Wysłany: 2023-11-30, 12:06 Jak przeciągnąć przewód ze złączem do komory silnika
Hej,
Mam do założenia czujnik ciśnienia oleju z wyświetlaczem , niestety przewód z wtyczka jest w całości i raczej nie przejdzie przez gumową uszczelkę nad pedałami.
Czy znacie jakieś metody by przeciagnać ten przewód z wtyczka do komory silnika bez uszkodzenia?
Może są jakieś inne większe otwory technologiczne ?
Nie chciałbym raczej tego przewodu ciąć i lutować...
Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Lis 2021 Posty: 168 Skąd: centralna Polska
Wysłany: 2023-11-30, 14:26
Powiększ otwór w gumie przelotki tak żeby wtyczka przeszła. Zamontuj czujnik jak trzeba a potem "psiknij" pianką montażową w dziurkę. Albo oblep silikonem lub uszczelniaczem akrylowym. Mi zostało kiedyś po montażu obudowy dekarskiej komina trochę uszczelniacza dekarskiego i uszczelniłem przejścia kabli do puszek silników, wtyków trójfazowych, skrzynek rozdzielczych itp. Po zastygnięciu jest elastyczny jak guma, dobrze przylega do przewodów i konstrukcji metalowych. Niestety jest tylko w dużych "strzykawach".
Uszczelniacz dekarski kauczukowy.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3788 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-11-30, 15:42
Zawsze z tego typu wtyczek można wyciągnąć piny razem z przewodami. Wysuwają się "do tyłu", więc bez problemu- wystarczy od czoła wtyczki wyczaić miejsce, w który wsadzamy igłę odblokowującą "pazurek" w pinie. Przeciągnąć kabel tylko z pinami a potem z powrotem założyć korpus wtyczki.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-11-30, 15:44, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.6 MPI Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Maj 2022 Posty: 11 Skąd: Świecie
Wysłany: 2023-11-30, 15:53
Piszesz , że jest to uszczelka gumowa . Naciąć na krzyż i automatem zwiększa Ci się przelot przez uszczelkę , następnie silikon , chyba że jest to twarda i gruba guma pozostaje pinowanie wtyczki , jak pisze Dymek .
Pozdro !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum