DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 01:07
Zielona lista stacji paliw

Zielona lista stacji paliw
BP
25%
 25%  [ 7 ]
Orlen
7%
 7%  [ 2 ]
Shell
11%
 11%  [ 3 ]
Statoil
3%
 3%  [ 1 ]
Lotos
3%
 3%  [ 1 ]
Bliska
0%
 0%  [ 0 ]
Jet
14%
 14%  [ 4 ]
Neste
18%
 18%  [ 5 ]
Supermarket (Auchan, Inter Marche itp.)
14%
 14%  [ 4 ]
Inne
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 27
Wszystkich Głosów: 27

Autor Wiadomość
Mamert 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Wysłany: 2008-04-18, 10:01   

Informacja dla "ZAGAZOWANYCH", często słyszę od innych użytkowników LPG że najlepszy gaz jest na BP, zawsze się pytam ich czy tankują gdzie indziej, mówią że nie.
Ja tankuję na różnych markowych stacjach i STWIERDZAM że LPG na BP w ostatnim czasie jest NAJGORSZY. Za to bardzo mocno poprawił się na LOTOSIE, ORLEN I SHELL utrzymują jakość na niezmiennym wysokim poziomie.

petek 

Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dci 68 KM
Wysłany: 2008-04-18, 11:43   

Andrzej napisał/a:
Kilka razy zatankowałem olej napędowy na stacji Auchan przy ul Modlińskiej w W-wie.

Ja tam też często tankuję zarówno diesel jak i benzynę i jest ok.

Andrzej 

Marka: Dacia Logan
Model: MCV 7os.
Silnik: dci 85
Rocznik: 11.2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-04-19, 08:32   

Mamert napisał/a:
LPG na BP w ostatnim czasie jest NAJGORSZY

Dwa lata temu kupiłem na BP gaz do butli do pieca - był tak śmierdzący, że nie można było się ogrzać tym piecem bo bolała głowa, w dodatku gównianie się palił. Potem kupowałem gaz na Orlenie - był OK. Ostatnio kupowałem gaz u jakiegoś "wójka czesia", który miał gaz z Gazpolu - jakość jak na Orlenie tylko cena 10% niższa.

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2008-04-19, 09:18   

Kwestia lokalnych dystrybutorów (kanciarzy). Moje spostrzeżenia (nie motoryzacyjne) są z kolei takie, że jak zawsze brałem butle (11 kg) z Gazpolu i bywało OK, to kiedyś kuchenka jednak nie chciała "ruszyć"; pojechałem, wymieniłem na butlę z BP i od tej pory biorę tylko z BP. Nawet kilka dni dłużej się "palą".

Mamert 

Wysłany: 2008-04-19, 10:19   

Gazpol to ruletka, można dostać niezły GAZ nieraz lepszy od markowych, ale też można trafić na gaz na którym przejeżdża się 2/3 normalnego dystansu.
Najlepszy LPG kiedykolwiek zatankowałem, to na jakiejś ruskiej stacji pod Chojnicami, ale to było prawie 5 lat temu.
Nie mówię żeby za każdym razem zmieniać gaz, ale radzę co jakiś czas wypróbować coś z innej beczki, zresztą można to samo zastosować w przypadku benzyny i ON.

Marcin 
Administrator

Marka: Opel
Model: Astra
Silnik: 1.6 CDTI
Rocznik: 2016
Wysłany: 2008-04-19, 13:17   

Mamert napisał/a:
Gazpol to ruletka, można dostać niezły GAZ nieraz lepszy od markowych, ale też można trafić na gaz na którym przejeżdża się 2/3 normalnego dystansu.
Najlepszy LPG kiedykolwiek zatankowałem, to na jakiejś ruskiej stacji pod Chojnicami, ale to było prawie 5 lat temu.
Nie mówię żeby za każdym razem zmieniać gaz, ale radzę co jakiś czas wypróbować coś z innej beczki, zresztą można to samo zastosować w przypadku benzyny i ON.

Z ON to juz bym tak nie ryzykowal :roll: Wymiana wtryskiwaczy moze byc zbyt kosztowna jak na takie eksperymenty ;-)

laisar 
Moderator

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-04-19, 19:40   

Cytat:
Wymiana wtryskiwaczy moze byc zbyt kosztowna jak na takie eksperymenty

Myślę, że mimo wszystko jednorazowe zatankowanie nawet najgorszego ON raczej się nie skończy aż tak tragicznie... Ale oczywiście nie ma co specjalnie ryzykować.

Mamert 

Wysłany: 2008-04-19, 20:05   

Marcin napisał/a:
Z ON to juz bym tak nie ryzykowal Wymiana wtryskiwaczy moze byc zbyt kosztowna jak na takie eksperymenty

Nie chciałem powiedzieć, że akurat masz pojechać na "ruską stację", bardziej mi chodziło o to żeby się nie przywiązywać do jednej marki np. BP, a od czasu do czasu zajechać na ORLEN, LOTOS, SHELL czy NESTE i sprawdzić.
A co do tej "RUSKIEJ STACJI" to dosłownie przypadek że tam zajechałem, akurat skończył mi się gaz kilometr wcześniej, a do tego LPG na tej stacji był tańszy o jakieś 15%.
Na trasach gdzie jeździ dużo Rosjan, ruskie stacje mogą mieć całkiem dobre paliwo, a to wynika z tego że jakby jakiś rosyjski mafiozo zatankowałby coś trefnego, to nawet nie chce myśleć co by z tej stacji zostało. :shock:
Rosjanie bardzo cenią sobie jakość produktów, także mafiozi nie jeżdżą byle czym.
Ta stacja akurat znajdowała się na trasie Berlin-Kaliningrad (Berlinka).

ian 

Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2008-05-27, 08:12   

Śląsk przestał być oazą niskich cen paliwa!! Aktualnie za litr benzyny 95 trzeba zapłacić 4,36, 4,37, a nawet 4,42, czy 4,47 złp. A jeszcze 19 maja można było znależć paliwo za 4,24, 4,27, czy 4,28 złp.

Jeźdże ostatnio często w rejon Nowego Sącza. Tam benzyna 95 jeszcze droższa 4,48, 4,53, 4,55 złp.

Co ciekawe olej napędowy jest średnio od 3 do 5 gr droższy od benzyny 95.

stempik 

Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1,4mpi
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-05-27, 08:49   

laisar napisał/a:
jednorazowe zatankowanie nawet najgorszego ON raczej się nie skończy aż tak tragicznie

W przypadku nowych silników z całą pewnością skończyć się może tragicznie. Coś jednak zawsze jest w zbiorniku więc nie da się jednoznacznie zawyrokować.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Ostatnio tankowałem w Tesco na Pojezierskiej. Cena na dziś to 4,38 zł. za litr ET95. Myślę jednak nad zmianą na jakegoś polskiego dystrybutora. W Łodzi Orlen jest chyba najdroższy więc może Rafineria lub Bliska.
Nie tankuję natomiast w stacjach Jet. Żona raz zatankowała swój sprzęcik i za chwile przestał działac bezproblemowo.
Nie tankuję w stacjach Neste. Nie powiem czemu bo wyjdzie że jestem rasista. Choć może cyganiono tylko na tej stacji koło mnie.
Nie tankuję również w BP i Łukoil. A to dlatego że nie chcę wspierać kolegi Putina. ( BP sporo zainwestowało w Rosji i ma tam kłopoty. Kłopoty te mogą zakończyć się przejęciem części stacji BP w Polsce przez rosjan. (za radiem Tok-FM)). Na dziś BP ma bardo duży udział w polskim rynku paliw jest więc łakomym kąskiem. Nie ma różnicy czy to ruskie czołgi czy stacje. Uzaleznienie podobne, a może nawet większe.

psur 

Marka: Nissan
Model: NV200 Evalia
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2008-05-27, 10:50   

stempik napisał/a:
Nie tankuję natomiast w stacjach Jet. Żona raz zatankowała swój sprzęcik i za chwile przestał działac bezproblemowo

stempik napisał/a:
Nie tankuję również w BP i Łukoil. A to dlatego że nie chcę wspierać kolegi Putina.

JET = Łukoil :!:

Też mam podobne opory (polityczne), ale raz tam zatankowałem (zawsze mają 2 grosze taniej niż na pobliskim Orlenie i Shellu, a weekendowe ceny paliwa utrzymują aż do poniedziałkowego poranka, więc wtedy różnica sięga nawet do 20 groszy) i w sumie miałem odrobinę niższe spalanie od średniego, a różnicy w pracy silnika nie zauważyłem.

www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce

Paf 

Model: Logan MCV Arctica 7os.
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 7 os.
Wysłany: 2008-05-27, 15:43   

Ja tankuję u JET-a jak mam okazję. Paliwo chyba niezłe, nigdy nie miałem problemu a za to znacznie tańsze. Przy braniu 40-45 l to już czuć w portfelu różnicę.

petek 

Silnik: 1,5 dci 68 KM
Wysłany: 2008-05-27, 16:01   

Ostatnio kilka razy pod rząd tankowałem ON w Auchan na Modlińskiej. Mam wrażenie, że coś było jednak nie bardzo z paliwem, bo silnik momentami nierówno pracował i bardziej klekotał. Po ostatnim tankowaniu na innej stacji klekotanie ustało.

Odpowiedz do tematu