To po co wymieniałeś olej po 10 tys. km, skoro producent zaleca po 20 tys. km?
Jak napisałem silnik jest wykonany bardzo dokładnie ale nie idealnie. poza tym chciałem przejść na pełnego syntetyka.
1.5 DCi Dacia pólsyntetyk - 1.5 DCi Renault pełny syntetyk dziwne ale fakt.
Producent nie zaleca wymiany oleju po "docieraniu". W każdym razie w instrukcji mojej MCV takiego zapisu nie ma. W ASO na pytanie czy zalecają wymianę oleju po np. 4 000 km odpowiedź brzmiała: Jak koniecznie chce pan wydać pieniądze to może wymienić.
Właśnie. Niby silnik dostajesz dotarty, ale pierwsze kilka kkm masz obchodzić się z nim delikatnie. Może być tak, że olej nie od razu w nowym silniku osiąga właściwe parametry, musi się tam jakoś specjalnie odłożyć na nich, czy coś?
Części trące tych silników są bardzo dokładnie obrobione, lecz powinny się wzajemnie dopasować i ułożyć
[podkreślenia moje - Laisar]
- na "chłopski rozum": jak to nie jest dawne "docieranie" to ja jestem królowa brytyjska... <; Owszem, domyślam się, że tu być może chodzi przede wszystkim o skalę zjawiska, ale jednak mżawka to też deszcz - w pewnym sensie dokładnie tak samo jak ulewa...
Na capri forum jest o docieraniu a przecież my nie potrzebujemy docierać. Oszczędzałem silnik jak mogłem przez pierwsze 4 000 km ale po przestudiowaniu tamtych metod można wysnuć wniosek, że normalnie popsułem sobie silnik.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2016-11-25, 08:44 Wymiana oleju po 3000 km w nowym 90 tce?
W aso zalecają wymianę oleju po pierwszych 3 tysiach a że mi się zbliża to pozwolę się zapytać posiadaczy tego silnika czy wymieniali bowiem nie jest to objęte rygorem serwisowym a tylko zaleceniem?
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2016-11-26, 06:51, w całości zmieniany 2 razy
Ja bym na wszelki wypadek wymienił co by się silnik nie zatarł.
5 razy oblecieć dróżkę ZIEMIA - KSIĘŻYC w niecały rok to niezły wynik.
A pył kosmiczny jest ponoć extra twardy :)
_________________ Kanony piękna: kobieta w tańcu, rumak w galopie , żaglowiec pod pełnymi żaglami i Duster na bezdrożach.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2126 Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-25, 09:50
Nie zaszkodzi. Ja bym wymienił nawet wcześniej. 3 mln kilometrów to jednak sporo...
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 90 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG
A nie lepiej sobie coś fajnego kupić albo do SPA pojechać, zamiast kasę na olej wydawać mimo, że nikt nie kazał? Wymiana po dotarciu była konieczna w starszych konstrukcjach. Teraz to praktycznie niepotrzebne. Było z resztą o tym wielokrotnie na forum i nie tylko. A poza tym to taki temat typu "O wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą" - zawsze ktoś będzie miał odmienne zdanie, a jednoznacznych dowodów nie ma.
Nie wiem czy temat był poruszany, ale jakoś nie mogłem znaleźć.
Czy warto wymienić olej wcześniej niż zalecane 20 tyś? Mam Dustera od 3 miesięcy, przebieg zaraz dobiję do 7 tyś km i znajomy, który ma sporo do czynienia z ASO aut premium stwierdził ,że warto wymienić olej na własny koszt przy 10 tysiącach, bo ponoć szczególnie w nowych autach pracownicy serwisów polecają wymianę skrócić, bo po 20-30 tyś przy wymianie oleju jest sporo szlamu.
Ostatnio zmieniony przez Piotrinco 2017-10-29, 19:00, w całości zmieniany 1 raz
Witaj! Mnie w ASO radzono radzono to zrobić po 3000-4000 km, bo podobno warto. Pojadę, bo szkoda nowego silnika. Poza tym uważam, że 20-tysięczny interwał serwisowy wymian oleju to zbyt rzadko. Dla dobra silnika 15.000 km to powinien być standard, ale trzeba by kopać się z koniem, czyli ASO. Pewnie, że pozostaje opcja wymiany raz w roku zależnie od stylu jazdy i przebiegu, ale to nie to samo.
Podobnie jest z obsługą LPG - filtry wg ASO po 40.000 km. Kilkanaście razy objechałem Ziemię na LPG i rzadko przekraczałem 20.000 km do wymian i przeglądów filtrów, a z olejem - maks. 15.000 km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum