Witajcie, ja na pewno będę jeździł na przegląd z własnymi materiałami, tak jak to robiłem w nowych dwóch poprzednich autach. Czy ktoś ma sprawdzonego dostawcę oryginalnych części: oleju do diesla i filtrów? Jaki dokładnie olej leje fabryka do diesla 1.5 DCI 90km?
Polecam Moto-dynamic http://www.renault-czesci.pl/
Kupiłem na pierwszy przegląd i na następne też tam kupie.
Wiele osób z forum też zrobiło tam zakupy.
Co do oleju na przegląd ELF 5W30 5L Solaris FE RN720 w dCi, taki też chyba jest fabrycznie wlewany bo wątpię aby inny
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2014-03-17, 21:03
ja tam zawsze kupowałem filtry albo orginalne renault ( ale w niezależnym sklepie z cześciami do francuzów ) , albo filtronu , oleje to różnie , oczywiście synteza najczęściej Orlenowskie , tyle tylko że max 12 tys do wymiany , a docierałem w cyklu - fabryczny olej 3 tys , później ok 7 tyś , a dopiero po tym wymiany co 10-12 tys . Pamiętaj o filtrze kabinowym - są dużo tańsze poza serwisem wymiana jest banalnie prosta .. no i sprawdzaj czy Ci wymienili filtry - zaznaczaj pisakiem , zarysuj , napisz datę itp,bo raz mnie nacieli na filtr oleju ON - przy 40 kkm - bo on jest trudno dostępny w prawym nakolu przy błotniku - praktycznie bez zdjęcia zderzaka lub całego nakola , tuż po przeglądzie musiałem wymianić pęknięty reflektor i zdemontowałem zderzak - a tam brudny i zachalapany orginał z fabryki ... oczywiście raczyłęm po jakimś czasie kierownikowi serwisu powiedzieć ... nawet sukinkot nie przeprosił tylko wzruszył ramionami ....
z filtrem kabinowym to bym proponował wyciągnąć aktualnie posiadany w aucie i porównał wymiarowo
Chyba tak zrobię. Tylko poszukam jakiejś linijki w biurze.
Dominus napisał/a:
co do filtra oleju to najlepszym wyjściem będzie napisać do sprzedawcy i podać VIN. A on sprawdzi co będzie pasować
To pierwsze co zrobiłam. Ale nigdy nie wiadomo czy odpiszą, więc wolę poszukać informacji też gdzie indziej.
W Google nic nie mogę znaleźć, więc stwierdziłam że naskrobię tutaj. Może laisar ma jakąś tabelkę z listą silników i numerami filtrów?
Edit: Dostałam odpowiedź:
Filtr kabinowy - oba pasują, więc tylko będę się musiała zdecydować czy wolę zwykły czy węglowy.
Filtr oleju - znaleźli mi trzeci, o numerze 152095084R (http://www.renault-czesci...100,696%29.aspx)
Ostatnio zmieniony przez kicia 2015-06-17, 13:18, w całości zmieniany 1 raz
Z własnego doświadczenia dodam, iż nie polecam stosować filtra kabinowego/pyłkowego w wersji "węglowej". Kupiłem go na 1-szy przegląd i po roku użytkowania przy 2-gim przeglądzie (8 dni temu) zakupiłem zwykły Filtrona - jak oryginalny - i muszę przyznać że różnica w mocy/sile nawiewu jest o wiele lepsza a co za tym idzie w upalne dni klimatyzacja wg mnie lepiej szybciej chłodzi auto i jest większe wrażenia zimna niż przy węglowym.
Ps. a filtr nie pochodził z pierwszej lepszej strony czy sklepu bo z "naszego" renault-czesci.pl
Ostatnio zmieniony przez wojciech_69 2015-06-17, 13:16, w całości zmieniany 2 razy
Z własnego doświadczenia dodam, iż nie polecam stosować filtra kabinowego/pyłkowego w wersji "węglowej". Kupiłem go na 1-szy przegląd i po roku użytkowania przy 2-gim przeglądzie (8 dni temu) zakupiłem zwykły Filtrona - jak oryginalny - i muszę przyznać że różnica w mocy/sile nawiewu jest o wiele lepsza a co za tym idzie w upalne dni klimatyzacja wg mnie lepiej szybciej chłodzi auto i jest większe wrażenia zimna niż przy węglowym.
Ps. a filtr nie pochodził z pierwszej lepszej strony czy sklepu bo z "naszego" renault-czesci.pl
Też się skłaniam do zwykłego. W korkach prawie że nie stoję, więc nie potrzebuję dodatkowej ochrony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum