Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1874 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-11-13, 18:40
Tak jak koledzy wyżej pisali problem z masa identycznie miałem w renault thalii. Wystarczy wyjac lampę i papierem sciernym przeczyścić złącze lampy jak i kostkę elektryczną od niej.
Rozebrałem, przeczyściłem i dalej to samo. Przeczytałem cały temat i nie wiem gdzie idzie masa od kostki do karoserii. Spróbuję sposobu z odginaniem blaszek śrubokrętem i potem WD lub Kontaktem.
Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Dołączył: 11 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2017-11-14, 11:37
Miałem ten sam problem w Renault scenic.
Problemem okazała się nie masa a żarówka . mi świeciła kontrolka z przeciwmgielnych z migaczem. Oczywiście sprawdziłem masy w całym aucie i nic. Wymiana żarówki rozwiązała problem
2 lata później miałem tą samą przypadłość ale ze stopem. Ikonka przeciwmgielnych tliła się po naciśnięciu stopu.
Wymiana żarówki stopu i problem rozwiązany
Ostatnio zmieniony przez polon18 2017-11-14, 11:42, w całości zmieniany 1 raz
No Panowie, dziś zaczęła mi się jeszcze lepsza jazda.
Poza kontrolką przeciwmgielnych zapala się kontrolka kierunków... mało tego z tyłu kierunki również zapalają się, słabym światłem ale świecą tak długo aż puszczę hamulec.
A od strony tylnych lamp gdzie szukać? Bo jak tylna wtyczka od lampy wchodzi do środka karoserii, to już nie mam możliwości tam zajrzeć ani znaleźć gdzie idzie przewód z masą.
aesir, masz zrypane zasilanie tylnych świateł...
Masz instrukcję obsługi tego auta? Tam powinno pisać jak się wymienia tylne żarówki.
Masa jest z reguły koloru czarnego. Miernik w łapę i sprawdzasz przejście masy z lampy do karoserii albo metodą Shreka (kabelek między masą lampy a budą).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
W Dusterze masa tylnych lamp jest podłączona w tylnym słupku nad lampą. Nie wiem jak u Ciebie, ale chyba będzie podobnie. Załączam plik z umiejscowieniem masy w Dusterze.
Nie miałem kiedy napisać panowie.
Metoda @shrek'a pomogła, od razu problem zniknął. Zastanawiałem się czy próbować to montować na stałe, ale postanowiłem jeszcze styki poodginać i to też pomogło jak narazie. We wtyczce wygiąłem w jedna stronę i w lampie tak samo, tak że przy montowaniu musiałem mocno wcisnąć wtyczkę.
Jakby komuś było potrzebne to masa w lewej lampie ma chyba numer 4 a w prawej numer 2.
Witajcie, problem wrócił ale trochę w innej postaci. Już nie palą się żadne kontrolki, lecz przy hamowaniu zapala tylko prawy tylny kierunek, a przy włączeniu kierunku miga światło stop też tylko w prawej tylnej lampie.
Nie wiem, czy jest sens znów się bawić, czy problem rozwiąże zakup nowych lamp?
Wybaczcie, że tak późno odpisuję. Ale w końcu tak zrobiłem. Rozebrałem w bagażniku cały prawy bok (plastiki) tam przez otwór techniczny widać przewód masowy. Nic z nim nie robiłem, podpiąłem bezpośrednio z kostki do niego nowy przewód.
Teraz wszystko działa.
Dzięki za pomoc
Wracam... Problem też.
Wczoraj zaczęły migać szybko wszystkie migacze, czasami w ogóle nie mam migaczy (popycham manetkę i nic), żarówki dobre. Nie świeci na stałe lewy tylny migacz, a prawy przedni, raz działa, a raz nie. Mimo tego wszystko miga tak jakbym miał przepalone żarówki.
Co radzicie, bo boję się żeby mi dowodu nie zabrali :)
Chyba znalazłem winowajców. To że wtedy robiłem na osobnych kablach masę już nic nie daje. Raczej kostki do wymiany całe bo znów kolejne objawy doszły.
Z przodu raczej też kostki do wymiany plus kawałek instalacji el. Bo jak wyginam kable to przez chwilę mam kierunek z przodu...
Jakieś pomysły gdzie mogę kupić NOWE kostki ? Bo szukałem na necie i nie ma.
I jak to zrobić żeby wpiąć się np nowymi kablami w starą instalację, gdzie najlepiej?
Witam,
W Logan 1.6 kombi rocznik 2008 (77 KW, 105 KM, nr. VIN: UU1KSDAM538637694) po naciśnieciu pedału hamulca żarzy się kontrolka tylnych świateł przeciwmglielnych a poniewaz rano mam dodatkowo miękki pedał hamulca nie wiem czy to wynik tego przebicia (?) - ktoś coś doradzi ?
dziękuję i pozdrawiam,
Artur
Ostatnio zmieniony przez arturp 2018-10-02, 13:24, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum