No i stało się...Jeśli mnie pamięć nie myli pięć lat po zarejestrowaniu się na Forum stałem się posiadaczem pięknego Dustera, tymczasowo nazwanego "Dasteru".
Odebrany wczoraj, ok 18 tej, od przemiłego Pana Zbyszka (dziękuje serdecznie za wszelką pomoc).
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, auto naprawdę ładnie się prezentuje a jazda Dusterem jest dla mnie przyjemnością Grzane fotele to genialny wynalazek
Na zdjęcia trzeba będzie poczekać pewnie do weekendu, chyba ze wcześniej znajdę chwilkę
Więcej wrażeń z jazdy wraz z kolejnymi kilometrami ;)
ps. jest jednak jedno rozczarowanie- w klimatyzacji nowy czynnik
liczyłem, ze załapię się jeszcze na stary
_________________ Po pięciu latach z sympatyka stałem się użytkownikiem....
Hmm, po pięciu latach to auto już na starcie masz zamortyzowane
Hehe Pięć lat temu miała być MCV-ka, ostatecznie jednak kupiłem Qubo. Duster podobał mi się od zawsze. Qubo w tym czasie się zamortyzował, przyszedł czas na Dacię;)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-12-14, 15:35
są plusy ujemne i są plusy dodatnie,jako rzekł klasyk , to auto ma sporo wad, które jednak wcale go nie dyskwalifikują. Ważne jest jedno - zanim się go nabędzie, trzeba się z nimi zapoznać i pogodzić, lub przynajmniej przyjąć do wiadomości,do tego służy między innymi to forum - a nie grymasić potem, jak pewien malkontent, którego z nazwy nie wymienię. Gratuluję przemyślanego zakupu, po tak długim stażu kandydackim pojazd nie ma chyba dla ciebie już tajemnic i pozostaje ci się już tylko cieszyć jego zaletami - a tych też mu nie brakuje
Kilka pierwszych uwag z jazdy:
- sterowanie radia i telefonem jostikiem- bardzo wygodne. Konfiguracja zestawu głośnomówiącego z telefonem- błyskawiczna.
-pierwszy raz jeżdżę samochodem z tak umiejscowionym klaksonem- nie widzę problemu, przyzwyczaiłem się bardzo szybko.
-udało mi się znaleźć wygodną pozycję za kierownicą- zobaczymy jak będzie w dłuższych trasach.
-naczytałem się o problemach z wyczuciem sprzęgła i gazu...o mało precyzyjnej skrzyni biegów....nic takiego nie zauważyłem- wsiadam i jadę.
- trzeba pamiętać o wyłączaniu systemu start-stop- nie lubię tego ustrojstwa.
SG109751.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 37,31 KB
SG109750.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 59,77 KB
SG109749.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 36,38 KB
SG109748.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 39,47 KB
SG109743.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 27,14 KB
SG109740.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 23,43 KB
Dasteru otrzymał od Św. Mikołaja mały prezent
został już zamontowany, oby nigdy nie okazał się potrzebny. Za nami pierwsza mała trasa- nad Zatokę Pucką i świąteczny, rodzinny spacer wzdłuż brzegu morza.
Jazda spokojna , staram się nie przekraczać 3,5 tys obrotów, średnie spalanie spadło z 11 litrów( tylko miasto) do ok. 8,5 litrów.
Pozycja za kierownicą wydaje się wygodna, auto jest wyraźnie cichsze niż Fiat Qubo. Silnik bardziej dynamiczny, moim zadaniem dynamika porównywalna do typowego kompakta z silnikiem 1,6.
Nawigacja działa przyzwoicie( a propos- jest możliwość wyłączenia ostrzeżeń dźwiękowych o przekroczeniu prędkości? nie udało mi się dogrzebać do takiej opcji)
Zestaw głośnomówiący działa bez zastrzeżeń.
Zjazd na drogi polno-leśne- uśmiech na twarzach kierowcy i pasażerów
SG109755.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 16,47 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum