Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2021-09-24, 01:04
Brak funkcji Fader Sandero 2
Autor Wiadomość
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
  Wysłany: 2021-09-24, 00:16   Brak funkcji Fader Sandero 2

Witam jestem posiadaczem Sandero 2 z 2012 roku. Oryginalnie zamontowane były tylko dwa głośniki z przodu, ale zamontowałem również dwa do tyłu. Wszystkie grają. Pojawia się jednak problem, mianowicie brak opcji fader. Czytałem gdzieś, że radio musi być zakodowane czy cuś. Czy może muszę jakoś zaktualizować oprogramowanie. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2631
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-24, 08:45   

Fajnie by było wiedzieć konkretnie jakie to radio... ;-)
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-24, 09:25   

Tutaj daje link do tego radia
https://www.eurofrance.pl...gan-ii-mcv.html

(dane z radia)
Model: RV3D-C3000E
VER.SOFTU: V3012
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 70 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-24, 09:33   

kodować nie trzeba , można zaktualizować oprogramowanie:
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=11483
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-24, 09:37   

Który dokładnie plik zaistalować i skąd wziąć poprzednią wersję w razie gdyby pojawiły się problemy na tamtym temacie wymienione? (czytałem tamten temat już tylko nie byłem pewien czy na fader też to zadziała)
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 70 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-24, 09:39   

Ja kiedyś aktualizowałem bezpiecznie do wersji 199
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-24, 09:42   

Okej no to spróbować nie zaszkodzi. Ale mi się wydaje czy to jest starsza wersja jakaś? (a z 2013 no to raczej nowsza)
Ostatnio zmieniony przez Rampi 2021-09-24, 09:46, w całości zmieniany 2 razy  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 70 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-24, 09:45   

A nie wróć tym masz najnowsze oprogramowanie zdaje się.
Fader w sensie zmiany głośności od prędkości ?
To musisz zdaje się kabelek przeciągnąć do wtyczki.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2021-09-24, 09:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-24, 09:52   

Nie nie Fader to głośność przód-tył jak balans który jest prawo lewo.
 
Marrtin 



Marka: Renault
Model: Espace
Silnik: 2.0 dCi
Rocznik: 2009
Wersja: [Inna]
Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Maj 2015
Posty: 79
Skąd: Dębe Wielkie
Wysłany: 2021-09-24, 09:52   

Fader to balans, tylko nie lewo-prawo a przód-tył.

Po pierwsze - sprawdziłbym dokładnie w opcjach radia - pamiętam, że jak miałem MCV II z tym radiem, opcja ta była gdzieś schowana.
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-24, 09:58   

Prawdę mówiąc wchodziłem już chyba wszędzie. Co ciekawe instrukcja pokazuje że opcja ta jest po prostu w Settings->Audio-> Bass/Treble/Fader/Balans (a tutaj go nima)

EDIT. dzwoniłem do salonu Daci i powiedzieli, że rzeczywiscie taka opcja jest niekatywna gdy oryginalnie są 2 głośniki. I po podłączeniu do komputera będą mogli to sprawdzić czy można ją aktywować. I teraz pytanie czy wgranie powiedzmy starszego softu jest w stanie tą opcje aktywować?
Ostatnio zmieniony przez Rampi 2021-09-24, 10:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 70 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-24, 14:21   

Tylko że ten starszy soft jest do innego hardware moim zdaniem.
Zauważ że są różne końcówki oznaczenia modelu C3010E C3030E itp.
Nie lepiej zmienić na stare nawet MediaNav ?
:)
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2021-09-24, 14:24, w całości zmieniany 2 razy  
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-24, 15:25   

ano nie bo staram się zrobić to po najniższej możliwej cenie. A dodatkowo staram się to ogarnąc samemu ;p Wiadomo nowe wyzwania = nowe rozwiązania = wiedza.
 
tomkasz 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Prestige
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 22
Skąd: małopolska
Wysłany: 2021-09-24, 20:46   

A nie da się tego ogarnąć przez ELM327 i ddt4all?
_________________
Go!Duster!Go!Dacia!
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-25, 00:10   

Dałbyś radę bardziej rozwinąć temat wyżej wymienionych opcji? Jak to zrobić itd? Czy potrzebuję do tego komputera Renault? Bo dziadek znajomego ma i znajomy coś wspominał, że bym musiał jakiś kod wpisywać cyferki itd.
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-25, 00:11   

Dałbyś radę bardziej rozwinąć temat wyżej wymienionych opcji? Jak to zrobić itd? Czy potrzebuję do tego komputera Renault? Bo dziadek znajomego ma i znajomy coś wspominał, że bym musiał jakiś kod wpisywać cyferki itd.

EDIT. Poczytałem trochę o tym i możliwe że właśnie przez to będzie mozna to zrobić ale nadal jeszcze nie mam pojęcia jak.
Ostatnio zmieniony przez Rampi 2021-09-25, 00:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomkasz 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Prestige
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 22
Skąd: małopolska
  Wysłany: 2021-09-25, 01:33   

Tzn ja mam interfejs i trochę przeklikałem ddt4all (włączyłem sobie zegarek i temp. na centralnym wyświetlaczu). Z tym, że mam Dustera i Media Nav Evo. Więc ciężko mi dokładnie poradzić / spr. Ale poszukałbym w konfiguracji radia (ddt4all + kabel czy clip - powinny robić to samo) włączenia tylnych głośników. Jedyne co znalazłem w internetach to taki filmik dla przykładu z MNE https://www.youtube.com/watch?v=c7Zyeb-R1gY (19 sekunda, opcja rear loudspeakers). Pewnie elektrycznie wyjście działa (jest dźwięk), ale do włączenia ustawień fader, trzeba skonfigurować to w radio, zapisać i go zrestartować.

W 26 sekundzie są jakieś ciągi znaków odpowiedzialne za akustykę ... ale to chyba było by zbyt skomplikowane jak na zwykłe podpięcie głośników ... może to o tym mówił ... Jednak wydaje mi się, że cały ten ciąg znaków to jest wszystko to co można ustawić na wcześniejszym ekranie, ale połączone w jeden ciąg. Raczej nie korzysta się do tak prostych czynności z tego drugiego sposobu.

A co do kodu-kodu, to mam nadzieję, że nie trzeba go wpisywać przy restarcie radia po ustawieniach, ale kto wie ... mam nadzieję, że masz ten 4 cyfrowy kod :-> .
_________________
Go!Duster!Go!Dacia!
Ostatnio zmieniony przez tomkasz 2021-09-25, 01:40, w całości zmieniany 2 razy  
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 114km
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Pomógł: 44 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1524
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-09-25, 09:36   

Najszybciej poszukać na forum czy jest ktoś z Twoich okolic i ma możliwość udostępnienia Tobie swojego radia, oczywiście z auta gdzie działały 4 głośniki i sprawdzić czy po wymianie u Ciebie będą również grały cztery sztuki. Jeżeli tak to wina radia i trzeba było by coś głębiej w jego sofie pogrzebać a jak nie to konfiguracja odpowiedniego modułu. Szkoda, ze nie jesteś z okolic Warszawy to do testów udostępnił bym swoje radio z Dustera.
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3305
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2021-09-25, 19:15   

Przecież pisał, że grają cztery, tylko nie ma balansu przód-tył.
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 114km
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Pomógł: 44 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1524
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-09-25, 20:12   

eplus napisał/a:
Przecież pisał, że grają cztery, tylko nie ma balansu przód-tył.


mój błąd źle przeczytałem, co nie zmienia faktu, że i tak przydało by się podmienić radio na inne i zobaczyć czy wszystkie funkcje będą działać prawidłowo. Radioodtwarzacze te kosztują grosze i może okazać się ze lepiej kupić drugie radio niż bawić się z sotfami i aktywacja niedostepnych opcji
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-26, 12:23   

@tomkasz
Nie chodziło mi o ten 4 cyfrowy kod bo go mam (wystarczy mieć apke dacia radio i na luzie podaje ten kod :P ) kolega mówił o czymś innym ale no, w tym tygodniu może uda mi się to podłaczyc pod kompa i sprawdzę te opcje radia.

A co do kupna nowego radyjka. Wiadomo można ale czy jest sens skoro można zrobić to samemu i pomóc przy okazji innym :P W serwisie wezną coś pod 100zł a powiedzieli, że niekoniecznie będzie działać. Jak nie będzie możlwości to wtedy będzie można myśleć o innym.
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 70 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-26, 13:13   

Lepiej wtedy poszukać nawigacji i przy okazji zainstalować kamerkę cofania.
No chyba że słuchasz płyt.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2631
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-26, 13:25   

A dajcie żyć człowiekowi- chce tylko uruchomić jedną malutką funkcję, która na pewno istnieje w jego radiu a dostaje porady przezbrajania sprzętu audio. Sam jestem ciekawy jak to zrobić i po co tak to skomplikowali. Przecież taka opcja powinna być po prostu zaszyta w tym ukrytym, serwisowym menu a są tam inne bzdety niezwiązane z radiem.
 
Rampi 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2012
Wiek: 22
Dołączył: 24 Wrz 2021
Posty: 14
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2021-09-26, 14:31   

Prawda. Kamera cofania i nawigacja mnie nie interesują wole prostotę i tylko to co mi jest potrzebne. Właśnie też mnie zastanawiało czemu przez to menu z faulty'ami i innymi danymi tego nie ogarneli.
 
Trojan1000 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wiek: 34
Dołączył: 08 Lip 2019
Posty: 42
Skąd: Łódź
Wysłany: 2021-09-26, 22:31   

W Media Nav aby był "fader" trzeba uruchomić tylne głośniki w menu "micom".
W przypadku zwykłego radia potrzebny jest zmodyfikowany ELM327 z przepiętymi pinami na CAN 2. Za pomocą programu np: pyclip lub pyren wchodzimy w opcję radia. Uruchamiamy "tylne głośniki" wtedy pojawi się "Fader".

W przypadku MN brak uruchomień opcji "tylne głośniki" to całkowity brak dźwięku na tylnych kanałach, w przypadku zwykłego radia to tylko brak regulacji "Fader".
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne