Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-06-02, 17:52 Montaż innego klaksonu
Jak podłączyć nowy klakson do MCV I? Bez rozbierania przodu wozu. Dostęp do trąbki jest beznadziejny. Prawdopodobnie trzeba zdejmować zderzak/lampę prawą. Nie chcę tego robić. jak podpiąć nową trąbę bez demontowania plastików?
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Witam jeśli by kogoś interesowało zamontowanie fanfary z elektrycznym kompresorem mogę udzielić kilku informacji na temat montażu.
Ja zakładałem ten rodzaj
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4970247869
Jeśli chodzi o założenie to ściągamy zderzak trabe montujemy na dolnej części belki. Wywierać trzeba w niej 2 dziurki tuba skierowana wylotem do prawego światła stojąc na wprost do maski.
Kompresor montujemy we wewnętrznej części belki używając orginalne już dziurki.
Podłączenie
Wypinamy obydwie kości z oryginalnych klaksonów kość po prawej i lewej zabezpieczamy szkotem z kabla po lewej ściągamy trochę otuliny, po zlokalizowaniu + trzeba przylutować kable z kompresora pamiętając o kości żeby można było rozpiąć i podpiąć orginalne klaksony. Tak mniej więcej to wygląda.
Ostatnio zmieniony przez Cycu92 2018-02-27, 21:57, w całości zmieniany 2 razy
Jeszcze jedno: czy ma homologację i jest dopuszczona do używania na drodze publicznej (chodzi o głośność w dB)?
Czy na SKP nie przyczepią tego, że to nie jest zgodne z przepisami?
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Jeśli chodzi o skp to mało do kanału nie wpadł jak zatrabilem ale nic nie gadał że nie może być jeśli chodzi o homologację sam se odpowiedz ale bez zdjęcia zderzaka tego nie sprawdzi
A co do przepisów
5) w sygnał dźwiękowy o ciągłym i nieprzeraźliwym tonie, o poziomie dźwięku mierzonym podczas postoju pojazdu z odległości 3 m, nie mniejszym niż: a) 87 dB (A) w odniesieniu do motocykli, b) 96 dB (A) w odniesieniu do pozostałych pojazdów; metodę pomiaru poziomu dźwięku określają odrębne przepisy,
Ale wrazie czego mam to tak założone że bez problemu rozpinam fanfare i zapinam org
Ostatnio zmieniony przez Cycu92 2018-02-28, 10:41, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli chodzi o skp to mało do kanału nie wpadł jak zatrabilem ale nic nie gadał że nie może być jeśli chodzi o homologację sam se odpowiedz
A co do przepisów
5) w sygnał dźwiękowy o ciągłym i nieprzeraźliwym tonie, o poziomie dźwięku mierzonym podczas postoju pojazdu z odległości 3 m, nie mniejszym niż: a) 87 dB (A) w odniesieniu do motocykli, b) 96 dB (A) w odniesieniu do pozostałych pojazdów; metodę pomiaru poziomu dźwięku określają odrębne przepisy,
Już rozumiem.
A będziesz miał możliwość zmierzenia głośności nawet prostą aplikacją na srajfonie, ot tak z ciekawości?
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
W czerwcu ub. roku zamontowałem identyczny sygnał w moim Loganie. Nie tyle chodziło mi o głośność, ile o idiotyczny dżwięk fabrycznego klaksonu. Auto 4m, a piszczy jak motorower.
Teraz pracuje zestaw trąby pneumatycznej + fabryczny klakson, co daje nawet dość przyjemny akord. Coś a'la Warszawa albo PF125. Głośniej też jest - udało mi się zrzucić na chodnik niesfornych, jadących obok siebie na zakręcie rowerzystów.
Kompresor bezpośrednio podpięty bez żadnych bezpieczników przekaźników do fabrycznej instalacji i nic się nie dzieje sprawdzane było przez elektryka powiedział że nie ma konieczności dodawania żadnych niepotrzebnych bezpieczników jeśli chodzi o głośności to miej więcej 139db
Jeśli chodzi o pobór prądu to jest mniejszy niż na tych 2 piszczkach oryginalnych
shrek z manetka się nic nie dzieje orginalna padła po 3 latach na oryginalnym klaksonie obecnie zamiennik z Valeo i wydaje mi się że jest nawet lepszy od oryginału.
Ostatnio zmieniony przez Cycu92 2018-03-01, 09:54, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum