DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyjąca skrzynia ktoś naprawiał?
Autor Wiadomość
SylverStone86 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.3
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2025-10-27, 13:13   Wyjąca skrzynia ktoś naprawiał?

Witam
Mam w swojej Daci Duster 2 powrzechny problem z wyjącą skrzynią.Słychać to przy spadku prędkości od ok 110-70. Jak tylko dodam lekko gaz to wszystko cichnie.Wuem że problem znany a serwisy umywają ręce ale... Właśnie ale, czy ktoś to robił na własną rękę w jakimś warsztacie? Czy to jest problem samej konstrukcji,czy poprstu jakiegoś synchronizatora bądź innej części którą po prostu trzeba wymienić, zregenerować i problem ustąpi.Strasznie mnie to wkurza, psuje cały komfort.Czy ktoś się uporał? Pozdro

matek 

Model: DUSTER II
Silnik: 1,0 TCE
Rocznik: 2023
Wersja: Confort
Wysłany: 2025-10-27, 15:05   

Spróbuj tam się dowiedzieć
https://www.skrzyniebiego.../6992/manualne, skrzynie,biegow,dacia,duster,1.3.html,
temat ogólnie znany, mnie pomogło trochę wymiana oleju na gęściejszy np. NFP zgodnie z zaleceniami na stronie ELF-a. Drugi sposób to dodanie do oleju MoS2, jak to nie pomoże to albo remont albo głośno słuchać radia.

franius 

Marka: Dacia / MG
Model: Logan II / ZS III
Silnik: 0.9 TCe Easy-R / 1.5 Hybrid+
Rocznik: 2016 / 2025
Wersja: Laureate
Wysłany: 2025-10-27, 23:52   

matek napisał/a:
Drugi sposób to dodanie do oleju MoS2, jak to nie pomoże to albo remont albo głośno słuchać radia.

Dwusiarczek molibdenu wpływa na płynność pracy bo zmniejsza tarcia ale zdecydowanie nie zmniejszy wycia skrzyni - można przeczytać komentarze na allegro gdzie wyraźnie ci niezadowoleni zgłaszają że nie pomogło na wycie a zadowoleni zgłaszają że polepszyło płynność zmiany itp
Ostatnio zmieniony przez franius 2025-10-27, 23:53, w całości zmieniany 1 raz  

SylverStone86 
Zielony listek

Silnik: 1.3
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2025-11-04, 08:12   

Dziwne ze jak na tyłu użytkowników nigdzie właśnie nie ma mowy o jakiejkolwiek naprawie.Skoro problem jest częsty,rozumie jakby coś działo się ze skrzynią poważnego,ale sam serwis twierdzi że jest to luz który u jednych jest większy u innych mniejszy i stąd ten hałas który jest w normie.Problem dotyczy jakiegoś elementu.Szkoda wymieniać całą skrzynie a jednak mało kto albo nikt jeszcze tego od lat nie zrobił 😁

tAboon 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe 109KM + LPG-LR
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2025-11-04, 10:33   

W ASO Dacia Zdunek - opinia mistrza serwisu - TTTM - Ten Typ Tak Ma.
Taka skrzynia. 5 biegowa, stara technologia.

MartinezTychy 

Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2018
Wysłany: 2025-11-04, 11:16   

Determinacja sprawia, że można dokonać naprawy na gwarancji, sęk w tym betonie który jest za biurkiem, mogę powiedzieć, że mam przygody z ASO i tępokrawędzistym sposobem myślenia, zawsze gdy były takie sytuacje prosiłem by dali mi na piśmie, że odstępują od naprawy, wymiany lub diagnostyki.
Jeśli już czegoś żądasz na piśmie i nie ustępujesz oraz fakt, że zostawiasz samochód nie podpisując protokołu odbioru sytuacja zmienia się powoli lecz jednak na twoją korzyść.
Niestety takie rzeczy dzieją się w Europie, gdybyśmy mieszkali za Oceanem sztab prawników dobijałby się do takich klientów, przypomnijcie sobie aferę VW z oszukańczym programem emisji spalin, użytkownikom wypłacono odszkodowanie i odkupiono samochody, w Europie śladowe ilości odszkodowania to samoc w grupie Renault z silnikami 1.2TCe, Stellantis 1.2 PiurTech to samo, więc widać jakim strategicznym rynkiem jesteśmy.

Odpowiedz do tematu