Wysłany: 2023-07-15, 21:05 Szpara w module przy kierownicy duster 2023
Na wstępie chciałem się przywitać gdyż jestem nowy na forum. Dzisiaj zauważyłem że obudowa przełącznika zespolonego przy kierownicy ma szparę. Wstępne próby wciśnięcia na miejsce nic nie dawały gdyż obudowa odbijała. Jest jakiś prosty i bezinwazyjny sposób żeby to naprawić żeby pół samochodu nie rozbierać? Auto nowe ma 1.5 tygodnia niemniej jednak jak można to szybko zrobić to wolałbym się nie bawić w wycieczki do aso chyba że są tam metalowe klipsy, a zapomnieli w fabryce założyć albo coś się zdeformowało od ciepła ( dziś 34 stopnie w cieniu)
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-07-16, 15:58
Nie mam co prawda tej generacji Dacii, ale z pewnością jest tak jak w starszych- przy składaniu zatrzaski w obu częściach nie trafiły dobrze na swoje miejsce i nie zatrzasną się. Teraz żeby "wcelować" trzeba obie części bardziej rozchylić i ciut przesunąć względem siebie w poziomie aby trafiło i wtedy ścisnąć. Może się też okazać, że jakiś "języczek" został nadłamany czy przegięty i ściskanie w obecnym ustawieniu może go tylko zniszczyć. Rozchyl to bardziej i spróbuj zajrzeć i rozkminić co tam ma na co trafić. Żadnych metalowych zatrzasków tam się nie spodziewaj.
Obudowa-Oslona-Kierownicy-Dacia-Duster-II.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 128,85 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-07-16, 16:08, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2023-07-16, 20:08
pawlik87 napisał/a:
Cześć. Dzięki za info. Grzebane nie było. Zgłoszę się z tym do ASO.
Jest to taka prosta i łatwa do rozwiązania sprawa w 3minuty , że nawet nie mogę tego nazwać usterką i powiem szczerze że wstyd jest z czymś takim jeździć do ASO. Więcej wyda się na paliwo oraz szkoda jest czasu na tracenie go szczególnie, że za oknem jest taka ładna pogoda. Bierzesz do ręki torxa nie pamiętam chyba T20 lub T25, odkręcasz 2 śruby i rozłączasz jedna cześć obudowy od drugiej. Składasz poprawnie, skręcasz i operacja zakończona. Od razu zaznaczam, gwarancji na auto nie stracisz. Miałem poprzednia generację Dusera na gwarancji, demontowałem tą osłonę żeby wymienić manetkę wycieraczek od Clio IV aby aktywować przerywaną pracę wycieraczek i gwarancja na auto było a jeździłem na przeglądy do ASO
nawet nie mogę tego nazwać usterką i powiem szczerze że wstyd jest z czymś takim jeździć do ASO.
Mariusz. Wstyd nie wstyd. Samochód jest nowy. W tym roku wyjechał z salonu więc dla mnie rzeczą jasną, że jak coś nie halo to usuwa to ASO. Poza tym zawsze może się zdarzyć jak pisał Paweł, że któryś zatrzask będzie uszkodzony i rozkręcanie nic nie da.
No może coś pójść nie tak - jak torx (bardzo długi) nie trafił w swój otworek, to ani nie ciągnie, ani nie pozwoli ścisnąć i tak będzie do końca świata.
Torxy wkręca się w takie blaszane klipsy wsuwane na górny plastik. Ja sobie te klipsy przylepiłem jakimś klejem silikonowym. Jak masz te blaszki luźne, to ci spadną nie wiadomo gdzie i kiedy i będziesz szukał.
Cześć
Miałem to samo. Auto na gwarancji - wymiana obu osłon i po sprawie.
Masz gwarancję to korzystaj .
Gwarancja jest po to aby jeździć do ASO i naprawiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum