograną. Co oznacza tyle, że działają na nią standardowe ustawienia oszczędzania baterii. Przytrzymaj palcem na ikonie AA, kliknij informacje i będą Cię interesowały takie rzeczy jak:
Autostart (włącz)
Oszczędzanie energii (Bez ograniczeń)
Powiadomienia (tak)
W dziale uprawnień warto dać mu wszystko.
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 235
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2020-12-09, 09:31   

Materwyx sprawdź jak masz wersję oprogramowania MediaNav
Miałem podobne problemy z AA i z tym telefonem póki nie zainstalowlem najnowszej wersji softu na medianav. Najnowsza wersja softu to 1.0.13.3
Ostatnio zmieniony przez Robson68 2020-12-09, 10:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
materwyx 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020
Dołączył: 08 Gru 2020
Posty: 3
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2020-12-09, 14:05   

Media Navasa najnowsza wersja Android 10. Nie pomogło nawet zresetowanie ustawień telefonu :(
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 235
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2020-12-09, 14:43   

Pytałem o wersję oprogramowania MediaNav (radia)
 
materwyx 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020
Dołączył: 08 Gru 2020
Posty: 3
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2020-12-24, 13:08   

Już wszystko wiem. Może komuś się przyda. Miałem zainstalowanego najnowszego Android Auto, najnowsze oprogramowanie systemu Media Nav, oraz Android 10 w telefonie. Przyczyną rozłączania był kabel USB. Po wymianie na nowy problem ustąpił.
 
sojer 


Marka: Przymiarka do dacii
Model: lodgy
Silnik: 1.6 sce
Wersja: Stepway 7 os.
Dołączył: 08 Mar 2014
Posty: 25
Skąd: kuj-pom
Wysłany: 2020-12-24, 14:18   

Panie i Panowie,
temperatura z android auto. Kiedyś była i się zmyła. Aktualizowałem ostatnio AA na dwóch telefonach. Z jednego wyświetla, ale dopiero po włączeniu odtwarzacza multimediów, na drugim nie... Oczywiście w aplikacji mam ustawione wyświetlanie informacji o pogodzie.
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 30
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 96
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2021-01-15, 00:20   

Ja mam pytanie jeszcze odnośnie Android Auto. Działa tylko po kablu czy bezprzewodowo już też? Telefon spełnia wymagania tj. minimum Android 10 a ja mam wgrany Android 11 u siebie.
_________________
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 6 razy
Wiek: 102
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 565
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2021-01-15, 00:29   

Niewiele samochodów obsługuje AA bezprzewodowo i nie ma wśród nich Dacii.
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 30
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 96
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2021-01-15, 00:37   

https://www.pcworld.pl/ne...NIK,424113.html tutaj nic nie jest napisane o wymogu wifi. Chyba, że po połączeniu BT potem leci po wifi. Dla Androida 10 i wyżej jest nowa apka Android Auto: https://www.dobreprogramy...oid,104740.html
Ostatnio zmieniony przez Czajo 2021-01-15, 00:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 6 razy
Wiek: 102
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 565
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2021-01-15, 00:42   

Poniżej cytat z Twojego linku - słowa klucz "kompatybilny samochód"

Cytat:
Przed przystąpieniem do procesu konfiguracji bezprzewodowego Android Auto musimy upewnić się, że posiadamy kompatybilny smartfon oraz samochód.

Do działania bezprzewodowego Android Auto potrzebujemy:

Smartfona z Androidem 11 oraz Wi-Fi 5 GHz, smartfona Samsunga lub Google z Androidem 10 lub Samsunga Galaxy S8/S8+/Note 8 z Androidem 9 i dodatkową aplikacją Android Auto
Auto kompatybilne z bezprzewodowym Android Auto
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2554
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-15, 08:37   

Czajo napisał/a:
...tutaj nic nie jest napisane o wymogu wifi. Chyba, że po połączeniu BT potem leci po wifi.

Tylko przez kabel i kropka, naprawdę nie roztrząsaj tematu. Ściągnij sobie instrukcję obsługi MediaNav jeśli chcesz się zapoznać z obsługą przed zakupem samochodu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-01-15, 08:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 30
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 96
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2021-02-05, 22:32   

Po zakupie testuję Android Auto. Były lekkie problemy, ale udało mi się je rozwiązać. Może komuś się przyda - http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=19881



Cytat:
Android Auto - tweaki i hacki


Waze blokował się na starcie i nie dostawał nowych danych GPS
Trzeba ustawić baterię bez ograniczeń dla apki Waze

Nie działał tryb telefonu w AA
Android Auto nie radzi sobie z dual simem (prywatna i służbowa karta). Rozwiązaniem jest wybranie jednej domyślnej karty sim do połączeń i zrobienie czegoś na zasadzie routingu na drugą kartę sim. Można to zrobić np. przez program Dual SIM Selector Pro dostępny przez alternatywny sklep Aptoide. Po zainstalowaniu trzeba nadać uprawnienia do czytania kart sim. Potem w programie wybiera się kontakty/grupy/numery, które mają być wykonywane z drugiej karty. U mnie domyślnym ustawieniem jest karta prywatna, do kontaktów służbowych przypisałem sobie odpowiednie ustawienia w apce.

Używanie innych programów streamujących
Osobiście korzystam z Youtube Vanced (brak reklam i można zablokować ekran na czas słuchania) i wkurzało mnie to, że mogę wybrać tylko spotify (które bez abonamentu jest strasznie ograniczone). Twórcy YT Vanced wypuścili też swoją wersję Youtube Music i to już można włączyć w Android Auto, jednak trzeba się trochę nagimnastykować.

Aby się dostać do opcji programistycznych w najnowszym AA należy: wejść w AA na telefonie, który nie jest podłączony do radia, wybrać 3 kreski (hamburger) z lewej strony -> następnie kliknąć w ustawienia -> zjechać na sam dół i poklikać w napis wersja tak z 10 razy -> teraz 3 kropki z prawej -> ustawienia programisty -> tryb aplikacji "dla programistów" -> na samym dole ustawień programisty zaptaszkować nieznane źródła

W moim przypadku AA zobaczył YT Music, który zainstalowałem od twórców YT Vanced

Yanosik na ekranie AA (nieoficjalny)
Na chwilę obecną z Yanosika na AA można tylko korzystać poprzez screen mirroring. Aby wszystko poprawnie działało potrzeba:


* - dla Androida 11 Magisk w wersji min. 21 (i włączenie opcji disable SELinux w innych opcjach Screen2Auto, o czym poniżej), dla Androida 10 Magisk w wersji 20.4

1. Instalujemy AA AIO TWEAKER i Screen2Auto i nadajemy wszystkie uprawnienia (szczególnie uprawnienia SuperUser).
2. Wchodzimy w AA AIO TWEAKER i wybieramy opcję "Wybierz aplikacje" -> wybieramy z listy screen2auto, a następnie klikamy "łatka aplikacje niestandardowe" i robimy restart telefonu

Bez tego Screen2Auto nie pojawi się na liście aplikacji dostępnych w Android Auto!

3. Włączamy screen2auto i konfigurujemy pod siebie.
4. Podłączamy się pod radio i z listy aplikacji w AA wybieramy screen2auto. Jeżeli nie działa dotyk trzeba wejść w ustawienia screen2auto w Inne ustawienia i wybrać opcję "Automatic shutdown of SELinux"

APLIKACJA POZOSTAJE W FAZIE ROZWOJOWEJ

Ostatnio zmieniony przez laisar 2021-05-17, 12:23, w całości zmieniany 2 razy  
 
wojtek013 


Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Mar 2014
Posty: 293
Skąd: KR
Wysłany: 2021-02-08, 10:30   

Czajo napisał/a:

Waze blokował się na starcie i nie dostawał nowych danych GPS
Trzeba ustawić baterię bez ograniczeń dla apki Waze


Faktycznie, teraz działa.
Dziękuję.
_________________
miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
 
rusek007 


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 Sce 4x4
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Wiek: 61
Dołączył: 11 Mar 2018
Posty: 16
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2021-03-12, 09:41   

Pojawiło się światełko w tunelu jest to AAWireless podpinane do USB radia pozwala na komunikację telefonu z AA po WiFi. AAWireless wyceniono na 65 dolarów (około 250 złotych). Powstała także specjalna aplikacja do jego obsługi, którą znajdziemy w Google Play Store.
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 30
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 96
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2021-04-07, 14:07   

https://www.dobreprogramy...ews,114371.html

Yanosik w Android Auto coraz bliżej :)
_________________
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne