Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-12-31, 10:36
Android Auto i Apple Car Play w MNEvolution
Autor Wiadomość
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 13:58   MNE a android auto i mirror link

jas_pik a może orientujesz się czy w wersji 7.0.5 działa Android Auto? bo w wersji 6.0.4 niestety nie :( a z tego linka wynika że powinno działać. Może w wersji 7.0.5 jest jakiś update do tego?
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
Ostatnio zmieniony przez Chris 2017-02-09, 22:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 14:06   

Nie wiem.
Ale jeśli chodzi o AHA to działa a chyba w tym artykule chodzi o tą właśnie aplikację.
Czyżby u Ciebie AHA nie działało?
Wersji 7.0.5 nie udało się rozgryźć jeszcze . Dlatego nawet tej wersji nie instaluję.
To co pisza w materiałach rekalmowych ( oraz instrukcji obsługi) często nie ma pokrycia w rzeczywistości
Polecam lekturę instrukcji obsługi MNEvolution.
http://pl.e-guide.renault...X1196-3_PLK.pdf
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 14:33   

AHA działa, mi chodzi konkretnie o Android Auto

Cytat:
The Media-Nav Evolution system is the biggest novelty of the Duster 2016 model. The new system comes with a rear-view camera, a completely new equipment for Dacia models. The updated multimedia Media-Nav system can use the Apple Car Play system or the Android Auto system and comes with improved graphics and a new easy to use interface.
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 14:51   

Ale Google jeszcze nie wypuścił takiego oprogramowania.
https://www.android.com/auto/renault/
A Dacii Google nie widzą.
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 15:03   

Nie jest dostępne w Polsce ale ogólnie jest :) można pobrać tu i zainstalować :)

a jeśli się nie mylę to np we francji nie ma Dacia Duster tylko Renault Duster :P a i media nav evo nie powinno różnić się między dacią i renault :)
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 15:24   

We Francji jest Dacia :)
Dacie ze znaczkiem Renault są na tak wschodzących rynkach jak Rosja, Indie, Brazylia, Argentyna, Wenezuela, Dominikana :)
Nie mam Antka w wersji 5.0.
Spróbuj może się uda uruchomić.
A MNEvolution wszędzie są takie same.
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 15:41   

Sama aplikacja na telefonie działa (mam andka 6.0.1) jak trzeba jedynie nie działa ta funkcja aplikacji która wykorzystuje ekran media nav evolution zamiast telefonowego ekranu i właśnie dla tego pytam czy może wprowadzili tę funkcję w wersji 7.0.5 :P a przyznam że dość mnie ciekawi by korzystać z nawigacji google na ekranie media nav :) jak by nie było google ma najdokładniejsze informacje odnośnie natężenia ruchu. A co do Francji i Daci to faktycznie mi się pomyrdało :P
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 15:52   

Ale po Co Ci to?
W MNEvolution masz TMC, czyli masz dane które bezpośrednio wpływają na program nawigacyjny - a do tego jest to całkowicie bezpłatne be konieczności poboru danych z komórki.
Sprawdzałeś jak to działa?
Jest dużo lepsze ( oczywiście jest to moje subiektywne zdanie) a szczególności jak jeździsz za granicą. Wciąż niestety dane w roamingu sa bardzo drogie.
A mapy google już nie raz mnie oszukiwały prowadząc pod prąd w ulicach jednokierunkowych.
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 16:14   

Mapy google nie są idealne. MNE testuję od dłuższego czasu i działa nieźle. Wspomagam się Automapa która wg mnie działa najlepiej (lepsze mapy i dane o korkach) ale licencja się kończy i szukam zamiennika :)
na chwile obecną nie mam w planach wyjazdów zagranicznych a pakiet danych na coś zużyć trzeba :P
A co do TMC to jednak nie są aż tak dokładne jak dane z automapy czy map googla.
Poza tym lubię mieć możliwości :) na zdjęciach fajnie to Android Auto wygląda :D przynajmniej przetestowałbym jak by działało :P
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 16:20   

No to czekaj aż Google wypuści wersje na Dacię/Renault/Ładę/Nissana/Opla/Vaxhuala (bo w tych markach jest instalowany MNEvolution) - o ile wypuści.
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3022
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-09, 16:52   

jas_pik napisał/a:
Ale Google jeszcze nie wypuścił takiego oprogramowania.
https://www.android.com/auto/renault/
A Dacii Google nie widzą.


A tak a propos Android Auto - używał ktoś tegom względnie mirrorlink?
Najlepiej z Huawei?
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 17:57   

Nie bardzo rozumiem pytanie :P

Dziś właśnie ściągnąłem i używałem wersje 2.1.704603-release na Moto X Play i działa to całkiem ciekawie (poza tym że nie zastępuje ekranu nawigacji a jedynie na telefonie wyświetla). Po połączeniu telefonu przez Bluetooth normalnie można dzwonić z telefonu poprzez głośnomówiący samochodu. Oprócz tego jest ciekawa opcja a mianowicie po połączeniu poprzez bluetooth telefonu z MNE na telefonie automatycznie uruchomi się Android Auto. Ikonki są duże (łatwo trafić paluchem nawet jak trzęsie :P), jest historia googla i zapisane lokacje w mapach, powinien tez działać asystent googla do komend głosowych (wybierania kontaktów do dzwonienia, dyktowania sms itp) ale u mnie niestety to nie działało. Co prawda rozpoznawał "Ok, google" ale już komendy wydanej później nie. Nawet podaje propozycje gdzie się chce pojechać (np dom - jeśli się dodało taką lokalizację na koncie googla) :P
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 67 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3246
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 18:03   

Renault pokazywało Waze na pokładzie samochodu na paryskim salonie więc wsparcie Android Auto dla MNE powinni dodać .... tylko trochę się to kłóci z polityką zdzierania za aktualizację map ....
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3022
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-09, 18:04   

Chris napisał/a:
Nie bardzo rozumiem pytanie :P

Dziś właśnie ściągnąłem i używałem wersje 2.1.704603-release na Moto X Play i działa to całkiem ciekawie


Nawigacja w tym jakaś jest?
Wbudowana w program, czy standardowe mapy googla?
Jeśli to drugie - to czy potrafi działać offline?

P.S.
Mirrorlinka ktoś może używał?
To alternatywny sposób wyświetlania programów ze smartfona na dużym ekranie, można używać dowolnych kompatybilnych programów w tym nawigacji (sygic czy i-coyotte).
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 18:15   

Jest to nawigacja wykorzystująca mapy google, w zasadzie wbudowana w mapy google na androidzie. Można nawigować nawet na mapach satelitarnych. Można też pobrać dowolny obszar offline na telefon i działać offline ale wtedy traci się informacje o ruchu ulicznym.
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3022
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-09, 18:38   

Chris napisał/a:
Jest to nawigacja wykorzystująca mapy google, w zasadzie wbudowana w mapy google na androidzie. Można nawigować nawet na mapach satelitarnych. Można też pobrać dowolny obszar offline na telefon i działać offline ale wtedy traci się informacje o ruchu ulicznym.


Ok, uruchomiłem.
Nawet toto fajne, jeśli da radę działać na ekranie samochodu.

A jak go zmusić do pobrania map do off-line dla dłuższej trasy?
Coś gdzieś trzeba kliknąć?
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 18:55   

Tutaj jest opis od googla. Maksymalny obszar jaki można pobrać jest ograniczony obszarem (różny dla poziomego i pionowego ustawienia telefonu) ale nic nie stoi na przeszkodzie pobrać więcej obszarów dla całej trasy. tylko miejsce ogranicza ale można zapisywać obszary na karcie sd więc nie jest to taki problem.

A najprościej:
W aplikacji Mapy klikami te 3 poziome kreski koło "Wyszukaj tutaj", potem "obszary offline" i "Obszar niestandardowy" i tam ustawiamy interesujący nas obszar i dodajemy. rozpocznie się pobieranie.
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
Ostatnio zmieniony przez Chris 2017-02-09, 18:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 19:17   

Kolego z Rosji i Brazylii udało sie zrobić mirror link dla urzadzenia mutimedialnego( bardzo podobnego i produkowanego przez LG) w Oplu.
Temat : http://clubedoonix.com.br...a%C3%A7%C3%A3o/
http://ru.byom.wikia.com/wiki/BYOM_MyLink
Jesli ktoś ma więcej wiedzy niż ja w dziedzinie WinCE i Androida to pewnie za pomocą aplikacji VNC można też to zrobić i w naszym MN
Ale dla mnie ta zabawa nie ma sensu bo to mi przypomina wgrywanie na siłę na urządzeniach Apple systemu Windows i odwrotnie.
VNC na Androida : https://play.google.com/store/apps/details?id=org.onaips.vnc&hl=pl
VNC na procesory MIPS: https://sourceforge.net/projects/efonvnc/files/efonvnc/efonvnc_v4.3/
Wyświetlacz VNC na Wince: https://www.br-automation...wer-wince-5060/
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3022
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-09, 20:13   

Chris napisał/a:
Tutaj jest opis od googla. Maksymalny obszar jaki można pobrać jest ograniczony obszarem (różny dla poziomego i pionowego ustawienia telefonu) ale nic nie stoi na przeszkodzie pobrać więcej obszarów dla całej trasy. tylko miejsce ogranicza ale można zapisywać obszary na karcie sd więc nie jest to taki problem.

A najprościej:
W aplikacji Mapy klikami te 3 poziome kreski koło "Wyszukaj tutaj", potem "obszary offline" i "Obszar niestandardowy" i tam ustawiamy interesujący nas obszar i dodajemy. rozpocznie się pobieranie.


Rozumiem, w aplikacji mapy widziałem tą opcję, ale że AA zainstalowałem dzisiaj, nie wiedziałem że ona skorzysta ze standardowych googlowskich map.
Dzięki za info.

A jak się wymusza korzystanie przez AA z map offline, wystarczy wyłączyć net w telefonie?
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 21:42   

W zasadzie to tak :P też dzisiaj ją zainstalowałem po raz pierwszy :D

W aplikacji mapy jest opcja w ustawieniach "tylko wi-fi" gdzie w opisie jest: "Mapy będą działać tylko w trybie Twoje obszary offline, chyba że jest dostępne wi-fi".

Znowu w Android auto w ustawieniach jest opcja "Ogranicza wi-fi" a jej opis to "Wyłącz wi-fi, gdy działa android auto".

Włączenie obydwóch opcji powoduje u mnie niemożność wyznaczenia trasy spoza moich obszarów offline więc chyba działa :P ale i tak najbezpieczniej jest po prostu wyłączyć przesył danych :D
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3022
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-11, 08:44   

Chris napisał/a:
W zasadzie to tak :P też dzisiaj ją zainstalowałem po raz pierwszy :D

W aplikacji mapy jest opcja w ustawieniach "tylko wi-fi" gdzie w opisie jest: "Mapy będą działać tylko w trybie Twoje obszary offline, chyba że jest dostępne wi-fi".

Znowu w Android auto w ustawieniach jest opcja "Ogranicza wi-fi" a jej opis to "Wyłącz wi-fi, gdy działa android auto".

Włączenie obydwóch opcji powoduje u mnie niemożność wyznaczenia trasy spoza moich obszarów offline więc chyba działa :P ale i tak najbezpieczniej jest po prostu wyłączyć przesył danych :D


A jak ustawiasz miejsce docelowe dla nawigacji bez połączenia internetowego?
Bo kliknąć palcem w mapę nie idzie, wyszukiwanie nie działa, bo nie ma netu, więc jak?
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-11, 09:36   

mi wyszukiwanie normalnie działa, sprawdzałem na szybko na trybie samolotowym. po wpisaniu tego czego szukam po około 2-3 sekundach pojawia się wynik wyszukany z obszaru offline. W mapę faktycznie nie da się kliknąć, co jest dziwne.
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3022
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-11, 13:39   

Chris napisał/a:
mi wyszukiwanie normalnie działa, sprawdzałem na szybko na trybie samolotowym. po wpisaniu tego czego szukam po około 2-3 sekundach pojawia się wynik wyszukany z obszaru offline. W mapę faktycznie nie da się kliknąć, co jest dziwne.


Już wiem o co mu chodzi.
Musisz szukać jakiegoś punktu na mapie (np. nazwy miejscowości, dzielnicy lub poi np. jakiejś firmy którą zna).
W taki punkt idzie też kliknąć i w ten sposób ustawić jako cel.

Ale jak np. wpiszesz samą nazwę ulicy, to nie znajdzie, kliknąć też jej się nie da.
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-11, 17:48   

U mnie jak kliknie na ustaw miejsce docelowe to po wpisaniu nazwy miejscowości i pierwszych liter ulicy bez problemu znajduje (offline oczywiście).
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
 
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 83
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2017-04-09, 11:12   

Chris napisał/a:
U mnie jak kliknie na ustaw miejsce docelowe to po wpisaniu nazwy miejscowości i pierwszych liter ulicy bez problemu znajduje (offline oczywiście).


Masz może jakieś fotki/screeny jak to wygląda w rzeczywistości? :-)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne