Wysłany: 2019-04-04, 21:28 Zerwana poduszka silnika K4M
Dziś 1 km przed domem na prostej drodze zerwała mi się poduszka silnika od skrzyni. Myślałem że pasem pękł ale udało mi się doczłapać na kanał , silnik leży na osłonie (na szczęście metalowej) wyraźnie krzywo po stronie kierowcy.
Do tego czuć spalony plastik (jak mniemam obudowa paska akcesoriów się przy jarała) Co najlepsze ja ten poduche wymieniałem 3 lata temu i mam jeszcze oryginał. Dopiero ide rozbierać całość ale czy ktoś ma pomysł jak to się mogło stać i co przy okazji zamówić ? chciał bym na poniedziałek mieć auto więc wszystko muszę zamówić do jutro 8.00
No niestety poduszka z gówno litu , wraca oryginał który zdemontowałem bo myślałem że jest zużyty. Nie wiem czy poduszka stabilizująca (dolna) to przeżyła. Spalaniezna pochodziła od osłony nadkola. Ja zawsze staram sie łapać na moment z serwisówki więc na pewno śruby nie były luźne, muszę kupić nakrętki na razie pojeździ tak.
Te nakrętki 7703034215 i 7703034248 można kupić uniwersalne bo ciężko to gdziekolwiek dostać.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-04-05, 09:52
Fruxo napisał/a:
To jest MAXGEAR czyli chińszczyzna , jeżeli dobrze pamiętam to było jedyne dostępne od ręki w sklepie.
Osobiście nie ryzykował bym montażu takiego gówna w takim aucie. Szczerze nie założyłbym tego nawet w aucie za 1000zł no chyba, że szło by na handel. Dalekim łukiem omijam produkty Maxgeara, Charta, SRL, Topran itp. chociaż nie raz zdążyły mi się wadliwe poduszki takich firm jak FEBI, Hutchinson czy nawet Sasic
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2019-04-05, 09:56, w całości zmieniany 1 raz
Co do tempatu po numerach nakrętek nie ma w żadnym katalogu, jeździłem po sklepach żelaznych i kupiłem tylko zwykłe nakrętki z samokontrujace (m12 , na rys 14)
i z kołnierzem m10 (rys 13)
Ale nie bedę ich montował bo mają mniejszą twardość 8 względem ori 10 a są oczywiście 2 razy cieńsze.
Jeszcze nakrętki mocujące do podłużnicy 7703034248 m12 są w zmieniku FE24522 (nigdzie nie dostępnym) ale 7703034215 m10 nigdzie nie występuje.
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2019-04-05, 16:06, w całości zmieniany 2 razy
Złożyłem dziś wszystko do kupy na starych śrubach przy okazji poprawiając węże na reduktorze przypominając sobie jaki imbecyl lokuje parownik pod układem hamulcowym, zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodzącego i główną wiązka silnika dokładnie nad skrzynia biegów.
Myślę że trudno znaleźć dla niego gorsze miejsce w komorze silnika , chociaż w 0.9 tce nawet go znaleźć nie mogłem.
Niestety ucierpiało trochę więcej niż tylko osłona ale drążek łączący ramę pomocnicza z podłużnicą według cat caru jest 6001547892 ale mój jest sporo cieńszy może rosjanie mają grubsze ze względu na stan dróg. http://www.catcar.info/re...jMxMDIxMA%3D%3D
Od około 2 tygodni stukał mi przegub tzn tak myślałem bo typowy objaw stukania przy mocnym ruszaniu na skręconych kołach. Może właśnie te nakrętki z teflonem mi się poluzowały ? Cała poduszka dostała luzu i ja szarpało. Ale na podłużnicy nie widać jakiegoś wyrobienia. Ale to raczej nie możliwe bo przy odkręcaniu mocno trzymały.
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2019-04-06, 14:13, w całości zmieniany 2 razy
Jak to jest z tymi nakrętkami samoblokującymi , nigdzie poza aso tego nie ma czyli żaden warsztat tego nie wymienia a ludzie jakoś od 20 lat jeżdżą.
Trzeba to wymieniać czy odpuścić temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum